Pro Adventure: Lavrica je kolesarski kraj

Pro Adventure: Lavrica je kolesarski kraj
07.02.2019 AVTOR: Matej Zalar, Fotografije: Tit Košir

Nekoč smo jo poznali kot Cult Lavrico, zdaj pa se trgovina že nekaj časa imenuje Pro Adventure. Lani so se preselili nekaj obratov pedal bliže Ljubljani.

Na Lavrici, ki ji grozi nova štiripasovnica – zaradi katere bi verjetno kolesarje poslali na ožjo in, bog ne daj, grbinasto kolesarsko stezo –, smo obiskali Roberta Ciglarja, gonilno silo agencije Project Adventure in trgovine Pro Adventure. Robert je planinski in kolesarski vodnik pa še potapljaški inštruktor, sicer pa odličen sogovornik, ki stresa informacije iz rokava hitreje kot internet ob najboljši možni povezavi.


Za precizno hidracijo

V novih prostorih je bila nekoč, ko v Lavrici še ni bilo gromozanskih supermarketov, nekoč delikatesa, potem pa prostoru ni bilo usojeno, da bi postal okrepčevalnica s hamburgerji. Zadnje, kar si je Robert želel, pravi, je bila selitev, a takšne priložnosti niso mogli spustiti iz rok: selili so lahko skoraj peč in novi prostor je večji ter omogoča boljšo razporeditev, za hišo pa je veliko dvorišče s parkiriščem.

Že nekaj časa so znani kot zastopniki športne prehrane Zipvit, po novem pa prodajajo tudi napitke Precision Hydration. Proizvajalec izhaja iz prepričanja, da se vsak poti drugače in da ima zato njegovo telo specifične potrebe. Tako proizvajajo hipotonične – in ne izotoničnih! – napitke z različnimi deleži natrija. In kako veste kakšne so vaše potrebe? Naredite lahko spletni test ali počakate na datum, ko bodo v Pro Adventure izvedli klinični test, ki bo stal od 80 do 100 evrov. Ni poceni in morda tudi ni za vsak dan, toda med dirko vas lahko reši: Precision Hydration uporabljajo med drugimi tudi Blaža Klemenčič in Peter Vesel ter gorski tekač Nejc Kuhar.


Santini tudi po naročilu

Če pridete po kolo, vam bodo pokazali gorska, treking, cestna in e-kolesa Cube ter specialke Airstreem. Vsem kupcem nudijo menjavo sedežev in plaščev že ob nakupu, za preizkus imajo na boljo sedeže WTB in Prologo. Pred nakupom lahko ustrezno velikost okvirja določijo s statičnim sistemom Bike Fitting, morda pa bodo nekoč ponudili tudi dinamični sistem s tridimenzionalnimi meritvami.

Na policah najdemo še izdelke Camelbak, XLC, Blackburn – Robert Ciglar opozori na doživljenjsko garancijo – in plašče Vittoria. Bogata je ponudba čelad Kask in Giro ter tudi Girovih čevljev, ki so na voljo za skoraj vsako nogo: torej vse do številke 50 (številke so sicer majhne) in celo v treh širinah.

Pro Adventure povezujemo tudi z oblačili Santini. Ponujajo izdelavo dresov po naročilu, in to že v zelo majhnih količinah, od 15 kosov naprej oziroma ob drugem naročilu enakega kompleta od 10 naprej. S Santinijevo majico sem dirkal enkrat, to je bilo na Granfondu Stelvio Santini in treba je priznati, da Italijani znajo šivati – delajo v Italiji in z italijanskimi materiali, poudari Robert Ciglar.


Tečaji servisa

V servisu so specialisti za elektromotorje Bosch, obvladajo diagnostiko in popravila, zanimivo pa se mi tudi zdi, da organizirajo tečaje popravil koles. Tečajniki se naučijo svoje kolo popolnoma razstaviti, popraviti in spet sestaviti, kar bi nas lahko napeljalo na misel, da prav teh strank ne bodo več videli. Dogaja se obratno: devetdeset odstotkov se jih vrača redno oziroma celo bolj redno, ker jim je jasno, da servis ni šala.


Kadarkoli v času, ko je trgovina odprta, pa lahko na dvorišču v zameno za prostovoljni prispevek operete kolo – priskrbijo celo čistila in maziva. Imenitna zamisel, če vprašate kogarkoli, ki se s kolesom stiska pod prho in ga briše na balkonu. Kdor se v uradnem času trgovine pelje z Dolenjske, lahko mimogrede očisti kolo še pred domom. Tudi zato imamo radi trgovine na kolesarskih vpadnicah. Ker so vedno pri roki.

Značke: Trgovina
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ