Pravi čas za vzdrževanje kolesa

Pravi čas za vzdrževanje kolesa
19.12.2022 AVTOR: Promocijsko sporočilo Bikehanic

Te mraz in umazanija ne ustavita, ali raje uživaš na snegu in v drugih zimskih aktivnostih ter kolo pa čaka na pomladne temperature?

V vseh primerih je treba poskrbeti za kolo in ga pravilno ter redno vzdrževati – vse to uredijo vrhunski mehaniki v servisu Bikehanic.

Ne glede na tip kolesa je treba vsako kolo je redno in strokovno vzdrževati. Način vožnje in število prevoženih kilometrov sta glavna dejavnika, kdaj je kolo potrebno obiska na servisu. Kolesa nimajo opozorilne lučke, ki bi kot pri avtomobilu zasvetila, ko je čas za redni servis, zato moramo misliti na to in kolo ob redni uporabi vsaj enkrat letno zaupati strokovnjaku, ki bo opravil redni servis.

Kolesarski servis, rezervacije termina na www.bikehanic.com


Sami boste izbrali, v kakšne podrobnosti naj se spustimo, vsekakor pa v Bikehanicu priporočamo redni servis, ki vključuje pregled in nastavitev celotnega kolesa, pregled vseh ključnih ležajev (krmilni, gonilni, pesta), kontrolo vseh bovdnov in pletenic, merjenje obrabljenosti verige, centriranje obročnikov ... celoten pregled kolesa.

Dodatno se odločite še za celovito pranje kolesa z razmaščevanjem pogonskega sklopa in vaš lepotec se bo svetil kot iz izložbe, predvsem pa bo pripravljen na nove kilometre.

Če se v uvodu prepoznate kot kolesar ali kolesarka, ki ga zima ne ustavi, potem vam svetujemo redni servis ob koncu poletne sezone in pripravo na zimo, in ob rednem čiščenju še en pregled pred začetkom pomladne sezone. Če pa gre vaše kolo na zimski počitek, je to idealen čas za redni servis, saj v tem času ni vsem dobro znanega poletnega navala na servise, prav tako pa se kolesu lažje odpoveste za nekaj dni.

Kolesarski servis, rezervacije termina na www.bikehanic.com


Redni servis ni samo lepotni poseg, ampak resnično pripomore k dobremu delovanju kolesa in manjši obrabi komponent. Tudi če se vozite samo po cesti in samo v lepem vremenu bosta prah in pesek zagotovo prodrla do vitalnih delov, pogonski sklop se bo obrabil, morda do meje menjave tudi zavorne obloge ali ploščice. Slednje je treba za varno vožnjo pravočasno menjati, raztegnjena veriga pa naredi na zobnike še več škode. K redni obrabi dodajte še dejavnike zime: sol, pesek, umazano cestišče, blato in podobno pa vam bo hitro jasno, da potrebuje kolo pozimi več čiščenja, vzdrževanja in podmazovanja.

Lastnikom gorskih koles priporočamo servisni paket s pregledom in po potrebi menjavo ležajev nihajke, vilice in amortizerji pa morajo v vsakem primeru vsaj enkrat letno na redni servis.


Bikehanic nasveti za zimsko obdobje:


- Razmislite o menjavi plaščev. Ultra hitre plašče je dobro zamenjati za kakšne modele z bolj vzdržljivo zmesjo gume in nekaj stranskega profila (plašči za trening), morda tudi kakšen milimeter širše. Priporočamo tudi sistem tubeless, če obroči to omogočajo.

- Nižji (a ne prenizek) pritisk v pnevmatikah zagotavlja boljši oprijem, kar lahko pride še kako prav. Da bo zaradi tega več defektov, je mit.

- Kolo redno čistite z namenskimi čistilnimi sredstvi, sledi podmazovanje.

- Podmažite tudi vijake, ki so običajno prvi na vrsti za rjavenje.

- Kolo opremite s svetilkami in blatniki.

- Če je možno, naj bo kolo, hranjeno v suhem prostoru, zaščiteno pred zunanjimi elementi. Če prostora ni drugje kot zunaj, ga zaščitite vsaj s kakšno ponjavo, če je lahko v hiši ali stanovanju pa je pravi luksuz.


V kolesarskem servisu Bikehanic vam bodo strokovnjaki kolo pregledali in svetovali glede izbire in obsega servisa, delo bo opravljeno strokovno in hitro. Seveda so na zalogi tudi vsi ključni rezervni deli.

Informacije in rezervacije: www.bikehanic.com

Značke: Trgovina
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ