Po letu 1999 in Pantanijevem 'padcu' se vrača Madonna di Campiglio

Po letu 1999 in Pantanijevem 'padcu' se vrača Madonna di Campiglio
23.05.2015 AVTOR: D. Z.
Kolesarje na dirki po Italiji zdaj čakajo najtežje etape. Najprej preizkušnja s ciljem na Madonni di Campiglio.

Čeprav je Alberto Contador trenutno premočno v vodstvu, se na dirki po Italiji lahko še marsikaj zgodi. Za morebitno presenečenje lahko poskrbi že nedeljska etapa. Ta bo dolga 165 km. Marostica bo gostila start, cilja pa Madonna di Campiglio, ki bo gostila cilj etape Gira prvič po letu 1999. Takrat je etapo s prepričljivo predstavo dobil Marco Pantani, naslednje jutro pa je izbruhnila novica, da je padel na dopinški kontroli.

Tokratna etapa bo imela tri kategorizirane vzpone. Enega druge in dva prve kategorije. Že po slabih 60 kilometrih bodo kolesarji prišli na vrh 1096 metrov visokega prelaga La Fricca. Gre za vzpon druge kategorije. Sledil bo dolg spust in dva krajša, nekategorizirana vzpona. Po 125 kilometrih se bo začel naslednji klanec. Passo Daone, katerega vrh leži na 1298 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 8,4 km. Kolesarji bodo morali premagati 775 metrov nadmorske višine. Povprečni naklon znaša kar 9,2 %, najstrmejši odsek pa je kar 14 %.

Sledil bo še tehnično zahteven spust in pote vzpenjanje proti cilju. Madonna di Campiglio. Vzpon je dolg 15,5 km. V teh kilometrih bodo kolesarji premagali 910 metrov nadmorske višine. Povprečni naklon znaša 5,9 %. Največji naklon pa je 12 %. Še najstrmejša sta zadnja dva kilometra. Strokovnjaki opozarjajo predvsem na predzadnji vzpon - torej Passo Daone. Ta je zelo zahteven in je primeren za napad. Dodatno težavo za ubežnike pa bo očitno predstavljal nasprotni veter na zaključnem vzponu, ki ga napovedujejo.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ