Po premirju med favoriti šprinterska zmaga Madsa Pedersena

Po premirju med favoriti šprinterska zmaga Madsa Pedersena
09.09.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

V devetnajsti etapi Vuelte sta kolesarje čakala dva vzpona druge kategorije, idealen teren za šprint razredčene skupine, v katerem je bil najboljši Mads Pedersen. Remco Evenepoel varno končal v glavnini.

Do konca dirke po Španiji sta bili za kolesarje le še dve priložnosti, da napadejo rdečo majico Remca Evenepoela, današnja je bila prva, jutrišnja 20. etapa pa ponuja zadnjo možnost za napad pred nedeljsko parado šampionov.

A danes teren ni bil dovolj zahteven, da bi lahko prišlo do večjih razlik. Kolesarji so se morali dvakrat povzeti na Puerto del Pielago, skoraj devet kilometrov dolg vzpon s 5,9 odstotnim naklonom, a je bilo od vrha drugega prečkanja do cilja še več kot 40 kilometrov.

V pobegu dneva so bili Brandon McNulty, Jonathan Caicedo in Andre Okamika, a šprinterske ekipe danes priložnosti niso želel zapraviti. Trek Segafredo je opravil največ dela pri narekovanju tempa v glavnini, največ so imeli ubežniki štiri minute naskoka, ujeli pa so jih že 49 kilometrov do cilja.

Pedersen potrdil zeleno majico s tretjo etapno zmago

Nato je na spustu in zaključni ravnini sledilo premirje in priprava za šprint, v katerem je bil nosilec zelene majice Mads Pedersen prepričljiv, razveselil se je že svoje tretje etapne zmage na letošnji Vuelti. Še enkrat se je moral z drugim mestom zadovoljiti Fred Wright, tretji je bil kolesar Alpecina Gianni Vermeersch. Pedersen je tako že potrdil zeleno majico najboljšega šprinterja, zbral je že 379 točk, drugi Wright jih ima več kot 200 manj.

V glavnini je etapo končalo dobrih 50 kolesarjev, tudi Jan Polanc, ki je 19. etapo zaključil na 13. mestu in ostaja 12. v skupnem seštevku. Še vedno vodi Remco Evenepoel, ki ima pred prvo skupno zmago na tritedenski dirki le še prepreke iz sobotne 20. etape.

Ta se bo odločala na vzponu do Puerto de Navacerrada, kjer je Vuelta že spisala nekaj odmevnih zgodb, nazadnje leta 2015, ko je Fabio Aru slekel rdečo majico Tomu Dumoulinu in slavil skupno zmago.

Letos je možnosti za takšen scenarij malo, Evenepoel ima pred Masom dobri dve minuti naskoka, predvsem pa se zdi, da se je po krizi ob koncu drugega tedna pobral in da je spet najmočnejši kolesar na dirki. Težko bo kaj pridobil tudi Jan Polanc, saj za 11. Louisom Meintjesom zaostaja že dobrih pet minut, za deseterico pa še dve minuti več.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ