Po dnevu premora Vivianijev sprint za zmago

Po dnevu premora Vivianijev sprint za zmago
04.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Elia Viviani je na dirki po Španiji dobil deseto etapo. Seveda v sprintu glavnine. Vodstvo je obdržal Simon Yates.

Na dirki po Španiji je bil ponedeljek namenjen prvemu izmed dveh prostih dni. Po »počitku« pa so se kolesarji v deseti etapi podali na 177 kilometrov dolgo pot. Start je bil v Salamanci, Fermoselle Bermillo Sazago pa je gostil cilj. Vsi so pričakovali sprint glavnine, pa čeprav je bila etapa neprestano razgibana, 28 kilometrov pred ciljem pa so se kolesarji povzpeli tudi na Alto de Fermoselle, 5,4 km dolg vzpon tretje kategorije s povprečnim naklonom 4,5 %. Vse skupaj se je začelo v kraju, ki je zelo blizu meje s Portugalsko, tako da ni čudno, da je takoj s pobegom poskušal Portugalec Tiago Machado, pred leti tudi zmagovalec dirke po Sloveniji.

Sledil mu je Jesus Ezquerra in skupaj sta si privozila dobre štiri minute prednosti. Daleč premalo, da bi lahko upala na končni uspeh. Rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku je branil Simon Yates, posledično pa tudi njegov klubski kolega pri moštvu Mitchelton Scott Luka Mezgec. Na pomoč so jim priskočile sprinterske ekipe – Quick Step, Bora Hansgrohe, Trek Segafredo in Cofidis. Prav na prej omenjenem vzponu tretje kategorije je glavnina ubežnika ujela. Do cilja je bilo še 30 kilometrov.

Sicer so nekateri kolesarji še poskušali z napadom, a glavnina je bila vse hitrejša. V samem zaključku pa so imeli težave z defekti številni favoriti. Yates, Pinot, Kelderman in Quintana. Prav vsi pa so se uspeli rešiti in na cilj so prišli v času zmagovalca. Le Kelderman je zaradi dodatnih težav s kolesom sicer zaostal za več kot minuto, a je to bilo znotraj zadnjih treh kilometrov, tako da so mu komisarji priznali čas glavnine. V zaključku je izjemno delo opravil Michael Morkov, ki je pripravil odličen položaj za sprint Eliji Vivianiju.

Italijan, ki je letos odlično pripravljen je priložnost znal izkoristiti. Dosegel je drugo zmago na letošnji Vuelti, obenem pa je belgijskemu moštvu Quick Step Floors privozil že 60. zmago v tej sezoni. Drugi je bil Peter Sagan, tretji pa Giacomo Nizzolo. Luka Pibernik je bil 33., Luka Mezgec pa 152. V skupnem seštevku je Simon Yates ohranil eno sekundo prednosti pred Alejandrom Valverdejem in 14 pred Nairom Quintano. Sledijo Buchmann, Izagirre, Gallopin, Lopez, Uran, Kruijswijk, Bennett, Aru ...

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ