Primož Roglič in Tadej Pogačar blestela v Španiji!

Primož Roglič in Tadej Pogačar blestela v Španiji!
28.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič odličen na ciljnem vzponu. Napredoval na skupno drugo mesto. Odličen tudi Tadej Pogačar. Napredoval na deveto mesto v skupnem seštevku.

Na dirki po Španiji je za kolesarji prva etapa s ciljnim vzponom. Etapa sicer glede na traso ni bila posebej zahtevna, zato pa je bil ciljni klanec nadvse strm. Dolga pa dobrih 11 kilometrov. Etapo smo vam že predstavili. Po pričakovanjih je na razgibani trasi – kolesarji so morali pred zaključnim klancem premagati še dva kategorizirana vzpona – prišlo do pobega treh kolesarjev.

Ubežno skupino so sestavljali Jose Herrada (Cofidis), Jetse Bol in nosilec majice za najboljšega na gorskih ciljih Angel Madrazo (oba člana Burgos BH). Privozili so si več kot deset minut prednosti, medtem ko so bili v glavnini s tem očitno vsi zadovoljni. Kolesarji Sunweba, ki so branili rdečo majico vodilnega – to je nosil Nicholas Roche – so imeli vse pod nadzorom.

Ko pa so imeli trije ubežniki 20 kilometrov pred ciljem še vedno več kot deset minut prednosti, se je zdelo, da bi se prav lahko borili tudi za etapno zmago. Na enem izmed krajših vzponov je spremljevalni avtomobil skorajda zbil Madraza, a se je vse dobro izteklo. Ob vznožju zaključnega vzpona pa so v glavnini pobudo prevzeli člani Ineosa. Narekovali so oster ritem in razlika se je hitro zmanjšala.

Sprinterji so takoj popustili, selekcija se je kaj hitro tudi naredila. Sedem kilometrov pred ciljem je popustil Madrazo, razlika pa je znašala vsega dobrih šest minut. Potem je svoje pomočnike v ospredje poslal tudi Primož Roglič, ki je deloval zelo prepričljivo. Tudi kolesarji Astane z Miguelom Angelom Lopezom so se postavili v ospredje. Medtem se je Madrazo vrnil in takoj tudi napadel. A neuspešno.

V glavnini so ekipe nadaljevale z narekovanjem ritma. Zdelo se je, da imata največ moči prav Roglič in Lopez, ki sta se vozila tik za svojimi pomočniki. Sledilo pa je še najstrmejših pet kilometrov. Tam je bil naklon vse do zadnjega kilometra vseskozi večji od desetih odstotkov. Medtem ko je štiri kilometre pred ciljem pod pritiskom Jesusa Herrade znova popustil Madrazo, so v glavnini pobudo prevzeli člani EF Education First. Prvi je tri kilometre pred ciljem napadel Alejandro Valverde. Samo Sepp Kuss, Primož Roglič, Tadej Pogačar in Miguel Angel Lopez so lahko sledili svetovnemu prvaku, ki je kmalu zatem spet pospešil.

2,3 km pred ciljem pa je pospešil Lopez. Na ta napad ni imel nihče odgovora. Popustil je tudi izjemni Pogačar. Roglič in Valverde sta ostala sama v lovu za Lopezom. Kolesarji so bili razbiti po celotnem vzponu. Roglič in Valverde sta našla skupni jezik in sodelovala. V ospredju se je boj za zmago nadaljeval med trojico, saj se je v zadnjem kilometru tudi Madrazo uspel vrniti v igro za zmago.

Sledil je dolg sprint. In prav Madrazo je imel največ moč. Po skoraj peti urah dirkanja je na neverjeten način, potem ko je bil že v izgubljenem položaju dobil prestižno etapo. Povsem zaluženo. V majici najboljšega na gorskih ciljih. Bol je bil drugi, favorit na tem vzponu Herrada pa je bil tretji. Lopez je na cilj prišel kot četrti. Pomembna pa je bila prednost pred Rogličem.

Pridobil si je vsega 13 sekund prednosti pred Valverdejem in Rogličem. Na sedmem mestu, pol minute za Rogličem je etapo končal Pogačar. Sledili so Quintana, Kuss, Chaves … Skupni seštevek? Lopez je prevzel vodstvo. Roglič zaostaja za 14 sekund. Sledijo Quintana, Valverde, Roche, Uran, Chaves in Majka. Na devetem mestu pa je zdaj že Tadej Pogačar, ki bo jutri nosil majico najboljšega mladega kolesarja, saj bo Lopez, ki še spada v to kategorijo v rdečem.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ