Po boju do zadnjih moči bo Roglič ubranil zmago na Vuelti!

Po boju do zadnjih moči bo Roglič ubranil zmago na Vuelti!
07.11.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Na zadnjem vzponu letošnje Vuelte je Richard Carapaz z izjemnim napadom poskrbel za veliko dramo, a je Primož Roglič zbral zadnje moči in ubranil rdečo majico. Jutri bo ponovil zmago na Vuelti!

Zadnja prepreka na poti do Madrida za Primoža Rogliča je bila zelo zahtevna 17. etapa, ki je bila morda še težja kot peklenska preizkušnja minulo nedeljo s ciljem na Angliruju. Tudi danes se je cesta nenehno vzpenjala in spuščala, pred kolesarji je bilo pet kategoriziranih vzponov in nato še zaključek z vzponom ekstra kategorije na Alto de la Covatilla (11,7 km, 6,9 %).

Po pričakovanjih se je v beg podala velika skupina kolesarjev, ki je na koncu tudi dobila priložnost za predzadnjo etapno zmago na letošnji dirki po Španiji. Vmes je pobeg za nekaj časa ogrozil Movistar, ki je na predzadnjem vzponu narekoval zelo močan ritem in prednost ubežnikov se je zmanjšala na minuto in pol, nato pa je iz glavnine napadel Marc Soler.

Španec se je priključil ubežnikom, v skupini z rdečo majico pa se je na čelo postavil Jumbo Visma in povlekel ročno zavoro. Glavna tekmeca Primoža Rogliča Hugh Carthy in Richard Carapaz sta bila brez pomoči ekipnih kolegov, zato na taktiko Jumba nista uspela vplivati tako, kot bi si želela, ostal jima je le še napad na vse ali nič na zadnjem kategoriziranem vzponu letošnje Vuelte.

V težkih vremenskih razmerah, spet je kolesarje mestoma pričakal dež, na zadnjem vzponu pa tudi nizke temperature in megla, je vzpon na Covatillo v glavnini na čelu začel Jonas Vingegaard, za njim je svoje delo opravil še George Bennett, ki je omagal dobrih pet kilometrov pred ciljem.

Ob Rogliču je ostal še Sepp Kuss, a mu je prijateljsko pomoč ponudila Bora Hansgrohe, ki je z narekovanjem tempa pripravljala teren za napad Felixa Grosschartnerja. A prvi ni napadel Avstrijec, temveč Alexandr Vlasov, ki se je želel z 9. mesta v skupnem seštevku povzpeti vsaj kakšno mesto višje, napadal je predvsem osmega Alejandra Valverdeja, ki je imel pred etapo le 10 sekund naskoka.

Za Rogliča se je dirka začela zares slabe štiri kilometre pred ciljem, ko je napadel Carthy, Carapaz pa se je takoj podal za njim. Slovenca ni zajela panika, najprej je Kuss iz sebe iztisnil zadnje moči, nato pa je zadnjih nekaj metrov razlike zakrpal še sam in se priključil največjima tekmecema.

Carapaz se je tri kilometre pred ciljem z napadaom na vse ali nič odpeljal Rogliču in si hitro privozil 20 sekund naskoka, potreboval pa jih je 45, da bi Rogli zadnji dan dirke odvzel rdečo majico. Slovenec je bil v težavah, z vsako sekundo, ko se je razlika povečevala, pa je Carapaz dobival novo moč za veliki podvig, ki si ga je še pred zadnjim vzponom lahko predstavljal le malokdo.

V ospredju je David Gaudu osvojil etapno zmago, vse oči pa so bile uprte v boj Carapaza z rdečo majico. Ob vstopu v zadnji kilometer je imel Roglič le še 17 sekund naskoka, nekaj pomoči je dobil od Enrica Masa pri narekovanju tempa, a je deloval na koncu s svojimi močmi. Na vrhu vzpona se je cesta na srečo nekoliko poravnala in Roglič je dobil eno najtežjih bitk v svoji karieri, s katero je zadržal rdečo majico in ubranil skupno zmago na Vuelti!

Za današnjo predstavo in dober boj v minulih treh tednih si Richard Carapaz zasluži vse čestitke, v zadnjih kilometrih je poskrbel, da je v misli slovenskih navijačev spet prišla predzadnja etapa Toura, a tokrat Roglič ni popustil. Še enkrat več je z vožnjo velikega šampiona osvojil Vuelto, tokrat predvsem po zaslugi zelo dobrega kronometra in odbitnih sekund, ki jih je nabiral s šprinti v minulih 17 etapah. Prav te sekunde so bile na koncu odločilne, do drugega Carapaza ga pred parado šampionov do Madrida loči 24 sekund, tretje mesto pa je s še eno dobro vožnjo potrdil Carthy.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ