Primož Roglič padel, Matej Mohorič 10., Marcel Kittel prepričljiv

Primož Roglič padel, Matej Mohorič 10., Marcel Kittel prepričljiv
08.05.2016 AVTOR: D. Z.
Primož Roglič je zaradi padca izgubil možnosti za rožnato majico. Matej Mohorič se je izkazal z desetim mestom. Marcel Kittel pa je prepričljivo zmagal.

Zadnja na Nizozemskem
Za kolesarji na dirki po Italiji je že tretja etapa. Zadnja na Nizozemskem. Tokrat je potekala med mestoma Nijmegen in Arnhem. Dolga je bila 190 kilometrov. Po profilu je bila ravninska, na sporedu sta bila dva leteča cilja in tudi edini gorski cilj na vzponu četrte kategorije Posbank. V rožnati majici vodilnega v skupnem seštevku je etapo začel Tom Dumoulin. Z istim časom pa je bil na drugem mestu Primož Roglič.

A jasno je bilo, da je prvi favorit za zmago v etapi Marcel Kittel, ki je v skupnem seštevku pred etapo za rožnato majico zaostajal za samo eno sekundo. Čeprav je šlo za ravninsko etapo, so se kolesarji soočili z vetrom in tudi z zahrbtnimi, zavitimi cestami in krožišči. Takoj po startu je že prišlo do pravega pobega. Ubežno skupinico so sestavljali Maarten Tjallingii, Van Zyl, Julen Amezqueta in Giacomo Berlato. Po 50 kilometrih dirkanja so imeli že več kot deset minut prednosti.

Padci in odstop Perauda
Takrat so v glavnini ritem pospešili kolesarji Etixx Quick Stepa in Giant Alpecina. Sicer pa so se izkazali tudi gledalci, saj se jih je ob cestah zbralo zares ogromno. Potem pa je zobe pokazal veter in takrat se je začel boj za pozicije. V enem izmed krožišč je padel eden izmed favoritov Jean Christophe Peraud, ki je moral tudi odstopiti. V vožnji na veter je prišlo tudi do večje selekcije, a potem sta se dve večji skupini uspeli združiti.

60 km pred ciljem so imeli ubežniki samo še dve minuti prednosti. Kmalu zatem je padel Arnaud Demare, ki pa se je hitro pobral in ujel skupino. Dobrih deset kilometrov pred ciljem je prišlo do padca. Padel je tudi Primož Roglič, ki je potem vendarle prišel do cilja, vendar je izgubil več kot sedem minut.V ospredju je v zadnjih 12 kilometrih s samostojnim pobegom poskušal Van Zyl, a glavnina je bila prehitra.

Marcel Kittel prepričljiv
Ujela ga je manj kot dva kilometra perd ciljem. Kolesarji Etixx Quick Stepa so sestavili odličen vlak, Marcel Kittel pa je spet pokazal izjemno moč. Nemec se je veselil zaslužene zmage. Druge zapored in njegove četrte na dirki po Italiji. Zanimivo. Prav nobene še ni dosegel v Italiji, ampak vse štiri, ko je Giro gostoval v tujini.

Drugi je bil Elia Viviani, tretji pa Giacomo Nizzolo. Izkazal se je tudi Matej Mohorič, ki je zasedel odlično deseto mesto. Luka Mezgec je bil 99., Primož Roglič 174., Grega Bole pa 179. Zaostala sta za dobrih sedem minut in pol. Kittel je pred prvim prostim dnevom in dolgim transferjem v Italijo prevzel rožnato majico in ima zdaj devet sekund prednosti pred Tomom Dumoulinom. Najboljši Slovenec je zdaj Matej Mohorič, ki je z minuto in desetimi sekundami zaostanka 72.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ