Primož Roglič: Cilj je rožnata majica

Primož Roglič: Cilj je rožnata majica
26.04.2023 AVTOR: DZ; foto: Jumbo Visma in Sirotti

6. maja se bo začela dirka po Italiji, na kateri bosta nastopala tudi Jan Tratnik in Primož Roglič. Roglič se je novinarjem oglasil z višinskih priprav, kjer je preživel praktično celoten april.

Primož Roglič bo še tretjič v karieri nastopil na dirki po Italiji. To je bila njegova prva tritedenska dirka in že takoj je dobil posamično vožnjo na čas. Na uvodnem prologu pa se je na presenečenje vseh zelo približal rožnati majici. Leta 2019 se je na Giro vrnil in bil glavni favorit za končno zmago. Po izjemnem uvodu pa je imel v zadnjem tednu težave s poškodbami in boleznijo. Na koncu je postavil nov mejnik za Slovenijo, saj je kot prvi Slovenec stal na odru za zmagovalce na tritedenski dirki. Dirko je končal na tretjem mestu. Zdaj se na Giro vrača. Je eden izmed favoritov. Vsi izpostavljajo njega in Remca Evenepoela. Kaj pa je Roglič povedal ob zaključku priprav na Tenerifu?

O višinskih pripravah
Veliko sem tukaj. Letos tukaj zaključujem sedmi teden. Definitivno mi ugaja. Imam svoj mir. Lahko opravljam tisto, za kar sem tu. Trening, počitek, trening.

Čemu je dal v zadnjem času poudarek
Preživeti do Gira. Do zdaj je šlo vse od začetka sezone, kot je treba. Poskušali smo še kaj dodati na vseh aspektih in se pripraviti na tritedensko dirko, ki je nekoliko drugačno kot pa enodnevne, predvsem pa tedenske.

O sproščenosti
Sem bolj sproščen. Morda je razlog v letih. Sem bolj star in definitvno bolj sproščen.

O treningih na višini
Odvisno je od treninga. Načeloma je zajtrk od osmih naprej, kolo pa od 9.30 do 10. ure naprej. To so lahko intervali ali samo vožnja. Od dveh ur do sedmih. Masaža, hrana, spanje. Ponovitev. Pomembno je, da same treninge opravljaš čim bolj kvalitetno. Obenem poskusiš v tem uživati. Tudi v miru, ki ga imaš tukaj.

O Teideju in primerjavi različnih lokacij na visoki nadmorski višini
Vsaka lokacija je zelo specifična. Ko poskušam razmišljati, kje je najboljše, je kar komplicirano, saj lahko rečem, da tam kjer sem, tam je najboljše. Torej, na Tenerifu je najboljše. Zelo drugačni kraji so. Najbolj je pomembno, da si srečen tam, kjer si in lahko treninge opravljaš po planu.

O srečevanju z Remcom Evenepoelov v istem hotelu
Res je. Tu je en hotel. Ponavadi smo se srečali vsaj na zajtrku. Velikokrat sem ga potem tudi srečal, ker je zelo dolgo treniral. Medtem ko sem se sam že sprehajal tu okrog, je on nazaj hodil s kolesom.

O zmagi Recma Evenepoela na Liege-Bastogne-Liege in o tem, da ni prišlo do dvoboja s Tadejem Pogačarjem
Tudi jaz sem čakal ali pa upal na ta dvoboj. Drugače pa ni bilo neki velikih presenečenj.

O tempiranju forme in Janu Tratniku
Imaš neke cilje v sezoni, na katere se pripravljaš in tempiraš formo. Na koncu nihče ne ve, kaj bo. Lahko pa verjameš. Glede na začetek sezone, na to, kako je vse šlo, lahko zagotovo verjamem, da bom pripravljen. Kaj to spet pomeni, bomo videli na koncu. Pomembno je, da sem na svojem maksimumu in da so tudi vsi fantje okrog mene z Janom dobro pripravljeni. Jan je v nedeljo pokazal, da bi lahko bilo mogoče kaj drugače, če bi kasneje napadel. Izjemno. Nihče tudi pomislil ni, da bi šel z njim. Tudi s tega vidika se veselim, saj bova lahko kakšno rekla po slovensko in bo vse skupaj hitreje minilo.

O tem, da v primerjavi z Remcom Evenepoelom ni nastopil na Liege-Bastogne-Liege
Zanj je to domača dirka. Ne izgubi prav veliko s potovanji, medtem ko moram sam priti tja in se potem vrniti.

O pripravah na najpomembnejši zadnji teden Gira
Tretji teden je odločilen. Bolj kot gre proti koncu, bolj je odločilno in verjamem, da bo tudi letos zagotovo najbolj pomemben. Je pa treba tudi do tja priti in startati s prvim dnem.

O tem, kako preveri formo, če ne gre na nobeno dirko
Sigurno ti dirka da nek rezultat in podatek, kakšna je tvoja pripravljenost med vsemi ostalimi. V mojem primeru pa gre po vseh teh letih za zaupanje, da sem pripravljen. Ostajati zdrav je pomembno in potem bo sigurno vse OK.

O dvoboju z Remcom Evenepoelom
Zdaj sva odpeljala še kar nekaj dirk. Vedno ponavaljam, da ni nobene potrebe, da mi dokazuje, kako močan in kako dober je. Rezultati govorijo. Biti moram tam, kjer je potrebno. Iskati moram svoje priložnosti v teh treh tednih.

O lekciji, ko je taktiziranje med Rogličem in Nibalijem leta 2019 izkoristil Carapaz
Zdaj omenjamo samo naju z Remcom, ampak, kot vemo je v današnjem svetu kolesarstva tudi ogromno zelo kvalitetnih ostalih tekmovalcev. Na koncu odločajo malenkosti, bodo odločale malenkosti in pozoren bo treba biti na vse te stvari.

O tem, kdo bi še lahko bil kandidat za zmago
Ne vem. Ne razmišljam kaj veliko o tem. Vedno ponavljam. Želim držati fokus na sebi in delati svoje stvari. Bomo pa slej kot prej videli, kdo se bo boril za najvišja mesta.

O tem, da bo poškodovanega Wilca Keldermana nadomestil Sepp Kuss
Z mojega vidika se veliko ne spremeni. Moj cilj je zmagati na Giru. To ostaja. Seveda pa je vsak tekmovalec zgodba zase in temu je potem treba prilagoditi celotno taktiko in vse stvari. Škoda, da je bilo, kar je bilo v Wilcovem primeru. Ampak, tudi Sepp je že velikokrat dokazal, da sodi med najboljše hribolazce na svetu in vedno mi je bilo v veselje dirkati z njim. Videli bomo, kako nam bo šlo na Giru. Se pa veselim dirkanja z njim.

O pričakovanjih glede predzadnje etape
Slovenski spektakel. Nekakšno slovensko Planico.

O ogledu etap letošnjega Gira
Poznam jih bolj s papirja. Nobene etape si nisem prav pogledal, tako da bomo verjeli vsem informacijam, ki jih bomo prejeli in šli hrabro na start.

O vzponih na Svete Višarje
Velikokrat sem tam smučal. Takrat sem šel gor z gondolo, zdaj bomo šli dol. Gor pa s kolesom. Definitivno bo zadnja, ključna etapa in nimam kaj drugega pričakovati kot slovenski spektakel na Višarjah.

O počutju na kolesu za vožnjo na čas
Odvisno od hitrosti, če samo malo “kruzam” in se vozim počasi, potem je v redu. Če grem hitreje, potem pa malo manj v redu. Bomo videli. Mislim, da smo opravili nekaj treningov, nastavitev in vsega. Ampak, dirka bo povedala, kako hitri smo.

O tem, da izgleda, da ima še kakšen kilogram manj
Mogoče ga imam zato, ker ga nočem imeti. Želim uživati. Delati, to kar delam in dati vse od sebe, ko bo to potrebno.

O pomembnosti uvodnega kronometra
Bomo videli po prvem dnevu. Definitivno bo za vse tiste, ki se želijo boriti za zmago že takoj potekal lov na sekunde in minute. Je pa tudi res, da je to šele prvi dan od 21. Še ogromno jih bo sledilo. Bomo videli. Startamo po svojih najboljših močeh in po prvem dnevu postavljamo taktike in strategije. Dan po dan.

O najlepših spominih s preteklih dveh Girov, na katerih je nastopil
Predvsem je najlepše to, da se zbere ogromno slovenskih navijačev in zastav. To ti da dodatnih moči in je nekaj najlepšega, če lahko doživiš podporo domačih ljudi.

O tem, da se letos etapnih zmag ponavadi ni veselil z dvinjenima rokama
Fokus. Ves čas moraš loviti neke sekunde, tako da nisem imel časa. Upam, da ga bom imel Super bi ga bilo imeti po cilju. Že za lepšo fotografijo. Ampak, veselje po cilju defenitivno je tako kot mora biti.

O lekcijah iz leta 2019
Mogoče sem bil takrat na začetku predober in me je na koncu zvilo. Saj je vedno tako, da na Giru odloča zadnji teden. Tudi lani je in verjetno bo tudi letos. Torej, biti moram najboljša možna različica takrat, ko bo to odločilno.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ