Pogačar: Po menjavi kolesa nisem imel več števca

Pogačar: Po menjavi kolesa nisem imel več števca
06.05.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

“Prednost je kar velika in smo lahko malo bolj mirni v naslednjih dneh,” je med drugim medijem po veličastni zmagi in novem mejniku povedal Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar je prišel do izjemne zmage na dirki po Italiji. Dobil je drugo etapo s ciljem na Oropi. Obenem je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Vpisal pa se je tudi med tiste izbrance, ki jim je do zdaj uspelo dobiti vsaj po eno etapo na vseh treh tritedenskih dirkah. Ta spisek zdaj vsebuje 108 imen. Med njimi so trije Slovenci. Poleg Pogačarja še Primož Roglič in Matej Mohorič. Kaj pa je Pogačar po veličastni zmagi in tudi prevzemu vodstva v skupnem seštevku povedal medijem? V nadaljevanju, vključno z znamivimi statističnimi podatki.

O zmagi: Uresničile so se mi sanje. Neverjetna zmaga. Je kar poseben občutek. Ni Veliko kolesarjev z zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah. Že to je velik dosežek. Še posebej pa se mi zdi nekaj posebnega že drugi dan obleči rožnato majico, ker mi to daje neko potrdilo, da sem dober in da ekipa dela dobro. V naslednjih dneh bomo lahko počivali. Resda moramo biti pripravljeni na vse, a nam ne bo treba pokuriti toliko energije in vesel sem, da smo danes odpeljali tako kot smo.

O defektu, menjavi kolesa in padcu: V mestu sem dobil defekt. V zelo globoki luknji sem prebil gumo. Na srečo nisem izgubil balance iz rok. Potem je bil trenutek nesigurnosti. V avtu so mi rekli, naj za zamenjavo kolesa počakam po ovinku. Sam sem želel zamenjati prej, saj sem vedel, da brez gume ovinka ne bom mogel izpeljati. V zadnjem trenutku sem se odločil, da poskusim zamenjati kolo po ovinku. A to je bila napačna odločitev, tako da sem se malo dotaknil tal. Zdi pa se mi, da mi je to samo še dalo več adrenalina. Ekipa je opravila res fenomenalno delo, da so me takoj pripeljali v ospredje in narekovali tempo. Vseeno perfekten dan.

O vzponu in vožnji brez števca: Vzpon je bil kar zahteven. Moram reči, da v modernem kolesarstvu vedno gledamo te števce in tako naprej. Ko sem zamenjal kolo, nisem imel več števca, tako da nisem bil prepričan, kakšen je zaključni vzpon, kakšni so procenti. Ampak, sem dokazal danes, da se da tudi brez vseh teh tehnologij. Moraš poslušati samega sebe, svoje noge, srce in tak klanec odpeljati po svojih zmožnostih.

O prednosti v skupnem seštevku: Prednost je kar velika in smo lahko malo bolj mirni v naslednjih dneh. Z glavo bomo na kronometru in potem v težkih alpskih etapah.

Statistika:

*Tadej Pogačar je postal 108. Kolesar, ki mu je uspelo dobiti etape na vseh treh tritedenskih dirkah - 11 zmag ima na Touru, 3 na Vuelti in zdaj 1 na Giru.
*
Slaviti vsaj po eno etapno zmago na vsaki izmed treh tritedenskih dirk pred dopolnjenim 26 letom je uspelo vsega 15 kolesarjem.
*
Pogačar je zdaj postal kolesar z največjim številom zmag v tej sezoni. To je njegova osma zmaga. Ima pa eno več kot Tim Merlier, Mads Pedersen in Jonas Vingegaard. Je pa res, da je Pogačar vse zmage dosegel na dirkah najvišje ravni in ob zelo majhni količini dirkanja.
*To je deveta zmaga za moštvo UAE na dirki po Italiji. Med zmagovalce za to ekipo se je vpisal tudi Jan Polanc, lani pa so zmagali Pascal Ackermann, Brandon McNulty in Joao Almeida.
*
Pogačar je Sloveniji priboril deseto etapno zmago na dirki po Italiji. Prvo je pred desetimi leti v Trstu osvojil Luka Mezgec. Prav tisto zmago si je v živo na kolesu ogledal tudi Tadej Pogačar. Med zmagovalce so se na Giru vpisali še Primož Roglič, Jan Polanc, Jan Tratnik in Matej Mohorič.



Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ