Pobeg še enkrat presenetil glavnino, tokrat do zmage Dries de Bondt

Pobeg še enkrat presenetil glavnino, tokrat do zmage Dries de Bondt
26.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Zadnja etapa dirke po Italiji pred »slovensko« je ponudila precej več razburjenja, kot je izgledalo po profilu trase, zmage pa se je veselil Dries de Bondt. Joao Almeida je odstopil.

Vsako leto na tritedenskih dirkah izgubimo nekaj favoritov, a na letošnjem Giru največja imena res nimajo sreče. Zadnji v vrsti je bil Joao Almeida, ki se je okužil s koronavirusom in njegov Giro, na katerem mu je kazalo vsaj na četrto mesto, je bil sredi zadnjega tedna končan.

Nato je sledila rahlo razgibana, a na papirju vseeno precej enostavna etapa do Trevisa, v kateri bi morali imeti zadnjo priložnost na letošnji dirki šprinterji. V pobeg je šla četverica močnih kolesarjev – Davide Gabburo, Eduardo Affini, Dries de Bondt in Magnus Cort, ki se je odločil, da ima v begu več možnosti kot v šprintu glavnine.

V tej so tempo narekovali kolesarji Groupame FDJ za Arnauda Demara, a niso računali na res dobro dnevno formo četverice v ospredju. Kljub temu, da so v zadnjih 50 kilometrih v lov vlagali ogromno napora in da so zaradi vetra tudi pretrgali glavnino – v ozadju je ostal Juan Pedro Lopez – se prednost ni in ni želela stopiti.

Tudi zadnji kolesarji iz šprinterskih vlakov niso stopili razlike

Ob vstopu v zadnjih 10 kilometrov je imela četverica spredaj še vedno minuto naskoka in vrag je vzel šalo, tudi vsi kolesarji iz šprinterskih vlakov so prišli na čelo in pomagali pri lovu. A se je izkazalo, da je bilo prepozno, do zadnjih 500 metrov ni bilo med ubežniki nobenega taktiziranja, zadržali so 15 sekund naskoka in si priborili šprint za prestižno zmago na dirki po Italiji.

Na prvem položaju je bil Magnus Cort, ki se mu računica ni izšla in v šprintu ni imel dovolj moči. Dobro je kazalo Affiniju, a je v zadnjih 50 metrih po njegovi desni naprej prišel De Bondt in na ciljni črti ga je za dolžino kolesa tudi prehitel. Nič ni bilo z novo italijansko zmago, ta je odšla v roke nekdanjega belgijskega državnega prvaka, ki je na letošnji dirki po Italiji vozil zelo napadalno.

Hindleyeva počena zračnica ni bila usodna

V zadnjih treh kilometrih je bilo tudi nekaj drame v skupnem seštevku, saj je zaostal Jai Hindley, a glede na to, da v ekipi niso zagnali panike, je bilo jasno, da je do mehanične okvare prišlo v zadnjih treh kilometrih. Kasneje so po radio touru sporočili, da je imel Hindley počeno zračnico, mirno se je pripeljal v cilj minuto za pelotonom in ohranil svoj položaj na drugem mestu v skupnem seštevku, za Richardom Carapazom.

Jutri je pred nami slovenski vrhunec letošnjega Gira, ko se bo karavana odpravila v naše kraje, na Žagi vstopila na slovensko ozemlje in se prek Kobarida povzpela na Kolovrat. Na poti do vrha, predvsem na Livku se pričakuje izjemno navijaško vzdušje, ob najboljših kolesarjih sveta pa bomo tokrat stiskali pesti tudi za Domna Novaka, ki bo imel na domačih cestah veliko dela v vlogi pomočnika Mikela Lande.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ