Popoln Kolumbijski dan na Giru

Popoln Kolumbijski dan na Giru
29.05.2014 AVTOR: D. Z.
Kolumbijci še naprej prevladujejo na dirki po Italiji. 18. etapo je dobil Arredondo, vodi pa še vedno Quintana.

Pred kolesarji je bila že 18. etapa na dirki po Italiji. Ta je bila dolga dobrih 170 kilometrov. Start je gostil Belluno, cilj pa je bil na vrhu vzpona na Rifugio Panarotta. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Prvi in zadnji vzpon sta bila prve kategorije, vmes pa je bil še vzpon druge kategorije.

Najprej so se morali povzpeti na San Pellegrino, kjer se na višinskih pripravah mudijo tudi kolesarji Cannondala s Kristjanom Korenom. Drugi vzpon je Redebus, zadnji pa Rifugio Panarotta. Več o etapi ste si lahko prebrali že v včeraj objavljenem članku. Na startu je bilo 158 kolesarjev. Manjkala sta obolela zmagovalec dveh etap Diego Ulissi in njegov rojak Ivan Santaromita.

Italijanski državni prvak je zbolel in tako zdaj barve moštva Orica GreenEdge na Giru branita samo še dva kolesarja. Zato pa ima ob sebi prav vse pomočnike vodilni v skupnem seštevku Nairo Quintana. Etapo sta v spremljevalnem avtomobilu spremljala tudi dvakratni svetovni prvak Paolo Bettini in Fernando Alonso. Sicer je prišlo do številnih napadov, a po prvih 20 kilometrih dirkanja ni prišlo do pravega pobega.

Po prvi uri je povprečna hitrost znašala 43,15 km/h. Potem se je začel resnejši vzpon na San Pellegrino. Agresivni so bili predvsem člani moštva Androni Venezuela, ki še lovijo etapno zmago. V ospredju se je izoblikovala skupina 11 ubežnikov, a to še ni bilo dovolj. Kasneje sta napadla tudi Rabottini in Basso.

Med ubežniki je bil tudi Julian Arredondo, ki je lovil dodatne točke na gorskih ciljih, saj nosi majico najboljšega v tem točkovanju. In povsem v ospredju sta vztrajala prav Arredondo in Deignan. Na vrh San Pellegrina, ta leži na 1918 metrih nadmorske višine, je prvi prikolesaril prav Arredondo. Deignan je bil drugi, tretji pa Cataldo.

V glavnini so ritem narekovali predvsem člani Movistarja, pomagali pa so jim tudi pri Europcarju. Najboljši v skupnem seštevku so na San Pellegrinu zaostajali za dobre štiri minute. V ospredju so se ubežniki polovili. Izoblikovala se je skupina 14 kolesarjev.

To so bili Emanuele Sella in Franco Pellizotti (Androni Venezuela), Philip Deignan in Dario Cataldo (Sky), Fabio Duarte (Colombia), Martin Keizer (Belkin), Ivan Rovni (Tinkoff Saxo), Matteo Rabottini (Neri Ale), Ivan Basso (Cannondale), Tim Wellens (Lotto Belisol), Thomas De Gendt (Omega Pharma Quick Step), Alberto Losada (Katjuša), Edoardo Zardini (Bardiani CSF) in Julian Arredondo (Trek Facory Racing).

Po dveh urah dirkanja je povprečna hitrost padla na 39,75 km/h, ubežniki pa so prednost 70 km pred ciljem še povečali na skoraj osem minut. Spet je začelo deževati. Potem se je začel drugi vzpon. Izjemno strm Reebus. Na vrhu sta pospešila Cataldo in Arredondo. Borila sta se za točke na gorskem cilju, ki je spet pripadel na njegovem krstnem nastopu na Giru izjemno aktivnemu Arredondu.

Glavnina je vrh prečkala z dobrimi šestimi minutami zaostanka, v spustu pa so ubežniki spet uspeli povečati prednost. Izjemno aktiven je bil predvsem Ivan Basso, ki je poskrbel, da je 14-erica kolesarjev spet kolesarila skupaj proti zaključnemu vzponu, dolgem dobrih 16 kilometrov. V glavnini so narekovanje ritma prevzeli člani Ag2r, ki so zaostanek zmanjšali na manj kot šest minut, a takrat je že bilo jasno, da bodo za etapno zmago obračunali ubežniki.

Med njimi je že ob vznožju vzpona napadel Thomas De Gendt. V lov za njim sta se podala Keizer in Basso, sledili pa so jim še Deignan, Arredondo, Rovni in Pellizotti. A De Gendt je vztrajal v ospredju, vse dokler ga nista ujela Kolumbijca Duarte in Arredondo. V ozadju se vse do desetih kilometrov pred ciljem ni zgodilo nič posebnega.

Aktiven je bil Sicard, ki je pomagal Rollandu.Prav Francoz je kar štirikrat napadel in poskrbel, da so kasneje številni popustili. A dirka je bila med favoriti zelo zaprta, videli smo ogromno taktiziranja. V ospredju je napadel Franco Pellizotti, ujela pa sta ga samo še Arredondo in Duarte. Dobre tri kilometre pred ciljem je napadel Arredondo in slediti mu ni mogel nihče več.

Arredondo se je kasneje lahko veselil zaslužene zmage. Njegov rojak Duarte je bil drugi, tretji pa Deignan. Sledili so Pellizotti, Zardini, De Gendt in Basso. V skupini s favoriti pa so se vendarle udarili med sabo. Poels je z napadom poskrbel, da sta se v težavah znašla Hesjedal in Kišerlovski. A Quintana ni pokazal nobene slabosti in le redki so se lahko vozili ob njem.

Edini, ki je lahko naredil manjšo razliko, je bil Fabio Aru, ki pa je na koncu pridobil samo tri sekunde. Quintana je brez težav v sprintu premagal tudi Urana in obdržal rožnato majico za popoln Kolumbijski dan. Jan Polanc je bil 39. Več kot minuto in pol je izgubil Cadel Evans. V skupini s sprinterji sta do cilja prišla tudi Borut Božič in Luka Mezgec.

Dirka po Italiji, 18. etapa
1. Julian David Arredondo Moreno (Kol) Trek Factory Racing 4:49:51
2. Fabio Andres Duarte Arevalo (Kol) Colombia 0:17
3. Philip Deignan (Irs) Team Sky 0:37
4. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 1:20
5. Edoardo Zardini (Ita) Bardiani-CSF 1:24
6. Thomas De Gendt (Bel) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Te 1:38
7. Ivan Basso (Ita) Cannondale 1:43
8. Dario Cataldo (Ita) Team Sky 1:59
9. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 2:43
10. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 2:46
11. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
12. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 2:49
13. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar
14. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo
15. Alberto Losada Alguacil (Špa) Team Katjuša 2:54
16. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 3:02
17. Tim Wellens (Bel) Lotto Belisol 3:08
18. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 3:17
19. Robert Kišerlovski (Hrv) Trek Factory Racing
20. Wout Poels (Niz) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 3:48
21. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 4:24
39. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 6:47
137. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team
138. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 77:58:08
2. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 1:41
3. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 3:29
4. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 3:31
5. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo
6. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 3:52
7. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 4:32
8. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 4:37
9. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 04:59
10. Robert Kišerlovski (Hrv) Trek Factory Racing 08:33
11. Alexis Vuillermoz (Fra) AG2R La Mondiale 15:58
12. Alexandre Geniez (Fra) FDJ.fr 19:18
13. Ivan Basso (Ita) Cannondale 21:25
14. Maxime Monfort (Bel) Lotto Belisol 25:16
15. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 27:04
16. Hubert Dupont (Fra) AG2R La Mondiale 28:15
17. Matteo Rabottini (Ita) Neri Sottoli - Yellow Fluo 29:53
18. Damiano Cunego (Ita) Lampre-Merida 39:18
19. Andr é Cardoso (Por) Garmin Sharp 40:42
20. Michael Rogers (Avs) Tinkoff-Saxo 41:38
39. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 1:23:37
129. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 3:37:27
145. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ