Po uspavanki rožnate sanje za van der Poela in smola Tratnika

Po uspavanki rožnate sanje za van der Poela in smola Tratnika
06.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Prva etapa dirke po Italiji se je začela povsem po pričakovanjih – z zaspanim dirkanjem in eksplozivnimi zadnjimi kilometri. Prva zmaga in rožnata majica sta v rokah Mathieuja van der Poela, možnosti Jana Tratnika pa so se končale s padcem.

Večji del prve etape je bil povsem ravninski, tempo ni bil na najvišjem nivoju in posledično je glavnina v zadnjih 10 kilometrov vstopila precej spočita in številčna. Ko je tempo narastel, je narasla tudi nervoza in v enem od prvih padcev 8 kilometrov pred ciljem je bil žal vpleten tudi Jan Tratnik.

Na prvi pogled na srečo ni izgledalo, da bi se Tratnik huje poškodoval, je pa bilo ogromno razočaranja, ker je izgubil možnosti za jutrišnji naskok na rožnato majico v kronometru, na katero je potihem upal. Glede na nezahteven ciljni vzpon bi Tratnik najbrž lahko ostal ob najboljših. Kar je, je, zdaj lahko slovenski šampion iz Idrije le čim prej pozabi na današnjo etapo in se osredotoči na jutrišnjo vožnjo na čas.

Ewan spet končal na tleh, tokrat vsaj brez hujših poškodb

V boju za etapno zmago je šlo zares 5 kilometrov pred ciljem, ko so kolesarji začeli vzpon do gradu v Višegradu. Naklon je bil najbolj strm po dobrem kilometru, kjer je napadel Lawrence Naesen, za njim pa še Lennard Kamna, a se je cesta v zadnjih dveh kilometrih poravnala in oba ubežnika sta bila ujeta.

V zadnjih 1200 metrov so kolesarji vstopili skupaj, v ospredju sta bila Richard Carapaz in Pello Bilbao, ob njima pa tudi Caleb Ewan, ki je deloval odlično in prežal na svojo priložnost. V pravem trenutku, okrog 300 metrov do cilja, sta naprej prišla Biniam Ghirmay in Mathieu van der Poel, Nizozemec je Eritrejca prehitel po levi strani, tik za njima pa je v zavetrju prežal Ewan.

A je Avstralec naredil napako, preblizu je prišel zadnjemu kolesu Ghirmaya, se ga dotaknil in pristal je na tleh, še enkrat več so izvrstne možnosti za zmago tako splavale po vodi. Van der Poel je s surovo močjo ugnal Ghirmaya in izpolnil cilj, zanj je bila to rožnata majica, tudi Ghirmay pa je bil na cilju zelo zadovoljen.

Na tretjem mestu je etapo po padcu Ewana končal Bilbao, z istim časom je dirko končalo le osem kolesarjev, že 9. Andrea Vendrame je zaostal štiri sekunde. Jutri bodo na dobrih 9 kilometrov dolgem kronometru s kratkim ciljnim vzponom razlike najbrž že nekoliko večje.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ