Potrjeno: Giro v Sloveniji (grafi etap)

Potrjeno: Giro v Sloveniji (grafi etap)
24.02.2021 AVTOR: DZ, vir: Giro d'Italia

Organizatorji dirke po Italiji so predstavili traso. Govorice so se uresničile. Giro prihaja v Slovenijo in to v času odločilnih etap.

Obkrožite si nedeljo ...
Nedelja, 23. maj. 15. etapa dirke po Italiji. To je datum, ko bo dirka po Italiji spet obiskala Slovenijo. Dolgo smo na to čakali. Gradež bo gostil start, cilj pa Gorica. A vmes bo karavana zavila v Slovenijo. Kar trikrat bodo kolesarji prečkali mejo in trikrat bodo kolesarji zavili v Goriška Brda.

Trikrat se bodo povzpeli tudi na Gornje Cerovo. Zadnjič po 128 kilometrih dirkanja. Sledil bo spust v Novo Gorico in potem prečkanje meje (Trg Evropa) do cilja v Gorici. Po 145 kilometrih dirkanja. "Slovensko" etapo so organizatorji glede težavnosti označili s tremi zvezdicami. Precej več jih je dobila 14. etapa, ki bo kolesarje popeljaljala na znameniti Zoncolan.

47 tisoč višincev
A lepo po vrsti. Skupaj bodo kolesarji prevozili 38,4 km v dveh posamičnih vožnjah na čas. Giro se bo začel in končal z vožnjo na čas. Začel se bo 8. maja v Torinu. Ravninski kronometer bo dolg 9 kilometrov in bo potekal po mestnih ulicah. Po treh tednih pa bo sledil še 29,4 km dolg posamični kronometer v Milanu. Šest etap bo gorskih, sedem razgibanih.

Kolesarji bodo morali premagati 47 tisoč višinskih metrov. Poleg tega bodo kolesarji prevozili 34 makadamskih kilometrov v Toskani, deveta etapa pa se bo končala z dva kilometra dolgim “blatnim” odsekom. Šest etap bo pisanih na kožo sprinterjem. Letos dirka ne bo imela ne ekipnega ne gorskega kronometra. Skupno pa bodo kolesarji prevozili 3450 kilometrov.

Že prvi teden zelo pester
Že tretja etapa bo v zaključku ponujala priložnost za napad, četrta preizkušnja v Apeninih pa bo še nekoliko zahtevnejša. Sestola bo gostila cilj. V prvem tednu moramo omeniti še šesto etapo s 3400 nadmorskimi metri in 17 kilometrov dolgim ciljnim klancem Ascoli. Že do prvega dneva počitka kolesarjem ne bo prizanešeno.

Osma etapa do Guardie Sangramondija bo razgibana. V deveti etapi bo cilj gostil Campo Felice. Po celodnevnem vzpenjanju in spuščanju in potem, ko bodo kolesarji premagali 3400 metrov nadmorske višine bo sledil še 6,6 km dolg ciljni klanec z dva kilometra dolgim zaključkom po zemlji oziroma blatu, če bo deževalo. Po desetih etapah bo čas za prvi dan počitka.

Makadam in Zoncolan iz Sutria
Že takoj potem pa bo sledila “Vinska etapa” do Montalcina. Posebnost te etape so štirje makadamski odseki, pa tudi številni vzponi v zaključku. Le štiri kilometre do cilja bo vrh prelaza Lume Spento. Tudi naslednji dan bo razgiban, potem pa bo sledila ravninska etapa do Verone.

Potem pa pomemben dan. Zoncolan! Cilj na 1730 metrih nadmorske višine. Po 205 kilometrih dirkanja! Na Zoncolan bodo kolesarji šli iz Sutria. Iz te smeri so se na Giru z vzponom spopadli samo enkrat. Leta 2003 je etapo dobil Gilberto Simoni. Klanec je dolg 14,1 km, povprečni naklon pa je 8,5-odstoten. Tokrat bo to 14. etapa. Sledila bo še “Slovenska etapa”. Potem pa peklenski ponedeljek.

Kraljevska etapa v Dolomitih
16. etapa. Prek štiri prelazov - zadnji trije so Fedaia, Pordoi in zelo strm Giau - bodo kolesarji prišli v Cortino d’Ampezzo. Torej v zimskošportno središče, ki je pred dnevi tega gostilo najboljše smučarje in smučarke. To bo tudi kraljevska preizkušnja Gira. V 212 kilometrih bodo kolesarji premagali 5700 metrov nadmorske višine.

Prelaz Pordoi bo z 2239 metri nadmorske višine tudi najvišja točka letošnjega Gira, torej Cima Coppi. Sledil bo dan premora v torek. Canazei pa bo gostil start naslednje etape, ki bo kolesarje prek vzpona San Valentino in spusta do Sdruzzine popeljala na nov ciljni vzpon - Sega di Ala. Cilj bo na 1246 metrih nadmorske višine. Klanec je dolg 11,2 km. Prvi del je v povprečju kar 10,4-odstoten. Sledi položnejši odsek in optem strma zadnja dva kilometra, kjer je naklon 12-odstoten.

Pred Milanom še v Švico
Po ravninski etapi bo sledila etapa čez Mottarone in Varallo vse do vrha 9,7 km dolgega klanca Alpe di Mera. Cilj leži na 1531 metrih nadmorske višine. Predzadnja etapa bo delno potekala po švicarskih cestah. Po 75 kilometrih ravnine se bodo kolesarji povzpeli na 2065 metrov visok prelaz San Bernardino.

Sledil bo spust in z 2115 metri nadmorske višine še nekoliko višjo prelaz Spluga. Potem pa spust v Campodolcino in zaključni vzpon Alpe Motta na 1727 metrih nadmorske višine. Dirka se bo zaključila z vožnjo na čas od Senage do Milana. Ta bo povsem ravninska in ne prav preveč dolga. 29,4 km za zaključek 104. izvedbe dirke, ki bo praznovala prav posebno obletnico - 90 let od prve predstavitve rožnate majice najboljšega v skupnem seštevku.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ