Primož Roglič izgubil tretje mesto in deset sekund zaradi gledalca

Primož Roglič izgubil tretje mesto in deset sekund zaradi gledalca
01.06.2019 AVTOR: DZ, vir: sirotti

Na dirki po Italiji so kolesarji premagali še zdanjo gorsko etapo. Dobil jo je Pello Bilbao. Primož Roglič izgubil eno mesto in je zdaj četrti. Richard Carapaz prepričljivo vodi.

Na dirki po Italiji je bila na sporedu kraljevska etapa. Tudi predzadnja na letošnjem Giru in obenem zadnaj v gorah. Kolesarji so morali premagati več kot 5700 metrov nadmorske višine in že takoj po startu so se tudi pričeli vzpenjati. Prav zato so mnogi izbrali ogrevanje na trenažerjih pred startom. Predvsem pa se je na startu v mestu Feltre zbralo ogromno slovenskih gledalcev.

Tako pri avtobusih vseh treh moštev, v katerih kolesarijo Roglič, Polanc in Bole, kot tudi pri podpisu startne liste. Obetal se je peklenski boj za vsako sekundo. Richard Carapaz je 194 etapo začel v rožnati majici. Pred kolesarji pa pet kategoriziranih vzponov. Že na prvem klancu Cima Campo 18,87 km) so se vrstili napadi. Ritem je bil izjemen, saj so želeli kapetani v ospredje poslati svoje pomočnike.

Potem je vendarle uspelo pobegniti skupini, v kateri so bili tudi Zakarin, Bilbao, Masnada, Amador, Cataldo ... Na vrhu prvega prelaza so si privozili 40 sekund prednosti. Sledil je spust in najtežji vzpon dneva na najvišjo točko Gira – Manghen (18,9 km, 7,9 %). Na 2047 metrov visoki vrh je prvi prišel Fausto Masnada. Med najboljšimi so ritem pričeli stopnjevati kolesarji Astane, kar je poskušal z napadom izkoristiti Miguel Angel Lopez.

Sledil mu je lahko samo Carapaz, potem pa se jima je pridružil še Landa. Zaostala sta Roglič in Nibali, ki sta na vrhu zaostajala za 20 sekund. To sta seveda uspela hitro nadoknaditi na spustu. Sledil je vzpon na Rolle. Prvi je na vrh prišel najboljši na gorskih ciljih Giulio Ciccone, ki je tako prepričljivo osvojil modro majico. Movistar pa je v ozadju imel vse pod nadzorom. Vse bolj je postajalo jasno, da je Carapaz s kolegi na tem Giru premočan.

Skupina je zaostaja za dobri dve minuti za ubežniki. Prelaz Rolle ni prinesel sprememb. Sledila sta zadnja dva klanca. Najprej čez prelaz Aune. Med ubežniki je prišlo do številnih, a neuspešnih napadov. Prvi je spet napadel Lopez, a so ostali lahko sledili Kolumbijcu. Ob njegovem drugem napadu je napadel še Landa, ki je želel napredovati na tretje mesto v skupnem seštevku.

Primož Roglič je zaostal, obenem pa ga je eden izmed navijačev porinil, kar je seveda prepovedano, tako da so Rogliča kaznovali z desetimi sekundami pribitka v skupnem seštevku. Landa si je na vrhu predzadnjega klanca privozil 17 sekund prednosti. Nibali in Carapaz sta ga na spustu ujela, na spustu pa je padel Majka. Sledil je še zaključni vzpon. Ob skupini z Rogličem je eden izmed slovenskih gledalcev tekel ob kolesarjih in podrl Lopeza, ki je pri padcu polomil kolo.

Obenem je udaril gledalca in organizatorji bi ga prav lahko izključili z dirke. V ospredju je Nibali večkrat pospešil, a je bilo jasno, da je Carapaz premočan. Potem pa je Ekvadorec celo pričel z narekovanjem ostrega ritma in je tako pomagal Landi pri večanju prednosti pred Rogličem. Sledil je sprint. Največ moči je imel Pello Bilbao, ki ga je skupina s favoriti le malo prej ujela.

Drugi je bil Landa, tretji Ciccone. Sledili so Nibali, Nieve, Madouas, Majka in Pozzovivo. Primož Roglič je bil 14. Zaostal je za 54 sekund. Izgubil je tretje mesto v skupnem seštevku. Zdaj za Lando zaostaja za 23 sekund. Povsem je popustil Jan Tratnik, ki je zaostal za dobrih 12 minut. Carapaz je tik pred končno zmago, saj bo na jutrišnjem 17 km dolgem kronometru branil 1:54 prednosti pred Nibalijem, 2:53 pred Lando in 3:16 pred Rogličem.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ