Primož Roglič padel in izgubil 40 sekund, Nibalijev in Carapazov napad

Primož Roglič padel in izgubil 40 sekund, Nibalijev in Carapazov napad
26.05.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na dirki po Italiji je prišlo do izjemnega dirkanja v zaključku. Etapo je dobil Dario Cataldo. V boju favoritov pa je 40 sekund izgubil Primož Roglič, ki je na zadnjem spustu še padel.

Na dirki po Italiji je za kolesarji 15. etapa. Zadnja izmed serije zahtevnih preizkušenj pred drugim in obenem zadnjim dnevom počitka. Kolesarji so v drugi polovici etape morali prevoziti traso znamenite dirke po Lombardiji. Etapa je bila dolga kar 232 kilometrov, končala pa se je, tako kot klasika v Comu. Kolesarji so morali v zaključku premagati traso, ko so jo na dirki po Lombardiji odpeljali leta 2015 in 2017.

Takrat je obakrat zmago slavil Vincenzo Nibali. Prav zato se je obetal izjemno napet zaključek. Prvi del dirke je bil ravninski, ritem pa peklenski, saj so številni želeli sodelovati v pobegu. Povprečna hitros je po prvi uri znašala kar 50 km/h. Potem pa je pobeg uspel dvema kolesarjema. Po 135 kilometrih sta bila v ospredju samo Dario Cataldo (Astana) in Mattia Cattaneo (Androni Giocatolli Sidermec).

Privozila sta si že več kot 15 minut prednosti, vseeno pa je najtežji del proge bil še pred njima. V ozadju so imeli vse niti v rokah kolesarji Movistarja, ki so branili rožnato majico Richarda Carapaza. Pri tem so jim pomagali še člani Mitchelton Scotta. Sledil je vzpon na Madonno del Ghisallo. Klanec je dolg 8,6 km, povprečni naklon pa znaša 5,6 %. Na vrh je skupina z najboljšimi prišla brez posebnih akcij, le Simon Yates je nekoliko pospešil.

Sledil je krajši spust in vzpon na Colma di Sormano (9,6km, povprečni naklon 6,6%). Sledila sta dva napada Yatesa. Na prvega so vsi favoriti odgovorili, na drugega pa nihče. Yates je nadaljeval sam, ubežnika pa sta imela še vedno okrog štiri minute prednosti. Tudi Yates si prav velike prednosti ni mogel privoziti, saj so kolesarji Movistarja še vedno narekovali oster ritem. Potem je na pomoč prišel še Damiano Caruso, kar je pomenilo, da se Nibali dobro počuti.

Yatesa so ujeli po napadu Lopeza tik pod vrhom vzpona. Še prej pa je bil ravninski odsek, na katerem nihče ni želel narekovati hitrejšega ritma. Le Movistarjevi kolesarji so narekovali spodoben ritem, tako da ni prišlo do napadov. Ubežnika sta tako vzdrževala okrog štiri minute prednosti. Na ravninskem delu pa je imel težave s kolesom Primož Roglič. Na pomoč mu je priskočil Antwan Tolhoek, ki mu je tudi predal svoje kolo.

Roglič je 20 sekund zaostanka uspel hitro izničiti, a na tako zahtevni etapi se vsaka stvar še kako pozna. Nibali pa je čakal na naslendji vzpon – Civiglio (4,2 km, povprečni naklon 9,6 %). Prav tu je že ob dveh zmagah na dirki po Lombardiji izpeljal odločilen napad. Tudi tokrat ga je izpeljal. Kmalu po začetku je pospešil. Sledil mu je vodilni Carapaz, medtem ko preostali niso imeli dovolj moči. Tudi Roglič je nadaljeval v svojem ritmu.

Kako hitro sta Nibali in Carapaz premagala vzpon priča tudi to, da sta zmanjšala zaostanek za ubežnikoma s 3:30 na vsega 55 sekund. Stanje na vrhu klanca pred sedem kilometrov dolgim spustom do cilja? Cataldo in Cattaneo sta imela 55 sekund prednosti pred skupino Nibali, Carapaz in Carthy. Yates je imel še dodatnih nekaj sekund zaostanka. Potem pa še Roglič, Landa in Lopez z zaostankom 15 sekund. Rogličevih težav pa še ni bilo konec.

V enem izmed ovinkov pa je naredil napako in padel. Ujel se je ob ograji, a se tudi hitro pobral. Vsaka sekunda je bila pomembna. Na koncu sta se za zmago udarila Cattaneo in Cataldo. Slednji je bil boljši in je Astani priboril drugo etapno zmago na letošnji dirki po Italiji. Prva skupina zasledovalce je zaostala za 11 sekund. To so bili Yates, Carthy, Carapaz in Nibali. Naslednja skupina je zaostala za 36 sekund. To so sestavljali Lopez, Majka, Pozzovivo, Landa, Formolo.

Potem pa so na cilj prišli Mollema, Roglič (13. mesto) in Izagirre. Zaostali so za 51 sekund. Jan Polanc pa samo tri sekunde za njimi na 15. mestu. Skupni seštevek? Carapaz ima že 47 sekund prednosti pred še vedno drugim Rogličem. Sleidjo Nibali (1:47), Majka (2:35), Landa (3:15), Mollema (3:38), Polanc (4:12), Yates (5:24), Sivakov (5:48) in Lopez (5:55).

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ