Po hudem boju Rodriguez suvereno do zmage (fotogalerija)

Po hudem boju Rodriguez suvereno do zmage (fotogalerija)
23.05.2012 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Italiji smo v 17. etapi končno videli pravi boj najboljših in tega je dobil nosilec rožnate majice Joaquin Rodriguez. Nekateri pa so že pokazali trenutke slabosti.
17. etapa je potekala v Dolomitih in je bila dolga skoraj 190 kilometrov. Začela se je v Falzesu, po štirih kategoriziranih prelazih pa se je končala v smučarskem središču Cortini d'Ampezzo. Šele po skoraj uri dirkanja je prišlo do pobega peterice kolesarjev. To so bili nosilec majice najboljšega na gorskih ciljih Rabottini, Serpa, Seeldrayers, Montaguti in Samoilau.

Sicer so tempo složno narekovali, vendar si večje prednosti niso mogli privoziti, in ko so se na prelaz Duran na čelo glavnine postavili kolesarji Liquigasa, je postalo jasno, da bodo ubežnike ujeli. To je iz kilometra v kilometer redkejši skupini uspelo doseči na predzadnjem vzponu na Forcelo Staulanzo. Kolesarji Liquigasa so nadaljevali s hudim tempom in še pred vrhom tega vzpona smo videli prvo presenečenje.

Nepričakovano je popustil eden izmed favoritov Roman Kreuziger, ki je ostal povsem brez moči. Skupina je bila vse manjša, kmalu po začetku zadnjega, slabih deset kilometrov dolgega vzpona na Giau, pa je napadel Ivan Basso. Izkoristil je tudi v povprečju najtežji odsek, ki na nekaterih mestih doseže tudi 14 odstotkov. Basso je naredil največjo selekcijo in v ospredju so mu lahko sledili zgolj najboljši.

To so bili nosilec rožnate majice Joaquim Rodriguez, Domenico Pozzovivo, Michele Scarponi, Mikel Nieve, Ryder Hesjedal in Rigoberto Uran. Nieve je bil prvi, ki je popustil, tik pod vrhom pa je stik z najboljšimi izgubil še Scarponi, čeprav je vseskozi deloval zelo močno in suvereno. Gorski cilj je dobil Pozzovivo. Prehitel je Hesjedala, z istim časom pa jima je lahko sledil le še Rodriguez.

Sledil je še tehnično zahteven spust proti Cortini d'Ampezzo. Pet kilometrov do cilja je vodilne ujel Uran, Scarponi se je tudi uspel vrniti v igro za zmago, vendar šele dva kilometra pred ciljem. Tako se je šest kilometrov podalo v boj za prestižno etapno zmago. A kilometer in pol pred ciljem jih je poskusil presenetiti Basso, vendar je na njegov napad takoj odgovoril Hesjedal in takrat je postalo jasno, da bo zmagovalca določil šele ciljni sprint, ki pa ga je zanesljivo dobil Rodriguez.

Španec se je po več kot petih urah in 40 minutah veselil še druge zmage na letošnjem Giru, obenem suvereno obdržal rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku. Basso je bil drugi, Hesjedal tretji, Uran četrti, Scarponi peti, Pozzovivo pa z dvema sekundama zaostanka šesti.

V skupnem seštevku so prvi trije ostali isti. Rodriguez ima pol minute prednosti pred Hesjedalom in več kot minuto pred Bassom. Scarponi se je povzpel na četrto mesto. Sledijo najboljši mlad kolesar Uran, Itxausti, Pozzovivo, Tiralongo ... Gazvoda je 131.

Skupni vrstni red
1. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša Team 74:46:46
2. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin - Barracuda 0:00:30
3. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale 0:01:22
4. Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD 0:01:36
5. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 0:02:56
6. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 0:03:04
7. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago - CSF Inox 0:03:19
8. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team 0:04:13
9. Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:04:38
10. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling     0:04:42
11. Johann Tschopp (Švi) BMC Racing Team 0:04:46
12. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale isti čas
13. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katusha Team 0:04:55
14. Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quickstep 0:04:59
15. Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD 0:05:07
20. Roman Kreuziger (Češ) Astana Pro Team 0:12:53
131. Gregor Gazvoda (Slo) AG2R La Mondiale 2:56:40

foto: sirotti
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ