Pravi spektakel ... Chavesu zmaga, Kruijswijku rožnata majica

Pravi spektakel ... Chavesu zmaga, Kruijswijku rožnata majica
21.05.2016 AVTOR: D. Z.
Dolomitska etapa je izpolnila pričakovanja. Zmagal je Esteban Chaves, zdaj vodi Steven Kruijswijk. Popustili pa Nibali, Valverde, Pozzovivo, Majka, Zakarin ...

14. etapa: Alpago – Corvara (Alta Badia), 210 km
Passo Pordoi (2239 m): 2. kategorija, dolžina 9,3 km, povp naklon 6,9 %
Passo Sella (2244 m): 2. kategorija, dolžina 5,5 km, povp naklon 8 %
Passo Gardena (2121m): 3. kategorija, dolžina 5,8 km, povp naklon 4,4 %
Passo Campolongo (1875m): 2. kategorija, dolžina 6 km, povp naklon 5,8 %
Passo Giau (2236 m): 1. kategorija, dolžina 9,8 km, povp naklon 9,4 %
Passo Valparola (2200 m): 2. kategorija, dolžina 11,5 km, povp naklon 6,8 %

Izjemna 14. etapa, izjemno dirkanje. Pravi spektakel. Kar težko je opisati pravo dolomitsko preizkušnjo na dirki po Italiji. Kolesarji so morali premagati kar okrog 5400 metrov nadmorske višine. Vzponi, na katere so se povzpeli pa so bili: Pordoi, Sella, Gardena, Campolongo, Giau in Valparola. Alpago je gostil start etape, ki se je končala v Corvari.

Že prva ura dirkanja je bil neverjetno hitra, saj so mnogi poskušali v beg. Šele po 45 kilometrih se je v ospredju izoblikovala skupina 37 ubežnikov. Med tem so bili Cunego, Wellens, Betancur, Plaža, Preidler … Branjenje modre majice najboljšega na gorskih ciljih je dobro začel Damiano Cunego, ki je kot prvi prečkal Porodi. Na drugem vzponu – tu govorimo o prelazu Sella – je bil najhitrejši Skyev Lopez.

Glavnina je zaostajala za dobrih sedem minut, ritem pa so narekovali predvsem člani Movistarja. Že na naslednjem kategoriziranem vzponu na Gardeno je spet prišlo do spremembe. Tokrat je bil prvi na vrhu Plaza. Član Orice GreenEdga je lani dobil po eno etapo na dirki po Franciji in dirki po Španiji. Na vrhu vzpona je imel 48 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci. V nadaljevanju je prednost povečal na dobri dve minuti.

Potem pa so se na prelaz Giau iz ozadja v lov podali Atapuma, Preidler in Roche. Plazo sta prva ujela in tako pustila za seboj Sivcov in Atapuma. V ozadju so glavno besedo imeli kolesarji Astane, ki so krepko zmanjšali zaostanek za najboljšimi, obenem pa poskrbeli, da so mnogi zaostali. Celo Andrey Amador v rožnati majici se je znašel v težavah. Amador je skupino z najboljšimi ujel na spustu.

Potem pa se je začel zadnji vzpon – Valparola. Atapuma je v ospredju ostal sam in nadaljeval proti cilju. Zdelo se je, da bo dobil etapo. Potem pa se je na vzponu začela bitka tudi med najboljšimi. Vincenzo Nibali je napadel, sledili pa so mu le nekateri, popustil je Alejandro Valverde. A tudi Nibali ni bil dovolj prepričljiv. To sta izkoristila očitno najmočnejša Kruijswijk in Chaves. Nibali je popustil in v svojem ritmu nadaljeval proti vrh. Chaves in Kruijswijk pa z neverjetno hitrostjo.

Na vrhu je imel Atapuma samo še 35 sekund prednosti pred prvo skupinico. Po spustu z Valparole je sledil še petkilometrski vzpon proti cilju v Corvari. Tam so Chaves, Kruijswijk in Preidler, ki je bil ujet, še pospešili in slaba dva kilometra pred ciljem so ujeli Atapumo. Sledil je sprint, ki ga je začel Preidler, a dokončal Esteban Chaves. Kolumbijec je bil prepričljivo najboljši. Steven Kruijswijk si je z drugim mestom priboril rožnato majico. Nibali je izgubil 37 sekund in je zdaj drugi. Za Nizozemcem zaostaja za 41 sekund.


Dirka po Italiji, 14. etapa
1. Esteban Chaves (Kol) Orica-GreenEdge    6:06:16

2. Steven Kruijswijk (Niz) Team LottoNl-Jumbo
3. Georg Preidler (Avt) Team Giant-Alpecin
4. Darwin Atapuma (Kol) BMC Racing Team    0:06
5. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team    0:37
6. Kanstantsin Siutsou (Blr) Dimension Data
7. Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha    2:29
8. Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team
9. Rigoberto Uran (Kol) Cannondale Pro Cycling    2:50
10. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale    3:00     

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Steven Kruijswijk (Niz) Team LottoNl-Jumbo    60:12:43

2. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team    0:41
3. Esteban Chaves (Kol) Orica-GreenEdge    1:32
4. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team    3:06
5. Andrey Amador (CRc) Movistar Team    3:15
6. Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team    3:29
7. Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha    3:53
8. Rigoberto Uran (Kol) Cannondale Pro Cycling    5:01
9. Kanstantsin Siutsou (Blr) Dimension Data    5:38
10. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ