Primož Roglič: Veselim se uspehov in sem zanje hvaležen

Primož Roglič: Veselim se uspehov in sem zanje hvaležen
18.09.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na startu zadnje etape dirke po Španiji je Primož Roglič spregovoril z mediji in med drugim tudi s televizijo RTV Slovenija. Obenem je poudaril, da je: "Kot vino. Starjše je, boljše je."

Primož Roglič je na dirki po Španiji nastopil že petič. Trikrat jo je dobil, lani je po padcu odstopil, letos pa jo je končal na tretjem mestu. Če štejemo še zmago na dirki po Italiji in drugo mesto na dirki po Franciji, potem ima za sabo zares izjemno kariero. In v tem primeru govorimo samo o tritedenskih preizkušnjah. Obenem je zmagal še vrsto enotedenskih, pa tudi enodnevnih dirk. Letos je bil do španske Vuelte neporažen.

Dobil je Tirreno-Adriatico, dirko po Kataloniji, dirko po Italiji in dirko po Burgosu. Njegova Jumbo Visma pa se je kot prva ekipa v zgodovini veselila zmage na vseh treh tritedenskih dirkah v eni sezoni. In to s tremi različnimi kolesarji. Veliki zmagovalci so tako Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Sepp Kuss. Posledično so bili na startu zadnje etape kolesarji in celotno osebje oblečeni v majice s tremi barvami.

Kolesa so imela rdeče trakove na balanca, na sprednjih vilicah pa spet vse tri barve - rožnata, rumena in rdeča. Kuss je vozil rdeče kolo. Kolesarji so zadnjo etapo odpeljali v črnih dresih. O zadnji etapi je Roglič za RTV sicer z nasmehom in tudi nekoliko v šali najprej dejal: "Danes ni bilo lepo. Tu smo prišli na kroge in smo morali preživeti to grozljivko devetih krogov. To na koncu vse mine. Vse je šlo brez nekih zapletov in lahko uživamo ob tej zasluženi zmagi."

Po slavju na odru - trije kolesarji iz Jumba Visme so si dali duška s penino - je še dodal: "Super je. Počaščen sem, da sem del te zgodbe. Trenutno me pa zebe, ker smo se preveč polivali s šampanjcem. Fino je. Upam, da še čim večkrat.” Kaj vse pa je Roglič v nedeljo ob koncu tritedenske dirke povedal za RTV Slovenija? V nadaljevanju …

O tem, kaj je povedal Seppu Kussu: Saj je vedno en kup lepih besed in lepih stvarih ob tako lepih dogodkih. Ampak, vsi vemo, kaj res šteje, kdo je in kdo ni. Mislim, da je Sepp res zasluženo prišel do rdeče majice.

O tem, če je zadovoljen z izkupičkom: To je to za letos. Neverjetno je v bistvu, da sem trikrat že uspel zmagati, tokrat pa sem sped na odru. Tokrat z dvema klubskima kolegoma. Res je neverjetno.

O izjemni statistiki: Upam, da bom to statistiko držal še naprej. Hitro teče čas in minevajo leta. Se pa veselim tudi prihodnosti. Ampak, prav veliko ne štejem. Želim ostajati v trenutku in vedno poudarjam, da nikoli ne veš, kdaj si dosegel zadnjo zmago. Vsaka je pomembna in lahko se res iskreno veselim vseh uspehov in sem zanje hvaležen. Neverjetno. Morda se bom kaj bolj vsega tega zavedal, ko bom starejši. Takrat bo čas tudi za pregledovanje statistike. V tem trenutku pa gledano nase, te vedno žene nekaj več. Da nekaj narediš še boljše. Tudi takrat, ko si najboljši, moraš ostajati na vrhu. Ampak, ni nam dolgčas, saj je mladih ogromno. Ženejo nas naprej. Gledano nase pa sem, glede na letošnjo sezono, še boljši kot sem bil. Torej, kot vino. Starejše je, boljše je. Zaenkrat.

O frazi, da gre iz dneva v dan: Pri nas športnikih besede iz dneva v dan potem prerastejo v iz meseca v mesec, iz leta v leto. Pet, deset let. Čas gre. Mi smo še kar tu. Vedno pa pravim, da bom to počel, dokler bom v tem tudi užival.

O različnem pristopu v pripravah na Giro in potem na Vuelto: Treningi se malo razlikujejo. Odvisno je od dela sezone. Čisto drugače se je pripravljati za prvi Grand Tour. Ko imaš potem enega v nogah, je morda malce lažje spet startati. Vedno pa se poskušam izboljšati. Poskusim biti boljša različice tistega, kar sem bil. To te žene naprej, da vsak dan vstaneš in greš na trening.

O barvnih odtenkih pri Jumbo Vismi: Imam tudi jaz svoj čopič, tako da sem nekaj pobarval. Poleg tega sta tu tudi ostala dva kolega s svojima čopičema na tej risbi. Ko pogledam nazaj, sta zrasla ob meni in sem vesel, da sem lahko del teh zgodb.

O ekipnem uspehu na Vuelti: Gledano na rezultat. Ena, dva, tri. Res je nekaj posebnega in lahko samo uživamo v tej zgodbi.

O tem, kje bo nadaljeval sezono: Najprej me čaka nekaj dopusta. Vsaj prvi teden. Potem je tu Italija. Najprej Emilia, ki je že 30. septembra. Potem pa sledi zaključek letošnje sezone.

O tem, kako dobro pripravljen je bil v primerjavi s preteklimi leti: Vedno je tako. Kot bi primerjal, katera zmaga je boljša. Ali je tista na Giru ali ena izmed tistih na Vuelti. Ali tista na Baskiji ali Kataloniji. Vsaka zmaga je posebna. Vedno. Vsaka situacija pa zahteva posebno pripravo. Rečem lahko, da sem bil pripravljen in sem lahko izjemno vesel, saj nisem star ravno 20 let. Glede na to, kako mi je šlo letos in kakšno raven sem dosegel, potem je to vsekakor nekaj optimističnega za prihodnost.

O morebitni zamenjavi ekipe: Kdo bi to vedel. Dajmo najprej to zaključiti, potem zaključiti sezono in potem bomo sledili dejstvom, ki so.

O tem, kako težka je bila zanj dirka: To so občutki. Kot, če greš na klanec, pa mi ti rečeš, da te noge bolijo. Jaz tudi to rečem. Je pa odvisno, koliko mene ali tebe. Težko bi argumentirala ali izmerila. Ni lahko. Zato pa smo natrenirani. To delamo. Vesel sem, ker ni samoumevno, da prideš do konca tritedenske dirke.

O tem, kako utrujen je končal dirko: Zaenkrat končujem v veselem stanju. Kako bodo naslednje dirke, pa ni garancije. Ker bo zdaj spet neka druga zgodba. Ni več tritedenske dirke, ampak gre za enodnevne. Letos sem odpeljal samo etapne dirke in zdaj me za konec sezone čaka spet nekaj drugačnega in novega.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ