Primož Roglič: Vse više in više

Primož Roglič: Vse više in više
07.03.2019 AVTOR: DZ, foto: UAE Tour

Na cyclingnews.com so predstavili izjemno pot Primoža Rogliča. Od skakalca do enega izmed najboljših kolesarjev na svetu. Letos vse stavil na Giro, potem gre še na Tour.

"Upam, da se nikoli ne bom prenehal učiti. Na vsaki dirki se lahko učiš. Lani je bila najbrž zame najlepša stvar, da sem dokazal, da lahko zmagujem na enotedenskih dirkah, in da sem konkurenčen tudi na tritedenskih."
Primož Roglič

Za cyclingnews.com

Pri cyclingnews.com so opravili pogovor s Primožem Rogličem in prek pogovora predstavili tudi izjemno pot zdaj 29-letnega kolesarja, ki je v ta šport prišel, potem ko se je najprej ukvarjal s smučarskimi skoki. Po izjemni zmagi že na zanj v sezoni prvi dirki – govorimo o dirki UAE Tour, na kateri so nastopali številni zvezdniki – je za cyclingnews.com dejal:





Najprej Tirreno-Adriatico

"Vesel in ponosen sem na to, kar nam je uspelo doseči. Seveda smo trdo garali. Verjetno pa mnogi športniki športniki ne razmišljajo toliko o tem, kaj so dosegli. Ne ozirajo se nazaj. Osredotočeni so na prihodnost in na to, kaj si želijo. Kako daleč lahko grejo in kako dobri so lahko. Podobno je pri meni." Zdaj ga čaka nastop na dirki Tirreno-Adriatico, glavni cilj pa je dirka po Italiji.





Učenje



Glavni mož moštva Jumbo Visma Richard Plugge je že na decembrski predstavitvi ekipe poudaril, da bodo z Rogličem napadali najvišja mesta v skupnem seštevku. Ob sebi pa bo imel očitno zelo dobre pomočnike. Prvič se bo na tritedensko dirko že od starta podal kot kapetan: "Upam, da se nikoli ne bom prenehal učiti. Na vsaki dirki se lahko učiš. Lani je bila najbrž zame najlepša stvar, da sem dokazal, da lahko zmagujem na enotedenskih dirkah, in da sem konkurenčen tudi na tritedenskih."





"To je nov izziv"

Lani je dobil dirko po Baskiji, dirko po Romandiji, dirko po Sloveniji. Bil je tretji na dirki po Veliki Britaniji, predvsem pa je julija blestel na Touru. Končal ga je na četrtem mestu, še drugič zapored pa je osvojil tudi etapno zmago: "Lani sem že dokazal, da lahko skoraj vso sezono dirkam z najboljšimi. Zato pričakujem, da bom lahko to naredil tudi letos. Zdaj sem v položaju, ko lahko vodim skupino fantov na tritedenskem Giru. Tudi to je zame spet nekaj novega. Vedno se veselim novih stvari. Da lahko vidim, kako bo šlo. To je nov izziv."





Trije kronometri na Giru

Roglič namerava po Giru nastopiti tudi na Touru, kjer bo pomočnik Stevenu Kruijswijku. Prvič sploh bo v sicer kratki karieri v eni sezoni nastopil na dveh tritedenskih dirkah. "Odločitev je bila precej lahka. Letošnji Giro ima tri posamične vožnje na čas, na katerih sem dober. Zato se zdi logično, da poskusimo in vidimo, kaj lahko naredimo. Izjemno težko bo. Nekaj je zares dolgih etap. Več kot devet jih je daljših od dvesto kilometrov."





Na Giru 2016 ot novinec med elito do etapne zmage

Predvsem pa je Roglič opozoril na pasti, s katerimi se kolesarji na Giru redno srečujejo: "Vsi poznamo ceste v Italiji. Zaključki potekajo po ozkih cestah in na strmih vzponih. Zagotovo bo zelo težka dirka. Sicer bo to velik izziv, a poskušal se bom boriti z najboljšimi fanti." Na Giru bo nastopil drugič. Prvič je bil tam leta 2016, ko je prestopil v Lotto NL Jumbo. Prolog je končal na drugem mestu, zgolj nekaj stotink za Tomom Dumoulinom. Kasneje pa je dobil posamično vožnjo na čas.





Vrnitev na zanj najtežjo tritedensko dirko do zdaj



"Zame je to bila prva tritedenska dirka. Neverjetno težko je bilo. Kaj lahko rečem? Tisti Giro me je veliko naučil. Na koncu je tudi Stevie skorajda dobil Giro. A menim, da so to samo številke. Kar največ šteje so stvari, ki so se nam pripetile in to, kako smo se na tistem Giru počutili. Če zdaj pogledam nazaj, bilo je lepo. Zame je to bila najtežja tritedenska dirka."





Fizično boljši in izkušenejšo kot leta 2016



Od takrat je potem dvakrat uspešno nastopil na dirki po Franciji. Priznal pa je, da se je od leta 2016 do zdaj veliko spremenilo: "Drugače je. Veliko novih stvari sem se naučil. Fizično sem postal boljši in nabral sem izkušnje o tem, kako se voziti v glavnini. Naučil sem se, kako tekmovati proti najboljšim, kje se moraš voziti. To je zame največja stvar." In zdaj spada med favorite za najvišja mesta na prihajajočem Giru, pa čeprav bodo v Italijo prišli številni zvezdniki.





Izjemna konkurenca



Take konkurence na Giru že dolgo ni bilo. Valverde, Nibali, Dumoulin, Yates, Aru, Bernal, Angel Lopez ... Izmed tistih najbolj izpostavljenih bodo manjkali Froome, Thomas, Quintana, Bardet ... "Seveda želiš vse više in više. A moramo ostati realni. Prvič bom na tritedensko dirko odšel v vlogi kapetana. Zagotovo se bom naučil veliko stvari, ki mi bodo prav prišle v prihodnosti. Potrudil se bom po najboljših močeh in videli bomo, kje bomo končali. Vsi, celotna ekipa bomo dali 110-odstotkov. Če bo tako, potem bom zadovoljen."




"Seveda želiš vse više in više. A moramo ostati realni. Prvič bom na tritedensko dirko odšel v vlogi kapetana. Zagotovo se bom naučil veliko stvari, ki mi bodo prav prišle v prihodnosti."
Primož Roglič
Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ