Po brutalnih treh urah in pol je novi vodilni Richard Carapaz

Po brutalnih treh urah in pol je novi vodilni Richard Carapaz
21.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Dirka po Italiji je v 14. etapi predvsem po zaslugi Bore Hansgrohe končno eksplodirala. Začelo se je 80 kilometrov pred ciljem in nadaljevalo vse do Torina, kjer je etapo slavil Simon Yates, rožnato pa oblekel Richard Carapaz.

Po precej zaspanih štirih etapah drugega tedna je končno napočil čas za ognjemet na rožnati pentlji. V 14. etapi do Torina časa za predah ni bilo, kolesarje je čakala serija krajših vzponov, tudi Superga, na kateri se odloča Milano – Torino in kjer je blestel Primož Roglič. Tokrat Rogliča seveda ni bilo, so pa odlično dirko naredili kolesarji Bore Hansgrohe.

Napade v prvi polovici dirke, večkrat je poizkusil tudi Simon Yates, so dobro nadzirali in niso dovolili, da bi prednost ubežnikov narasla. Nato pa so 80 kilometrov pred ciljem le 147 kilometrov dolge etape zelo navili ritem in v ospredju je kar naenkrat ostala le še razredčena skupinica favoritov za skupno zmago.

Napad sta zamudila Alejandro Valverde in Guillame Martin, ki sta oba danes izgubila več kot osem minut in realno izpadla iz boja za zmagovalni oder. Predvsem to velja za Valverdeja, Martin je imel že prej nekaj več zaostanka.

V ospredju pa so se vrstili napadi in že 30 kilometrov do cilja je bil Richard Carapaz sam v ospredju dirke, potem ko se je znebil vseh zasledovalcev. A na spustu s Superge sta ga Jai Hindley in Vincenzo Nibali ujela, kmalu se je skupinica povečala in na zadnji vzpon na Colle della Maddalena se je začelo znova. Tudi tam odločilnih razlik ni bilo, je pa popustil Mikel Landa, ki se je do cilja boril skupaj s Pellom Bilbaom in želel omiliti svoje izgube.

Na vrhu vzpona so bili v igri za zmago še Nibali, Carapaz, Hindley in Simon Yates, ki je po katastrofi na Blockhausu tokrat pokazal drugačen obraz. Prav Yates je napadel na spustu in pričakovali smo, da bo njegov napad pokril Nibali, ki se želi od Gira posloviti z etapno zmago, a je zamudil priložnost.

Hitro je bilo jasno, da se je Yates odpeljal zmagi naproti in na koncu je slavil s 15 sekundami prednosti. Šprint za drugo mesto je dobil Hindley, tretji je bil Carapaz, ki je oblekel rožnato majico vodilnega na dirki, četrti pa poraženec Nibali, ki je ostal praznih rok.

»Že na začetku etape sem poizkušal biti v ubežnih skupinah, a mi tekmeci tega niso dovolili, zato se taktika ni izšla. Na srečo je potem Bora lovila vse skupine in osredotočili smo se na klasični lov za etapno zmago, ki mi je na koncu tudi uspel. Seveda sem vesel, a na dirko sem prišel po skupno zmago, ki je ne bom dobil. Če se bo ta vročina nadaljevala, je pred nami peklenski zadnji teden,« je bil v cilju iskren Simon Yates.

Juan Pedro Lopez se je po še enem častnem boju poslovil od rožnate majice, zaostal pa je še vedno zelo solidne 4 minute in pol, tako da je povsem v boju za prvo deseterico. Za prvo četverico je v cilj prišel Domenico Pozzovivo z 28 sekundami zaostanka, 11 sekund za njim Joao Almeida, dvojec Bahraina Bilbao – Landa pa je izgube omilil na 51 sekund.

V skupnem seštevku zdaj Hindley zaostaja sedem sekund za Carapazom, Almeida ima pol minute zaostanka in trenutno se zdi, da bo to troboj za zmago, a se že na jutrišnji gorski etapi vrstni red lahko povsem premeša. Giro se je naposled razplamtel in zdaj lahko le še uživamo v predstavah najboljših hribolazcev.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ