Pinot najhitreje proti dnevu premora. Yates trdno v vodstvu

Pinot najhitreje proti dnevu premora. Yates trdno v vodstvu
09.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Thibaut Pinot je dobil zahtevno 15. etapo na dirki po Španiji. Prednost v skupnem seštevku pa je še nekoliko povečal Simon Yates. Pred kolesarji prost dan.

Na dirki po Španiji je za kolesarji 15. etapa. To je bila še zadnja izmed serije treh zahtevnih gorskih etap pred zasluženim dnevom počitka. Simon Yates je z ekipo Mitchelton Scott – kot član te ekipe na dirki po Španiji nastopa tudi Luka Mezgec – branil rdečo majico. A pred kolesarji je bila zahtevna etapa z že tradicionalnim zaključnim vzponom Lagos de Covadonga. Start je gostilo mesto Ribera de Arriba. Etapa pa je bila dolga 178 kilometrov.

Pred zadnjim vzponom so morali kolesarji premagati še klanec tretje kategorije in dva prve kategorije. Zaključni pa je bil dolg 13 kilometrov, povprečni naklon pa je znašal 6,9 %. Po prečkanju vrha je sledil krajši spust in krajši strm zaključek. Cilj je bil na 1073 metrih nadmorske višine. Po slabih 40 kilometrih je prišlo do pobega 12 kolesarjev. Ubežno skupino so sestavljali: Ivan Garcia (Bahrain-Merida), Imanol Erviti (Movistar), Ben King (Dimension Data), Pierre Rolland (EF Education First-Drapac), George Bennett, Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo), Tao Geoghegan Hart (Team Sky), Bauke Mollema, Fabio Felline (Trek-Segafredo), Valerio Conti (UAE Team Emirates), Nick Schultz (Caja Rural) in Nicolas Roche (BMC Racing).

Ubežniki so si privozili skoraj šest minut prednosti. Največ dela so v ozadju najprej opravili kolesarji Mitchelton Scotta, v zadnjih 60 kilometrih pa člani Astane. Ti so poskrbeli, da ubežniki niso imeli nikakršnih možnosti za uspeh in vse se je odločalo na zadnjem klancu. Zadnji se je osem kilometrov pred ciljem predal Ivan Garcia. Zaradi nasprotnega vetra do prave akcije od vznožja vzpona ni prišlo, zato pa je dobrih sedem kilometrov pred ciljem napadel Lopez. A Movistarjevi kolesarji so bili organizirani in pripravljeni. Glavnina je tako krepko pospešila in naredila se je velika selekcija.

Šest kilometrov pred ciljem je napadel Thibaut Pinot, ki je odločno pospešil. Preostali mu niso sledili. Yates je tudi pospešil in poskrbel za dodatno selekcijo. Po drugem Yatesovem napadu so mu lahko sledili samo še Mas, Lopez in Quintana, medtem ko se jim je v svojem ritmu pridružil še Valverde. Dobra dva kilometra pred ciljem je spet napadel Lopez, ki si je zaradi taktiziranja preostalih uspel celo privoziti manjšo prednost, ni pa uspel ujeti odličnega Pinota, ki je lahko slavil zmago. Lopez je na koncu na drugem mestu zaostal za 28 sekund.

Yates je osvojil tretje mesto. Dve sekundi za njim sta ciljno črto prečkala Alejandro Valverde in Steven Kruijswijk. Sledili so Mas, Quintana, uran, Buchmann in Izagirre. V skupnem seštevku je Simon Yates prednost pred Alejandrom Valverdejem povečal na 26 sekund. Nairo Quintana zdaj zaostaja za 33 sekund. Deset sekund večji zaostanek ima četrti Miguel Angel Lopez. Sledijo Kruijswijk, Mas, Pinot, Uran, Izagirre, Buchmann, Gallopin, Kelderman … Pred kolesarji je prost dan, v torek pa je na sporedu posamična vožnja na čas.

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ