Pobeg, slavje Genieza in prevzem majice

Pobeg, slavje Genieza in prevzem majice
06.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Španiji je bilo tudi tokrat nadvse pestro. Ubežniki so prišli na svoj račun. Zmagal je Geniez, vodstvo je prevzel Herrada.

Na dirki po Španiji je nov pester dan. Kolesarji so prevozili že 12 etapo. Ta se je začela v Mondonedu. Po 181 kilometrih dirkanja pa je cilj gostil Manon. Takoj po startu je bil spust, potem pa že vzpon tretje kategorije. Sledil je ravninski odsek in po 131 kilometrih dirkanja nov vzpon tretje kategorije. Potem pa prave ravnine vse do cilja praktično ni bilo. Etapa je bila po meri ubežnikov in že petič na letošnji dirki so ubežniki tudi prišli na svoj račun.

Simon Yates je z ekipo Mitchelton Scott branil rdečo majico, a že dan prej so se Avstralci spustili v besedni dvoboj s kolesarji Movistarja, ki so jim očitali, da niso dostojno branili rdeče majice in niso želeli prevzeti odgovornosti. Tokrat je do pobega prišlo že po prvih napadih, Mitchelton Scott pa ni narekoval ostrega ritma in v glavnini so tako očitno bili zadovoljni s potekom.

Ubežna skupina skoraj 20 kolesarjev si je hitro privozila 11 minut prednosti in v virutalni rdeči majici je že kolesaril Jesus Herrada, sicer član Cofidisa. V ubežni skupini je bil tudi Vincenzo Nibali, ki se tako počasi vrača v boljšo formo. 25 kilometrov pred ciljem je tudi ubežna skupina razpadla in v ospredju je ostalo osem kolesarjev. Pri tem napadu Herrada ni sodeloval, zato pa se je v ozadju vseskozi boril, saj je vedel, da mu lahko na koncu uspe tudi obleči rdečo majico.

Na koncu se je za zmago udarila skupina šestih kolesarjev. Sledil je sprint in Alexandre Geniez je v napetem zaključku premagal Dylana Van Baarleja. Mark Padun je bil tretji, četrti pa Dylan Teuns. Herrada je zasedel 16. mesto, zaostal je za 2:32. Bolj pa je bila pomembna prednost pred glavnino. Ta je na cilj prišla z zaostankom 11:39. Tako je postalo jasno, da je Herrada prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj ima 3:22 prednost pred Simonom Yatesom. Sledijo Valverde, Quintana, Izagirre, Gallopin, Bouchmann, Lopez, Uran, Kruijswijk, Bennett … 

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ