Primož Roglič spet izjemen, tokrat peti tudi Mezgec (FOTO in VIDEO)

Primož Roglič spet izjemen, tokrat peti tudi Mezgec (FOTO in VIDEO)
27.02.2019 AVTOR: DZ, vir: UAE Tour

UAE Tour. Primož Roglič je tudi v četrti etapi pokazal, da je v boju za skupni seštevek trenutno najmočnejši. Tokrat je bil tretji. Vodstvo je še povečal. Luka Mezgec 5.

Roglič v rdečem
Na dirki UAE Tour je za kolesarji četrta etapa. Palm Jumeirah je gostil start, cilj pa Hatta Dam. Etapa je bila dolga 197 kilometrov. V zaključku je bila zelo razgibana. Sicer ni šlo za težje vzpone, vseeno pa dovolj zahtevne, da so nekateri sprinterji odpadli. Na startu je v rdeči majici vodilnega v skupnem seštevku poziral Primož Roglič, ki deluje nadvse prepričljivo.

Sprinterji ali mojstri za klasike?
Etapa je bila pisana na kožo predvsem mojstrom za enodnevne klasike, saj je zaključni vzpon na Hatta Dam kratek, a nadvse strm. Tu so v preteklosti zmagali Kittel, Degenkolb, Colbrelli in Lobato. V taki etapi lahko pride tudi do razlik med tistimi, ki se borijo za skupni seštevek. Tokrat so kolesarji kolesarili v vetru s strani, kar je pomenilo, da so morali biti še kako pozorni tudi na ravninskih, odprtih odsekih.

Padec najmlajšega
Kmalu po startu je prišlo do pobega. Ubežno skupino so sestavljali Igor Bojev, Artem Nych, Stepan Kurianov, Will Clarke, Alessandro De Marchi in Charles Planet. Po 85 kilometrih dirkanja je v glavnini zaradi motorista, ki je stal ob cesti padel najmlajši kolesar v World Touru Remco Evenepoel, ki je tudi odstopil. 75 kilometrov pred ciljem se je veter okrepil in to so želeli izkoristiti pri Bahrainu Meridi.

Po vetru spet vsi skupaj
15 kilometrov kasneje je glavnina prišla na še bolj odprt teren in hitro je razpadla na štiri skupine. V ozadju sta ostala tudi Daniel Martin in Caleb Ewan, a sta se kasneje uspela pridružiti vodilnim. Ubežniki so imeli še tri minute prednosti, v glavnini pa so red spet naredili kolesarji Jumbo Visme. Narekovali so dovolj hiter ritem, da so 20 kilometrov pred ciljem razliko zmanjšali na vsega 40 sekund.

Valverde ujet v ozadju
Na vzponu 14 kilometrov pred ciljem je napadel Tom Dumoulin. Nizozemec je bil sicer odločen, a v ozadju je Rogliču pomagal Tony Martin, ki je posrkbel, da si Dumoulin večje prednosti ni mogel privoziti. Šest kilometrov pred ciljem pa je prišlo do padca, zaradi katerega sta v ozadju ostala Alejandro Valverde in David Gaudu, pa tudi Emanuel Buchmann, Fernando Gaviria …

Zapleten zaključek
Kolesarji pa so že vozili na vso moč in ostalih ni več nihče čakal. Valverde je le s težavo še ujel priključek. Dumoulina je glavnina ujela. Valverde pa je tudi veliko tvegal, da se je prebil v ospredje. Sledil je zaključek, kjer je bila pozicija v ospredju najpomembnejša. Jumbo Visma je Rogliča pripeljala v ospredju. Sledili so Sky, UAE … Ob desnem ovinku – sledi kar 17-odstotni vzpon – je napadel Alexander Kristoff.

Roglič do tretjega mesta
Sledil je protinapad Mattea Moschettija. Italijan pa vseeno ni bil dovolj prepričljivo. Na koncu je mimo njega prišel Caleb Ewan, ki se je veselil prve zmage v World Tour v dresu Lotto Soudala. Moschetti je bil drugi, tik ob njem pa je etapo na tretjem mestu in z dvema sekundama zaostanka končal Primož Roglič. Skupina s preostalimi favoriti je zaostala za pet sekund. Tudi Luka Mezgec, ki se je odlično znašel in bil peti. Jan Tratnik je bil 58.

Roglič v vse bolj zanesljivem vodstvu
Primož Roglič je v skupnem seštevku še povečal prednost ima ima zdaj 21 sekund prednosti pred lanskim zmagovalcevm, svetovnim prvakom Alejandrom Valverdejem. Tretji David Gaudu zaostaja za 38 sekund. Sledijo Buchmann, Kelderman, Martin, Dumoulin, De la Parte, Knox, Formolo, Kwiatkowski … Sledila bo nekoliko lažja etapa, potem pa že odločilna etapa s ciljnim vzponom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ