Po igri milimetrov na Giru druga zaporedna zmaga Demara

Po igri milimetrov na Giru druga zaporedna zmaga Demara
12.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Francoz Arnaud Demare je potreboval včerajšnjo prvo zmago, da je nazaj našel zmagovalne občutke. Danes je bil šprint precej bolj izenačen, fotofiniš pa je pokazal, da je za las ugnal Caleba Ewana.

Če smo včeraj spremljali zanimiv boj, ko so na vzponu šprinterji izgubili stik in je na koncu Arnaud Demare izkoristil priložnost v okrnjeni konkurenci, danes vzpon na začetku etape ni bil tako hud, da bi tekmecem povzročal težave.

Spremljali smo klasično šprintersko etapo, prvo po prihodu karavane s Sicilije, potekala je od Palmija do Scalee. Etapa je bila prava uspavanka, kakršne smo vajeni iz prvih tednov tritedenskih dirk, šele tik pred šprintom je utrip kolesarjem nekoliko narasel. Ker je bil tempo večji del dneva relativno nizek, je v zadnje kilometre prišla praktično celotna glavnina, gneča v Scalei je bila posledično precejšnja.

V krožiščih v zadnjem kilometru smo spremljali velik boj šprinterskih ekip, v katerem se je, tokrat brez vlaka, ki bi ga pripeljal v idealni položaj, najbolje znašel Arnaud Demare. QuickStep je imel v zadnjem kilometru nemalo težav, a je Michael Morkov uspel rešiti težave in je Marka Cavendisha pripeljal v ospredje ravno pravi čas, da je Cav lahko prvi odprl šprint 250 metrov pred ciljem.

Izkazalo se je, da je bil prezgodenj, Caleb Ewan je prišel mimo po njegovi desni, Arnaud Demare pa je še na njegovi desni strani našel nekaj prostora. Na ciljni črti ni bilo jasno, kdo je slavil, po fotofinišu pa je fotografija pokazala, da je Demare za morda centimeter prehitel Avstralca. Cavendish je končal na tretjem mestu.

»500 metrov pred ciljem me je Jacopo Guarnieri pripeljal v idealni položaj, da sem se lahko pomešal v zavetrje in v zadnjih 100 metrih sem nekako našel pot na prosto. Mislil sem, da bom ostal zaprt, moral sem se prebiti po desni strani, kjer pa je šlo res na tesno, prostora je bilo malo. Imel sem občutek, da sem ga prehitel prav na ciljni črti, vrgel sem kolo naprej in očitno je bilo dovolj, bilo pa je zelo tesno,« je razplet opisal Demare, ki je še povečal svoje vodstvo v boju za ciklamno majico najboljšega po točkah.

Juan Pedro Lopez je brez težav zadržal rožnato majico in bo tudi jutri v Diamantu na štartu v majici vodilnega. Karavano čaka razgibana etapa, s štirimi vzponi idealna za ubežnike, zaključek pa je najbrž premalo zahteven, da bi lahko prišlo do napadov v skupnem seštevku.

Domen Novak je etapo končal na 153. mestu, 21 sekund za zmagovalcem.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ