"Pogačar je prešel na diske zaradi pritiska Colnaga"

"Pogačar je prešel na diske zaradi pritiska Colnaga"
07.02.2024 AVTOR: G. N., foto: Sirotti

V podkastu Bobby & Jens je gostoval Ryan Gibbons, nekdanji sotekmovalec Tadeja Pogačarja, ki je razkril ozadje Pogačarjevega prehoda na disk zavore med zadnjimi v pelotonu.

Brez dvoma je Tadej Pogačar eden glavnih, morda celo prvi zvezdnik pelotona, pri uporabi disk zavor pa je bil med zadnjimi. Ko so se razširili po praktično celem pelotonu, je bil Pogačar še vedno zvest klasičnim zavoram, šele leta 2022 je z modelom Colnago V4Rs prešel na kolutne zavore. "Zagotovo je na to vplival Colnago, bilo je precej pritiska s strani opremljevalca, saj so bila kolesa z disk zavorami hit mode in prodajna uspešnica," je pojasnil Ryan Gibbons.

V pogovoru z nekdanjima profesionalcema Bobbyjem Julichem in Jensom Voightom je odkril, zakaj Pogačar ni maral diskov: "Šlo je zgolj za vprašanje teže, Tadej je bil prepričan, da mu bo 300 gramov, kolikor je kolo lahko lažje brez diskov, bolj pomagalo od boljšega zaviranja. Ko se boriš za zmago na največji dirki na svetu, lahko odloča vsak gram. Pa kaj, če ti je malo neudobno, če lahko proizvedeš 3 vate več in greš malo hitreje?"

Zdaj v pelotonu dvomljivcev ni več, zato je teren znova izenačen, kolesa Colnago pa sodijo med najboljše v pelotonu, zato vsaj kar se tiče opreme Tadej ni v deficitu napram tekmecem.

Značke: Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ