Primož Roglič začel silovito, Jan Tratnik tudi blizu zmage

Primož Roglič začel silovito, Jan Tratnik tudi blizu zmage
14.08.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti in Bettini/Bahrain Victorious

Primož Roglič je dobil prolog na dirki po Španiji. Startal je kot zadnji in postavil najboljši čas. Jan Tratnik je bil 3. Odličen pa tudi Jan Polanc na 11. mestu.

Dirka po Španiji se je tokrat začela v poznih popoldanskih urah in s prologom. Ta je bil dolg 7,1 km. Glavni favoriti za končno zmago so po večini startali med zadnjimi. Kot branilec lanske zmage je s številko ena na hrbtu na progo kot zadnji šel Primož Roglič.

Že prej je dolgo na vročem stolu kot vodilni sedel Alex Aranburu. Proga še zdaleč ni bila tako lahka. Prvi del je bil sprva tehnično zahteven, potem pa je sledil 1,2 km dolg vzpon z več kot sedem odstotnim povprečnim naklonom. Na vrhu klanca Alto de Castillo je imel najhitrejši čas Sepp Kuss, ki je tako na koncu oblekel majico najboljšega na gorskih ciljih, saj je prejel tri točke.

Boj za zmago pa je bil napet. Med zadnjimi je startal tudi Jan Tratnik in na cilju je za vsega dve sekundi zaostal za Aranburujem. Povprečna hitrost pa 49,154 km/h. Ob 20:47 pa se je s progo soočil olimpijski prvak. Poleg kolesa Cervelo, ki ga krasijo zlati odtenki, je Roglič nastopil tudi v zlati čeladi. Dres je imel zlat ovratnik. Barve, ki si jih je vsekakor zaslužil in zdaj je potrdil, da je zasluženo prišel do olimpijskega naslova.

Progo je odpeljal odlično. Povprečna hitrost pa 49,922 km/h. Med vsemi se je najbolj približal magični meji 50 km/h. “Vedno je lepo zmagati. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Danes sem dal vse od sebe in sem zelo vesel. Upam, da to pomeni, da sem dobro pripravljen. Je pa to kratek kronometer in pomembne etape prihajajo. Zdaj bomo naredili vse, kar lahko. Moramo uživati v tem, v dirkanju,” je dejal Roglič.

Aranburuja je ugnal za šest sekund. Jan Tratnik je končal na izjemnem tretjem mestu. “Super uvod v dirko. Res je, da sem ciljal na najvišjo stopničko, ampak sem vseeno zelo zadovoljen. Celoten kronometer sem naredil brez napake, tudi moč je bila prava, ampak Primož in Aranburu sta bila močnejša. Zadovoljen sem in sigurno motiviran za naslednje etape,” je na facebooku zapisal Tratnik.

Sledili so Tom Scully, Josef Černy, Dylan Van Baarle, Andrea Bagioli, Lawson Craddock, Michael Matthews in Aleksander Vlasov. Odlično 11. mesto je zasedel Jan Polanc. Roglič je trenutno lastnik rdeče in zelene majice. Belo bo nosil Andrea Baggioli. Luka Mezgec je tudi dobro odpeljal vožnjo na čas. Z zaostankom 31 sekund je zasedel 55. mesto. Jutri je pred kolesarji ravninska etapa, v kateri pa bi lahko ključno vlogo odigral veter. Potem pa že etapa s ciljnim vzponom.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ