Pravi spektakel na italijanskih cestah: Hansen zmagal, mnogi na tleh!

Pravi spektakel na italijanskih cestah: Hansen zmagal, mnogi na tleh!
10.05.2013 AVTOR: D. Z.
7. etapa na dirki po Italiji je bila prava poslastica za gledalce. Na razgibani preizkušnji se je zmage veselil Adam Hansen. Rožnato majico je prevzel Benat Intxausti.

Šest ubežnikov
7. etapa na dirki po Italiji se je začela v sončnem San Salvu, a potem je kolesarje pričakalo zares zelo težko dirkanje. Kolesarje je čakala zelo razgibana etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi. Dolga je bila 177 kilometrov. Že pred startom sta odstopila Klaas Lodewijck in Leigh Howard, ki si je v šesti etapi zlomil ključnico.

Že v zaprti vožnji je grdo padel Italijan Mattia Cattaneo, ki je tudi odstopil. Že po dobrih 30 kilometrih je pobeg uspel šesterici kolesarjev. To so bili Emanuele Sella, Ioannis Tamouridis, Maarten Tjallingii, Dominique Rollin, Adam Hansen in Pim Ligthart. In to je bil prvi dan na letošnji dirki, ko so ubežniki bili tudi uspešni.

Sella v virtualni rožnati majici
Najnevarnejši kolesar za prevzem rožnate majice je bil Sella, vendar ga je mogoče na presenečenje mnogih glavnina pustila v pobeg. Sella je več časa tudi kolesaril v virtualni rožnati majici. Med ubežniki pa je prišlo tudi do padcev. Najprej se je na tleh  znašel Ligthart, ki pa se je hitro pobral in se vrnil v ubežno skupino.

Medtem pa je kolesarje že začel motiti tudi dež, ki jeceste spremenil v pravo drsalnico. Ubežniki so si privozili tudi več kot sedem minut prednosti, v ozadu pa so se v lov podali kolesarji moštva Vini Fantini. V ospredju sta ostala sama samo še Hansen in Sella, ki je kasneje v enem izmed ovinkov padel. Hansena je sicer ujel, a je potem popustil, tako da je Hansen sam nadaljeval proti cilju.

Hansen do zmage
Avstralec v dresu moštva Lotto Belisol se je lahko veselil zaslužene zmage. Njegove prve na Giru, ki jo je tako lahko slavil dan pred praznovanjem 32 rojstnega dneva. V ozadju pa se je v zaključku vnel boj tudi med favoriti za končno zmago. Na spolzkih cestah pa se je bilo težko obdržati že na kolesu.

V zaključku je zahtevne razmere v spustu hotel izkoristiti tudi Vincenzo Nibali, a je v levem ovinku zdrsnil s ceste. A Italijan, sicer mojster takih spustov, se je hitro pobral in se je preostalim favoritom za rožnato majico hitro pridružil. Potem pa je sedem kilometrov pred  ciljem v desnem zavoju padel še Bradley Wiggins.

Intxausti v rožnatem
Britanec je kasneje nadaljeval zelo počasi, tako da mu tudi pomočnika Henao in Uran nista mogla pomagati. Prva zasledovalna skupina, ki je za Hansenom zaostala za dobro minuto, se je tako v sprintu udarila za drugo mesto. To je pripadlo Enricu Battaglinu, tretji je bil Danilo Di Luca. V tej skupini so bili tudi skorajda vsi favoriti.

Tudi Evans, Nibali, Hesjedal in Španec Benat Intxausti, ki je prevzel rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku. Wiggins te skupine do cilja ni več ujel. Peljal pa se je tako počasi, da je v primerjavi s temi kolesarji izgubil skorajda minuto in pol. Slovencev ni bilo v ospredju. Jutri kolesarje čaka skorajda 55 kilometrov dolga posamična vožnja na čas..

Dirka po Italiji, rezultati etape
1. Adam Hansen (Avs) Lotto Belisol 4:35:49
2. Enrico Battaglin (Ita) Bardiani Valvole-CSF Inox 1:07
3. Danilo Di Luca (Ita) Vini Fantini-Selle Italia
4. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia
5. Damiano Caruso (Ita) Cannondale Pro Cycling
6. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team
7. Stefano Pirazzi (Ita) Bardiani Valvole-CSF Inox
8. Arnold Jeannesson (Fra) FDJ
9. Pieter Weening (Niz) Orica-GreenEdge
10. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin-Sharp
85. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel Euskadi 6:54
146. Luka Mezgec (Slo) Argos Shimano 18:45
199. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM 23:20

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team
2. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:05
3. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin-Sharp 0:08
4. Damiano Caruso (Ita) Cannondale Pro Cycling 0:10
5. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 0:13
6. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:16
7. Robert Gesink (Niz) Blanco Pro Cycling Team 0:17
8. Ivan Santaromita (Ita) BMC Racing Team 0:19
9. Pieter Weening (Niz) Orica-GreenEdge 0:29
10. Robert Kišerlovski (Hrv) RadioShack Leopard 0:34
96. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel Euskadi 32:02
131. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM 48:08
140. Luka Mezgec (Slo) Argos Shimano 49:36

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ