Ponosen - Revija BICIKEL številka 100

Ponosen - Revija BICIKEL številka 100
02.07.2021 AVTOR: Boštjan Svete, fotomontaža Marko Jelovšek

Izdanih 100 številk v petnajstem letu izhajanja revije Bicikel je po svoje malo, po drugi strani pa je številka izjemna.

Še posebej izjemna ker je bilo v času pandemije kar nekaj svetovnih uredništev s kolesarsko vsebino primoranih združiti poslovanje z drugim medijem, prenehati izdajati tiskano izdajo v upanju, da bodo v prihodnje lahko preživeli samo v digitalni obliki, ali preprosto dokončno prenehati z izdajanjem. Z revijo Bicikel še nismo na nobenem od teh treh v prihodnje možnih scenarijev, ki zelo verjetno čakajo tudi nas. Ne zatiskamo si oči. Da pa ne bo privrela na dan moja trdna realnost, ki jo kdo lahko hitro razbere tudi kot pesimizem, se raje posvetimo obletnici, ki je čas za praznovanje in veselje in v tem duhu je nastajala tudi ta jubilejna številka, katere zaključevanje je bilo ravno tako stresno kot pri vseh minulih devetindevetdesetih izdajah. Nemogoče bi bilo vse spomine stlačiti na 100 strani in ena od elegantnih in preprostejših oblik praznovanja bi bila izdaja revije z obujanjem preteklosti, v uredništvu poimenujemo to vsebino reciklaža, kar pomeni ponovna objava najboljših vsebin iz preteklih izdaj. Zvesti bralci, ki so z nami od samega začetka, ne bi bili najbolj navdušeni, večina pa bi to, verjamem, sprejela z odobravanjem. Od začetka priprave vsebin za to izdajo ni bilo naše vodilo, da bi ob tej okrogli obletnici izdali tudi revijo z največ stranmi, a ravno to se je zgodilo, ko je bila sprejeta odločitev, da bo imela tudi stota številka aktualno vsebino, ki sledi v nadaljevanju kot običajno na stotih straneh.

Pregled vseh zbranih naslovnic prikaže oblikovno spreminjaje logotipa in celostne podobe revije, ki ga je bila deležna tudi ob tej priložnosti. V kratkem pregledu posameznega letnika sem se držal subjektivnega odločanja o izpostavitvi posameznih pomembnih mejnikov za nas kot izdajatelja, pomembnih novosti kolesarske industrije, ki je gonilna sila razvoja kolesarstva, in izjemnih športnih uspehov, s katerimi nas nenehno razvajajo kolesarke in kolesarji. Ob dnevnem brskanju po arhivih se vračajo spomini in še bolj utrinki, ki so se pripetili med predstavljanjem destinacij, koles in opreme ter spoznavanju novih ljudi. Predvsem zgodbe ljudi, ki smo jih predstavili skozi intervjuje, pa tudi kolumnistov in različnih avtorjev vsebin, ki so polnili in bogatili vsebino v preteklosti ter jo bodo tudi v prihodnje. V vsem tem času so se tudi ločile ustvarjalne poti ožjih članov uredništva. Izjemni pisci z močnim značajem, kar nas je tudi dolga leta povezovalo pri ustvarjanju vsebin. Da se poti ločijo, ko je za to čas, je naraven proces vsakega uspešnega kolektiva, kot tudi prihod novih naročnikov, ko jim je vsebina aktualna, in prekinitev, ko imajo prednost druge vsebine. Pomemben vir za izhajanje revije so poleg dobrih avtorjev in zvestih naročnikov tudi oglaševalci, ki reviji Bicikel zaupajo od samega začetka.

Ko smo začeli z izdajanjem revije Bicikel, nisem imel predstave, kako daleč bo neslo. Zdaj, ob izdaji stote številke, vem, da je neslo daleč. Izjemno sem ponosen na vse ustvarjalce, ki so na svoj način prispevali svoj del, hvaležen oglaševalcem, da nas podpirajo, ter občasnim bralcem in zvestim naročnikom, da nam s podaljšanjem naročnine izkazujete zaupanje, da lahko ustvarjamo naprej.

Obljube so nehvaležna reč in ostajam pri tem, da ne vem, kako daleč bo neslo v prihodnje. Kot do zdaj se bomo trudili, da bo krog med ustvarjalci, oglaševalci in zvestimi bralci uspešno sklenjen.


KAZALOKomplet od 1 do 100

Dirka po Slovenij je od prve številke naprej vsebinsko dopolnjevala revijo Bicikel.


Ponovno na startu Franje

Za pelotonom ostane tudi veliko smeti.

Predlog destinacij za kolesarsko svobodo.

Bogdan Fink: "Celotno kolesarstvo, tudi dirka Po Sloveniji je zaradi Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja boljša." 

Delav'c Dejan Kastelic pravi je treba delat!

Anej Doplihar, ko življenje ponudi druge možnosti.

Značke: Literatura
Ključne besede:
revija Bicikel
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ