Prava mala klasika za konec tedna

Prava mala klasika za konec tedna
20.05.2023 AVTOR: DZ

Na dirki po Italiji je pred kolesarji 15. etapa, ki je obenem zadnja pred drugim prostim dnem. Ob koncu drugega tedna bo na sporedu prava klasika.

15. etapa na dirki po Italiji se bo začela v Sergenu, cilj pa bo gostil Bergamo. Etapa bo dolga 197 kilometrov in bo vsekakor zelo zahtevna, saj je trasa speljana po številnih vzponih. Že takoj po startu bo nadvse razgibana proga, potem pa se bodo kolesarji podali na 1340 metrov visok prelaz Valico di Valcava.

Govorimo o 11,7 km dolgem vzponu prve kategorije s 7,9-odstotnim povprečnim naklonom. Nekateri odseki so tudi 17-odstotni. V zadnjih treh kilometrih je klanec vseskozi strmejši od 10-odstotkov. Kolesarji bodo na vrh prišli po vsega 47 kilometrih dirkanja, tako da bo že do tukaj prišlo do številnih napadov, do cilja pa bo še vsekakor zelo dolga pot. Najprej spust in potem ravninski del do Nembra.

Tam se bo začel naslednji vzpon na Selvino. Dolg je 11,3 km, povprečni naklon pa je 5,5-odstoten. Sledil bo le kratek spust in takoj nov vzpon. Tokrat na Miragolo San Salvatore. Ta je dolg 5,2 km, povprečni naklon paj e 6,9-odstoten. V obeh primerih govorimo o vzponih druge kategorije. Sledil bo spust, razgiban del in potem krajši vzpon na Largo Colle Aperto.

To bo prvo prečkanjega tega klanca, saj se bodo potem spustili v Bergamo, kjer bodo prvič prečkali ciljno črto. A karavana bo nato zavila na še tretji vzpon druge kategorije. Tokrat na Roncolo Alto. Ta klanec je dolg 10 km, povprečni naklon pa je 6,7-odstoten. Na 971 metrov visok vrh bodo kolesarji prešli po 166 kilometrih dirkanja in spet bo sledil spust proti Bergamu. Po dobrih 190 kilometrih pa znova vzpon na prej omenjeni Largo Colle Aperto.

Gre za 1,3 km dolg klanec s 7,3-odstotnim povprečnim naklonom. Na vrhu bodo kolesarji po skoraj 194 kilometrih, kar pomeni, da bo sledil samo še spust proti cilju. Vsekakor bo tudi novinec med nosilci rožnate majice Bruno Armirail na hudi preizkušnji. Zanimivo bo tudi videti, kako se bodo največji favoriti spopadli s tako razgibano, nepredvidljivo etapo, ki pa ne vsebuje tistih dolgih in ekstremno zahtevnih prelazov, ki kolesarje čakajo v zadnjem tednu.

Kolesarji bodo morali premagati nekaj več kot štiri tisoč metrov nadmorske višine, kar samo priča o tem, da gre za nadvse zahtevno etapo, ki bi lahko tudi krepko premešal vrstni red v skupnem seštevku. Poleg tega lahko spet pričakujemo v begu številčnejšo skupino močnih hribolazcev. Najboljši naj bi bili na cilju okrog 17:15. Primož Roglič je zdaj 3. v skupnem seštevku. Vzponi v nedeljski etapi pa mu vsekakor ustrezajo.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ