Primož Roglič povečal prednost pred ostalimi, Dumoulin grdo padel

Primož Roglič povečal prednost pred ostalimi, Dumoulin grdo padel
14.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič se je odlično znašel v zaključku, ki ga je zaznamoval padec. Ostal je v ospredju, edini izmed kandidatov za rožnato majico. Zmagal Richard Carapaz. Odlično na poti tudi Polanc.

Na dirki po Italiji je za kolesarji predvsem zelo dolga četrta etapa. Dolga je bila kar 235 kilometrov. Orbetello je gostil start, cilj pa Frascati. Etapa je bila sicer razgibana, a vseeno ne pretirano. Kolesarji so morali premagati en gorski cilj. To je bilo na Manciano že po 32 kilometrih dirkanja. Primož Roglič je seveda tudi danes nosil rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku.

Čakal pa ga je nov dolg dan z napetim zaključkom. Zaključni vzpon je bil dovolj zahteven, da so do izraza prišli tudi tisti, ki se borijo za majico, ki jo je v etapi branil Primož Roglič. Sicer pa so etapo zaznamovali trij ubežniki, predstavniki domačih prokontinentalnih ekip. To so bili Marco Frapporti, Mirco Maestri in Damiano Cima. Privozili so si več kot 12 minut prednosti.

Potem pa je glavnina zaostanek pričela zmanjševati. Po počasnem ritmu v začetku je bilo proti koncu povsem drugače. Ritem je postal zares izjemen. Prvi izmed ubežnikov, ki se je predal je bil Cima. To je bilo okrog 20 kilometrov pred ciljem, ko je razlika znašala še vsega minuto in 20 sekund. Ubežnike je glavnina ujela in šest kilometrov pred ciljem je prišlo do množičnega padca.

V ospredju so ostali le redki kolesarji, med njimi pa je ostal tudi Primož Roglič. Mnogi favoriti so zaostali, tako da je imel Roglič pet kilometrov pred ciljem lepo priložnost, da poveča prednost. Tudi Tom Dumoulin je padel in krepko zaostal. V ospredju so ritem narekovali predvsem kolesarji Bore Hansgrohe in moštv Groupama FDJ. V tej skupinici so bili tudi Ulissi, Ewan, Demare, Ackermann, Viviani.

Dumoulin je bil že v izgubljenem položaju in je proti cilju kolesaril v počasnejšem ritmu in z okrvavljeno nogo. Etapo je konča z več kot štirimi minutami zaostanka. Roglič se je odlično vozil v tej skupinici v zavetrju. Začelo pa se je tudi preštevanje, kdo je v skupinici z Rogličem in kdo ne. Preostali favoriti so namreč zaostali za to skupinico in so morali iz ozadja brez taktiziranja loviti.

A bilo je prepozno. Viviani je popustil, tudi Schwarzmann. Roglič je v zaključku vozil v Carapazovem zavetrju, medtem ko je Valerio Conti opravil ogromno dela za Ulissija, saj je narekoval oster ritem. Iz ozadja te skupinice niso uspeli več ujeti in prvi je napadel Carapaz. Ewan se je odzval prepozno. Carapaz se je po skoraj šestih urah dirkanja lahko veselil zmage, drugi je bil Ewan, ki se mu je približal, a do zmage ni mogel priti. Tretji je bil Diego Ulissi.

Sledila sta Ackermann in Senechal, potem pa že Primož Roglič na šestem mestu. Bolj kot mesto, pa je pomembna prednost, ki si jo je privozil pred ostalimi kandidati za rožnato majico. Prva skupinica zasledovalcev je za Rogličem zaostala za 16 sekund. Tu so bili tudi Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Nibali, Jungels … V skupnem seštevku ima Roglič zdaj 35 sekund prednosti pred Yatesom, 39 pred Nibalijem in 44 pred Lopezom. Tudi Jan Polanc je odličen, trenutno 19. v skupnem seštevku.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ