Pogačar v Pirinejih do tretje etapne zmage

Pogačar v Pirinejih do tretje etapne zmage
20.07.2022 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: A.S.O. Pauline Ballet

Po včerajšnjem odstopu Marca Solerja je pred začetkom današnje etape karavano zapustil še Rafal Majka, tako je Tadej Pogačar začel etapo samo s tremi pomočniki iz ekipe UAE.

V sedemnajsti etapi so bili pred kolesarji vzponi Col d'Aspin 12 km dolžine s 6.6 % povprečnim naklonom, Hourquette d'Ancizan 8.6 km dolžine z 5.1 % povprečnim naklonom, Col de Val Louron-Azet 8.1 km dolžine z 8 % povprečnim naklonom in ciljni vzpon Peyragudes 8.1 km dolžine z 7.2 % povprečnim naklonom. Skupaj 3.364 višinskih metrov.

Po izoblikovanem begu je glavnina držala konstantno razdaljo do dveh minut. Po uvodnem narekovanju ritma ekipe Jumbo-Visma sta na današnji etapi pri zmanjševanju razlike do ubežnikov in vzdrževanju visokega ritma opravila ključno delo še edina pomočnika Tadeja Pogačarja. Mikkel Bjerg je na prvih dveh vzponih razvil dober ritem za Pogačarja, ki mu je Brandon McNulty na tretjem in ciljnem vzponu vse do zadnjih tristo metrov narekoval ustrezen tempo, ki pa je bil tudi tako močan, da so se skupaj z nosilcem rumene majice Jonasom Vingegaardom otresli vseh zasledovalcev.

V zadnjih tristotih metrih, ko je bil ciljni klanec tudi najbolj strm je Tadeju Pogačarju uspelo, v ciljnem šprintu je ugnati Vingegaarda, ki je ciljno črto prečkal v istem času. Po današnji etapi je Pogačarju uspelo zmanjšati zaostanek za Dancem z bonifikacijskimi sekundami in tako zaostanek zdaj znaša 2:18.




Mikel Bjerg in Brandon McNulty opravila odlično delo

Že ves Tour so odlični, danes pa so bili še posebej dobri," je svoje moštvene kolege pohvalil Pogačar, nato o boju za rumeno majico še povedal: "Sem optimističen. Jutri bo še težji dan, poskusili bomo znova." Izjavo je podal še za Televizijo Slovenija, v kateri je prav tako pohvalil moštvene kolege, in dodal, da mu je etapa vlila veliko samozavesti. "V zadnjih treh tednih je bilo veliko emocij. Ni bilo veliko lepih trenutkov, razen etapnih zmag in rumenih majic. Vse, kar smo gradili, se nam v zadnjih dneh sesuva, a danes smo dokazali, da zmoremo."


Jutri je pred kolesarji osemnajsta in tudi najtežja etapa na letošnjem Touru s kar 4000 višinskimi metri in zadnja priložnost za Tadeja Pogačarja, da zmanjša zaostanek pred sobotno vožnjo na čas.



Najbolj borbeni kolesarji po posamezni etapi:

2. etapa, Sven Erik BYSTRØM
3. etapa, Nielsen Magnus CORT
4. etapa, Anthony PEREZ
5. etapa, Nielsen Magnus CORT
6. etapa, Wout Van AERT
7. etapa, Simon GESCHKE
8. etapa, Mattia CATTANEO
9. etapa, Thibaut PINOT
10. etapa, Alberto BETTIOL
11. etapa, Warren BARGUIL
12. etapa, Thomas Pidcock
13. etapa, Mads Pedersen
14. etapa, Michael Matthews
15. etapa, Nils Politt
16. etapa, Hugo Houle
17. etapa, Brandon McNulty

Zmagovalci etap:

17 Tadej Pogačar UAE Team Emirates
16 Hugo Houle Israel - Premier Tech
15 Jasper Philipsen Alpecin-Deceuninck
14 Michael Matthews Team BikeExchange – Jayco
13 Mads Pedersen TREK Sagafredo
12 Thomas Pidcock INEOS Grenadiers
11 Jonas Vingegaard Jumbo-Visma
10 Nielsen Magnus Cort EF Education-EasyPost
9 Bob Jungels AG2R Citroën Team
8 Wout Van Aert Jumbo-Visma
7 Tadej Pogačar UAE Team Emirates
6 Tadej Pogačar UAE Team Emirates
5 Simon Clarke c
4 Wout Van Aert Jumbo-Visma
3 Dylan Groenewegen Team BikeExchange – Jayco
2 Fabio Jakobsen Quick-Step Alpha Vinyl Team
1 Yves Lampaert Quick-Step Alpha Vinyl Team

Značke: Dirka po Franciji
Ključne besede:
Tadej Pogačar
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ