Primož Roglič suvereno obdržal rdečo majico, Tadej Pogačar izgubil belo

Primož Roglič suvereno obdržal rdečo majico, Tadej Pogačar izgubil belo
12.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Španiji je bila zahtevna 18. etapa. Dobil jo je mladi Sergio Higuita. Primož Roglič odgovoril na vse napade. Tadej Pogačar nekoliko zaostal na zadnjem vzponu.

Štirje vzponi prve kategorije. 178 kilometrov. Start v kraju Colmenar Viejo, cilj pa je gostil kraj Becerill de la Sierra. Govorimo o 18. in obenem predzadnji zahtevnejši etapi na dirki po Španiji. Etapo smo vam že opisali. Podobna etapa je bila 20. leta 2015. Takrat je Fabio Aru rdečo majico prevzel Tomu Dumoulinu in je potem tudi dobil dirko. Kaj pa se je dogajalo tokrat?

Kolesarji so se pred startom ogrevali na trenažerjih, saj jih je že po vsega 20 kilometrih čakal prvi vzpon. Mnogi so napovedovali napad na rdečo majico Primoža Rogliča. V belem je etapo začel Tadej Pogačar. Takoj po startu je prišlo do napadov. Wout Poels si je na prvem klancu uspel privoziti nekaj prednosti, na spustu pa so ga ujeli še kolega iz Ineosa Tao Geoghegan Hart, Bouchard, Sergio Higuita, Tobias Ludvigson, Louis Meintjes in Ben King.

Tik pred začetkom naslednjega vzpona pa so se tej skupini pridružili še Hermann Pernsteiner, Nelson Oliveira, Omar Fraile, Óscar Rodríguez, Neilson Powless in Jonas Koch. Oblikovala se je skupina 13 ubežnikov. Bouchard je dobil naslednji gorski cilj. Glavnina je pred tretjim klancem dneva za njimi zaostajala za dobrih pet minut. Kolesrji moštev Astana in Trek Segafredo so prevzeli pobudo pri narekovanju ritma.

Na klancu Puerto de la Morcuera je napadel Miguel Angel Lopez, ki je ostale konkurente pustil za sabo. Med ubežniki je na spustu z Morcuere napadel Sergio Higuita, ki si je do vznožja vzpona Puerto de Cotos privozil kar 45 sekund prednosti. Skupina z najboljšimi je za Lopezom na vrhu zaostajala za 20 sekund, kasneje pa je ta skupina Lopeza tudi ujela. Sledil je zadnji vzpon dneva – Puerto de Cotos.

Roglič je lahko računal na pomoč Kussa in Powlessa. Tudi Valverdejevo pospeševanje ni bilo dovolj hitro. Potem pa je pet kilometrov pred vrhom napadel Lopez. Tokrat odločno. V napadu je dolgo vztrajal in Pogačar je moral popustiti. V beli majici je sam premagoval zadnje kilometre vzpona, medtem ko so Lopezu sledili samo še Valverde, Majka in Roglič. Ubežniki so bili skorajda vsi ujeti.

Le Higuita je vztrajal v ospredju in je uspešno ohranja 40 sekund prednosti pred prvimi zasledovalci. Pogačar je skupaj s Quintano in Hagnom poskušal zmanjšati zaostanek, a jim ni uspevalo. Higuita je hitro premagal spust, pa tudi zahtevna zadnja dva kilometra. Veselil se je zaslužene zmage. 15 sekund za njim se je četverica udarila za drugo mesto in Primož Roglič je dobil sprint pred Alejandrom Valverdejem. Rafal Majka je bil četrti, peti pa Lopez.

Tadej Pogačar je izgubil minuto. Bil je deveti in je izgubil belo majico najboljšega mladega kolesarja. Zdaj za Lopezom zaostaja za 32 sekund. Skupni seštevek? Primož Roglič ima zdaj že 2:50 prednosti pred Alejandrom Valverdejem in 3:31 pred Nairom Quintano. Lopez je z zaostankom 4:17 četrti, a ima 32 sekund prednosti pred petim Tadejem Pogačarjem. Sledijo Majka, Kelderman, Hagen, Knox, Soler, Nieve ...

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ