Primož Roglič spet izjemen, Tadej Pogačar v hudem boju z Lopezom

Primož Roglič spet izjemen, Tadej Pogačar v hudem boju z Lopezom
09.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič spet suvereno povečal prednost. Tadej Pogačar nadaljuje boj z Lopezom za stopničke in belo majico. Valverde pokazal znake utrujenosti.

Kolesarji so premagali že 16. etapo na dirki po Španiji. Tudi ta je bila nadvse zahtevna. Pravia je gostila 144,5 km dolge preizkušnje s tremi kategoriziranimi vzponi. Prva da sta bila prve kategorije, zaključni pa je bil ekstra kategorije – Alto de la Cubilla. Lena. V rdeči majici je etapo začel Primož Roglič, ki ima na letošnji Vuelti nadvse prepričljive pomočnike.

Včeraj je namreč njegov pomočnik Sepp Kuss slavil zmago, Roglič pa do danes ni pokazal najmanjše slabosti. Tadej Pogačar je trenutno tretji v skupnem seštevku in bije hud boj tako za tretje mesto kot za belo majico najboljšega mladega kolesarja z Miguelom Angelom Lopezom. Po pričakovanjih je takoj prišlo do napadov. Po številnih napadih se je že izoblikovala skupina ubežnikov, potem pa se je dokončno izoblikovala na prvem vzponu – Puerto de san Lorenzo.

Po desetih kilometrih vzpenjanja so prišli kolesarji na vrh. Po 60 kilometrih jih je bilo spredaj dobrih 20. Najnevarnejši v skupnem seštevku je bil James Knox. Za Rogličem je pred etapo zaostajal za dobrih 18 minut. Jakob Fuglsang pa za dobrih 22. Jumbo Visma je z dobrimi šestimi minutami zaostanka za ubežniki imela vse pod nadzorom v skupini z rdečo majico in vsemi največjimi favoriti.

Sledil je spust in drugi vzpon dneva Alto de la Cobertoria. Na drugem vzponu je prišlo do selekcije med ubežniki, a vseeno je v ospredju vztrajala skupina 12 kolesarjev, ki je na spustu povečala prednost pred glavninino na osem minut. Vse je bilo pripravljeno na zaključni klanec. Do 1690 metrov visokega vrha Alto de la Cubilla. Lena je vodil 17,8 km dolg enakomeren vzpon s 6,2-odstotnim povprečnim naklonom.

Zato tudi klanec ekstra kategorije. Ubežniki so med sabo obračunali za zmago. V ospredju sta ostala samo Jakob Fuglsang in Gianluca Brambilla. Dobre štiri kilometre pred ciljem pa je Fuglsang znova napadel in ostal sam. Nadaljeval je v samostojnem ritmu vse do cilja. Za kolesarja Astan, ki je pred leti dobil tudi dirko po Sloveniji je to 22. zmaga v karieri.

Sledili so Geoghegan Hart, Sanchez, Knox, Brambilla, de Gendt … Dobrih šest minut za zmagovalcem pa se je bil boj za mesta na stopničkah v skupnem seštevku. Kolesarji Jumbo Visme so imeli vse pod nadzorom, Roglič pa je deloval zelo prepričljivo. Potem so z napadom začeli kolesarji Astane. Lopez je poskušal z napadom, a Tadej Pogačar mu je lahko sledil. Potem, ko je videl, da Alejandru Valverdeju pohajajo moči, se jima je pridružil še Primož Roglič. Prepričljiv.

Trojica Lopez, Pogačar in Roglič je skupaj prišla na cilj. Valverde je izgubil 23 sekund. Skupni vrstni red? Roglič ima zdaj že 2:48 prednosti pred Valverdejem. Pogačar na tretjem mestu zaostaja za 3:42 in ima 17 sekund prednosti pred velikim tekmecem za tretje mesto in za belo majico Lopezom. Sledijo Majka, Quintana, Edet, Kelderman, Hagen, Pernsteiner …

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ