Pravi kaos na Giru, odstop Brajkoviča, izjemna Evans in Matthews (video in foto)

Pravi kaos na Giru, odstop Brajkoviča, izjemna Evans in Matthews (video in foto)
15.05.2014 AVTOR: D. Z.
6. etapo na dirki po Italiji je spet zaznamoval dež, predvsem pa številni padci, tudi favoritov. Največ je pridobil Cadel Evans, etapo pa je dobil nosilec rožnate majice Michael Matthews.

Sassano je gostil start z 257 kilometri ene izmed najdaljših etap. Šesta preizkušnja na letošnji dirki po Italiji pa se je končala v Montecassinu. Spet je bil na sporedu ciljni vzpon, pa čeprav ne ravno najbolj zahteven. A bolj kot vzpon je tokrat za selekcijo poskrbelo slabo vreme.

Zaradi dežja in posledično spolzkih cest je prišlo do številnih padcev. Tudi mnogi favoriti se temu niso mogli izogniti. Etapa je bila bolj ali manj ravninska. Vmes so imeli kolesarji le en kategoriziran gorski cilj. Pa še ta je bil četrte kategorije. A prav na koncu so organizatorji kolesarje popeljali na osem kilometrov dolg vzpon do Montecassina.

Vrh leži na vsega 484 metrih nadmorske višine. Na startu se ni pojavil oboleli Giorgio Cecchinel. Po manj kot desetih kilometrih dirkanja so napadli Bandiera, Zardini, Fedi in Torres. Hitro so si privozili več kot deset minut prednosti in jasno je postalo, da bo to pobeg dneva. Po dobrih 60 kilometrih dirkanja pa so imeli že več kot 14 minut prednosti.

A v glavnini se s tem niso obremenjevali. Po dveh urah je povprečna hitrost znašala dobrih 38 km/h, kar je bilo predvideno na najpočasnejši časovnici. Po treh urah dirkanja pa je ta bila še za pol kilometra na uro nižja. Dobrih sto kilometrov pred ciljem se je glavnina podala v lov in prednost ubežnikov se je hitro zmanjševala.

Na čelu so ogromno časa preživeli tudi kolesarji Skya in dobrih 60 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki samo še dobrih pet minut prednosti. Potem je pri narekovanju ritma v glavnini vse več kolesarjev. Iz Astane, Katjuše … Ubežniki so bili po več kot 230 kilometrih pobega ujeti manj kot 15 km do cilja.

In kmalu zatem je v glavnini, v kateri so se kolesarji že pripravljali na zaključni vzpon, prišlo do hudega padca. Jani Brajkovič se padcu ni mogel izogniti. Naredil je »salto « in ostal na tleh. Kasneje je odstopil. Farrar, Caruso, Tiralongo, Amador, Villella in tudi eden izmed favoritov Joaquim Rodriguez. Vsi so padli.

Ti kolesarji so ostali brez možnosti, da bi sploh še ujeli vodilne, medtem ko je bil ritem v ospredju vse hujši. Nič čakanja na vpletene v padcu. Situacijo so najbolje znali izkoristiti Evans, Oss, Santaromita, Matthews, Durbridge, Rabottini, Morabito in Welllens. Kmalu po začetku vzpona, dobrih pet kilometrov pred ciljem, so imeli že skoraj 50 sekund prednosti.

Pomočniki Cadela Evansa so vozili na polno, situacija pa je bila idealna tudi za Michaela Matthewsa. Avstralec v rožnati majici je samo sledil kolesarjem BMC, klanec pa ni bil tako zahteven, da bi se ga lahko Evans znebil. V ozadju se je skupina sicer zbrala in pričela z lovom, a prav nihče ni imel dovolj moči, da bi vodilne ujel.

Tudi Nairo Quintana, ki je ob padcu ostal v ozadju, ni poskušal z napadom, da bi se preselil med ubežnike. S tem je poskusil Robert Kišerlovski, vendar ni bil dovolj močan. Zasledovalci so se skupini z rožnato majico najbolj približali na 28 sekund. Bližje pa niso mogli. Predvsm Morabito je dolgo narekoval ritem, ko ni zmogel več, je njegovo nalogo prevzel kar Evans.

Avstralec je tako pokazal, da resno računa na zmago v skupnem seštevku. Etapna zmaga ga ni tako zanimala, saj je vedel, da ga bo v sprintu Matthews brez težav premagal. Za zmago so se udarili Evans, Matthews, Wellens in Rabottini. Matthews je bil najboljši in je tako ob rožnati majici dobil še etapo. Wellens je bil drugi, tretji pa Evans.

Zasledovalna skupina je izgubila 49 sekund. V tej skupini pa niso bili vsi favoriti. Scarponi je izgubil minuto in 40 sekund, več kot sedem minut je izgubil Rodriguez. Še za njim je bil Roche. Matthews vodi pred Evansom, ki je zdaj že krepko pred kandidati za najvišja mesta v skupnem seštevku.

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Michael Matthews (Avs) Orica Greenedge 24:18:14
2. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:21
3. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 1:18
4. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 1:25
5. Steve Morabito (Švi) BMC Racing Team
6. Matteo Rabottini (Ita) Neri Sottoli - Yellow Fluo
7. Ivan Santaromita (Ita) Orica Greenedge 1:47
8. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 1:51
9. Tim Wellens (Bel) Lotto Belisol 1:52
10. Ivan Basso (Ita) Cannondale 2:06
11. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 2:08
12. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 2:11
13. Maxime Bouet (Fra) AG2R La Mondiale
14. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale
15. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 2:22
16. Robert Kišerlovski (Hrv) Trek Factory Racing 2:24
17. Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team 2:28
18. Samuel Sanchez (Špa) BMC Racing Team 2:34
19. Dario Cataldo (Ita) Team Sky 2:36
20. Gianluca Brambilla (Ita) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 2:46
75. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 15:02
125. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 23:11
176. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano 36:26
Jani Brajkovič je odstopil

Padec na dirki po Italiji, 6. etapaZaključni kilometri 6 .etape
 

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ