Pred kolesarji še "klasika" za morebitne preobrate

Pred kolesarji še "klasika" za morebitne preobrate
04.09.2021 AVTOR: DZ, vir: La Vuelta

Zadnji teden je najtežji. To so glede letošnje dirke po Španiji vsi poudarjali. In zadnjega tedna še ni konec. Pred kolesarji je predzadnja etapa. Ni ekstremno zahtevna, je pa polna pasti.

Na dirki po Španiji je pred kolesarji predzadnja, 20. etapa. Še zdaleč ni lahka. Gre za nadvse razgibano preizkušnjo s številnimi vzponi, ki sicer v osnovi niso tako zelo zahtevni, a vendarle jih je dovolj in so tako razporejeni, da bi se lahko marsikaj zgodilo.

Nekateri govorijo celo o tem, da je trasa podobna klasiki Liege-Bastogne-Liege. Vsi najtežjih klanci se zvrstijo v drugi polovici sicer več kot dvesto kilometrov dolge etape. Predvsem pa gre za etapo s ciljnim vzponom. Sanxenxo bo gostil start, cilj pa bo po 202,5 km dirkanja na vrhu vzpona Alto Castro de Herville na 502 metrih nadmorske višine. Vmes pa bodo še štirje klanci.

Že kmalu po startu bo nekoliko bolj razgiban del, kjer bodo kolesarji vsekakor občutili, kako zelo utrujeni so po skoraj treh tednih naporov. Do 105 kilometra vseeno ne bo kategoriziranih vzponov. Potem pa se začne. Najprej vzpon tretje kategorije na Alto de Vilachan. Po spustu bo sledil Alto de mabia, ki je ocenjen kot vzpon druge kategorije.

Sledil bo še zahtevnejši klanec prve kategorije Alto de Mougas. Po spustu bo na vrsto prišel leteči cilj v kraju Baiona. Tu bo tudi krajša ravnina, potem pa položnejši vzpon druge kategorije na Alto de Prado. Tu bodo na voljo odbitne sekunde. Po spustu in razgibanem delu pa še zaključek na Alto castro de Herville. Zaključni klanec je druge kategorije. Dolg je 9,7 km, povprečni naklon pa je zaradi spusta vmes samo 4,8-odstoten.

V samem zaključku bo klanec najstrmejši. V drugi polovici dirke kolesarji prave priložnosti za krajši predah ne bodo imeli. Po načinu dirkanja, ki so ga prikazali v zadnjih dneh pa vsekakor tudi ne bodo imeli prav veliko moči. Vsekakor je pred kolesarji težek dan, Primoža Rogliča pa z ekipo Jumbo Visma čaka težka preizkušnja - branijo namreč zanesljivo prednost v skupnem seštevku.

Vzponi 20. etape
Alto de Vilachan (na 111,7 km): dolžina 6,5 km, povprečni naklon 5,4 %, nadmorska višina 385 m, 3. kategorija
Alto de Mabia (na 126,9 km): dolžina 6 km, povprečni naklon 5,7 %, nadmorska višina 439 m, 2. kategorija
Alto de Mougas (na 146,1 km): dolžina 9,8 km, povprečni naklon 6,4 %, nadmorska višina 632 m, 1. kategorija
Alto de Prado (na 176,9 km): dolžina 5,5 km, povprečni naklon 6,3 %, nadmorska višina 505 m, 2. kategorija
Alto Castro de Herville (na 202,2 km): dolžina 9,7 km, povprečni naklon 4,8 %, nadmorska višina 503 m, 2. kategorija

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ