Prvi udarec na Vuelti je zadal Remco Evenepoel

Prvi udarec na Vuelti je zadal Remco Evenepoel
28.08.2023 AVTOR: N. Gr., foto: La Vuelta

Dirka po Španiji se je po dveh deževnih dneh nadaljevala z vetrovno, a suho tretjo etapo do Andore. Težak vzpon na koncu ni prinesel razlik med favoriti, šprint pa je dobil Remco Evenepoel.

V prvih dveh katalonskih etapah je bilo v ospredju vreme, pa tudi vprašljive odločitve komisarjev, v tretji etapi, prvi gorski na dirki, pa so kolesarji končno nemoteno dirkali. Po pričakovanjih je odločal zaključek etape z dvema vzponoma, prvi na Col d'Ordino je služil za ogrevanje, cilji do Andore pa je že preizkusil favorite.

Velika skupina kolesarjev je šla tokrat v beg, a sta do začetka zadnjega vzpona spredaj ostala le še Lennard Kamna in Damiano Caruso. Nemec je bil močnejši, nekajkrat se je otresel izkušenega Italijana, na koncu pa je bila skupina s favoriti močnejša od obeh. V njej so tempo narekovali kolesarji UAE Emirates, edini napad pa je pripravil Juan Ayuso, ki je sledil pospeševanju Seppa Kussa.

Še pred zadnjim kilometrom je bila skupina znova skupaj, Kuss se je postavil na čelo in sledil je šprint za etapno zmago. Ker je že prej popustil nosilec rdeče majice Andrea Piccolo, je bilo v igri tudi skupno vodstvo. Že okrog 250 metrov pred ciljem je Evenepoel pospešil, sledila je še zahtevna šikana, v kateri je bilo najbolje biti na prvem položaju in Evenepoel je taktično dobro izpeljano akcijo izkoristil za prepričljivo zmago.

Padec Remca po ciljni črti in okrvavljen obraz

Za njim je šel v šprint Jonas Vingegaard, a pospeška ni zdržal, Primož Roglič pa je bil ob napadu Belgijca nekoliko zaprt, zatem pa tudi ni več mogel priti v boj za etapno zmago, končal je na 4. mestu. Evenepoel je po prečkanju ciljne črte nekoliko predolgo slavil, prepozno se je začel ustavljati in po trku z novinarko v ciljnem prostoru je pristal na tleh. Prebil si je arkado in kar močno krvavel, a je osebju zagotovil, da je v redu.

Zdaj je Remco tudi novi vodilni na dirki, najbližje mu je Enric Mas, ki zaostaja za pet sekund. Tudi Roglič je že v deseterici, na 10. mestu za Belgijcem zaostaja 37 sekund. 

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ