Polemika na Giru! Popolna zmešnjava glede ukazov o spustu s Stelvia!

Polemika na Giru! Popolna zmešnjava glede ukazov o spustu s Stelvia!
27.05.2014 AVTOR: D. Z.
Pričakovano, bi lahko rekli. Po etapi, ki sta jo zaznamovala sneženje in kaos so se zvrstile pritožbe na račun organizatorjev, pa tudi na račun Movistarja, torej ekipe Naira Quintane.

Organizatorji se branijo
Kolumbijec Nairo Quintana je tisti, ki je znal najbolje izkoristiti 139 kilometrov dolgo etapo čez Gavio, Stelvio in Martelltal. Quintana je bil član manjše skupinice kolesarjev – Quintana, Hesjedal, Rolland, Izaguirre, Rabottini in Sicard – ki je napadla v spustu s Stelvia. To sicer ne bi bilo nič spornega, a na vzponu, ki je kolesarje popeljal na najvišjo točko letošnje Gira je snežilo.

Sneg naj bi se že oprijemal cestišča in zato bi bil spust lahko zelo nevaren. Prav zato naj bi se organizatorji odločili, da bodo skupinice v spustih vodili motoristi, ki bi tako preprečili napade. Do tega očitno ni prišlo, direktor dirke Mauro Vegni pa je to zanikal: »Čestitke kolesarjem, ki so se soočili s to etapo. Poskusili smo poskrbeti za čim večjo varnost. Kar se tiče spusta s Stelvia. Moja komunikacija je bila jasna. Videl sem, da je visoka oblačnost in zato smo izkoristili priložnost, da so motoristi v prvih šestih ali sedmih ovinkih opozarjali na nevarnost. Mislim, da smo to prek radijskih postaj jasno sporočili. Nikoli nismo govorili o kakršnikoli nevtralizaciji spusta. «

Quintana: Nihče mi ni nič sporočil
Kasneje so na spletni strani tuttobiciweb.it objavili posnetek objave na 'radijskih postajah'. »V spustu s Stelvia bodo posamezne skupine kolesarjev vodili motorji z rdečimi zastavami, ki bodo tako preprečili napade in nepotrebno tveganje, « se je glasilo navodilo. Torej, če so ta navodila res prišla do športnih direktorjev in kolesarjev, potem Quintana v spustu ne bi smel napasti.

»Ne vem, zakaj taka polemika. V spustu nisem napadel. Vozili smo se vsi skupaj. Sem zgolj sledil kolesarjem Europcarja, ki so narekovali ritem. Nikoli nisem, ne od organizatorja ne od športnega direktorja, prejel informacije o nevtralizaciji spusta. Motorji z rdečimi zastavami? Ne vem. Močno je deževalo, tako da sem slabo videl. Vedel sem, da nas bodo opozarjali na nevarne ovinke, a to je vse. Na koncu spusta nas je ostalo pet. Ob začetku zaključnega vzpona sem postavil svoj ritem in šel na polno. Rolland mi je pomagal. Dobro sem se počutil, « je po prihodu v cilj dejal junak dneva, ki je bil tokrat najmočnejši tudi na vzponu: »Odločilno prednost smo si privozili na vzponu, ne na spustu. «

Unzue: Quintana je počel, kar so počeli drugi
A številni športni direktorji se z njegovim dirkanjem niso strinjali. Govorimo o ekipam Tinkoff Saxo, Omega Pharma Quick Step, BMC, Trek Factory, Cannondale … S prstom so kazali tudi proti športnemu direktorju Movistarja Eusebiu Unzueju, ki pa se je branil.

»Vladala je velika zmeda. Za dirko so odgovorni organizatorji in sodniki UCI. Quintana je naredil zgolj to, kar so naredili drugi. Kolesarji Europcarja so se spustili zelo hitro, a ta ni bil nevtraliziran. O nevtralizaciji spusta niso govorili, le o tem, da bodo motoristi z rdečimi zastavami opozarjali na nevarne odseke, « je za cyclingnews.com dejal Unzue. »Pomembno je omeniti, da je imel Nairo po koncu spusta zgolj minuto prednosti in večji del prednosti pridobil na zadnjem vzponu, ne na spustu, « je še dodal Unzue.

Amadio proti Saviu
Drugačnega mnenja je glavni mož Cannondala Roberto Amadio: »Dvakrat ali trikrat so nam v dveh ali treh različnih jezikih povedali, da bodo na spustih kolesarje vodili motoristi. Tu ni nikakršnih dvomov o napačnih interpretacijah. To povem povsem neobremenjen, saj naši kolesarji niso v boju za najvišja mesta. A, če se reče, da bodo v spustu ritem narekovali motoristi, potem naj ga. « Pri teh trditvah naj bi se mu pridružili še številni drugi športni direktorji in menedžerji ekip, kot sta Davide Bramatti (Omega Pharma Quick Step) in Luca Guercilena (Trek).

Drugačnega mnenja je bil zdaj že legendarni menedžer ekipe Androni Giocatolli Gianni Savio: »V nobenem trenutku ni bilo zmešnjave. Rekli so, da bodo motoristi z rdečimi zastavami opozarjali na nevarnosti. Nikoli. Res nikoli pa niso omenili nevtralizacije spusta. « Z njim naj bi se strinjali pri Lotto Belioslu in Katjuši, kjer so dejali, da ni bilo govora o nevtralizaciji.

Pozzovivo ni prejel nobene informacije, Aru čestital vsem kolesarjem
In potem so tu še premraženi in povsem izmučeni kolesarji, ki so krojili sam vrh. »Etapa na meji regularnosti. Nevtralizacija? Rdeče zastave? Motorji? Na dirki nisem vedel nič o tem. Spust sem odpeljal kolikor hitro sem ga lahko. Odpeljali smo svojo dirko. Na spustu se je zgodilo marsikaj, klanec pa sem poskušal odpeljati po najboljših močeh, « je priznal Domenico Pozzovivo, ki je tako očitno eden izmed tistih, ki niso bili ravno najbolje obveščeni o dogajanju med etapo.

»Snežilo je tako na Gaviji kot na Stelviu. To je bil zares težek dan. Celotno glavnino lahko samo občudujemo. Dirkali smo v kritičnih razmerah. Danes so šampioni vsi. Če sem vedel za nevtralizacijo? Da. « Zmešnjava je očitno popolna, a očitno bodo tudi rezultati obveljali. Prvi favorit za končno zmago Nairo Quintana je tokrat tudi na vzponu dokazal, da je izjemno močan. A pred kolesarji je še zahteven teden, tudi z vzponom na Zoncolan.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ