Prvo gorsko etapo prestal z odliko, a je Roglič vseeno oddal rdečo majico

Prvo gorsko etapo prestal z odliko, a je Roglič vseeno oddal rdečo majico
16.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: La Vuelta

Že tretja etapa letošnje Vuelte je postregla z zelo strmim zaključkom na Picon Blanco, kjer je Primož Roglič še enkrat več potrdil, da je prvi favorit za skupno zmago. Etapa je pripadla veteranu Reinu Taaramaeju.

Začetek letošnje dirke po Španiji je zelo raznolik, prve tri etape so kolesarjem prinesle kronometer, šprintersko preizkušnjo in zelo zahtevno tretjo etapo, ki se je končala z vzponom na Picon Blanco. Večina kolesarjev se je z vzponom spoznala že na nedavni dirki po Burgosu, Primož Roglič pa ne, a se mu to danes ni posebej poznalo.

Pri Jumbo Vismi so se odločilil, da bodo rdečo majico raje »podarili« nekomu od ubežnikov, ki niso bili posebej nevarni za končno generalno razvrstitev, zato so skupini v ospredju dovolili, da si nabere več kot devet minut naskoka.

Njihova prednost je v zaključku sicer začela hitro padati, na predzadnjem vzponu se je že prepolovila, vendarle pa so obdržali dovolj naskoka, da so se lahko pomerili za etapno zmago. Najbolj agresiven je bil Lilian Calmejane, ki je napadal pred zaključnim vzponom, a so s prvim gorskim preizkusom pričakovano najbolje opravili »čistokrvni« hribolazci.

Vzpon na Picon Blanco ali belo ost je bil dolg dobrih sedem kilometrov, z več kot 9-odstotnim povprečnim naklonom in maksimalnim kar 18-odstotnim naklonom. V praksi je bil vzpon relativno konstanten - konstantno težak, skorajda od začetka je naklon le redko padel pod 10 odstotkov, najhujše strmine pa vendarle niso bile tako težke kot denimo tiste z bolj slovitega Angliruja.

Junak dirke po Sloveniji leta 2016 zdaj še junak Vuelte

V ospredju je napadal Joe Dombrowski, Kenny Elissonde ni upravičil statusa favorita za današnjo zmago, oba je namreč presenetil estonski veteran Rein Taaramae. Estonec je leta 2016 dobil dirko po Sloveniji, zdaj pa vozi za ekipo Intermarche - Wanty Gobert. Taaramae je napadel na najtežjem delu vzpona in se odpeljal Dombrowskemu, na koncu pa je zdržal do cilja za vrhunec svoje kariere in enega od vrhuncev letošnje sezone za Intermarche.

Za slovenske navijače pa je bilo še bolj zanimivo dogajanje v ozadju, kjer smo pričakovali prvi boj med favoriti za rdečo majico. Prave bitke vendarle ni bilo, večino dela na vzponu so opravili kolesarji Bahrain Victoriousa, razen nekaj sekund dolgega napada Adama Yatesa pa nihče od glavnih favoritov ni nič pridobil. Imeli pa smo nekaj »žrtev«, Richard Carapaz je plačal davek na naporno poletje in izgubil skoraj minuto, deset sekund pred njim je ciljno črto prečkal Jan Polanc, ki bi si v boju za kapetansko vlogo v ekipi UAE Emirates najbrž tudi želel, da bi malo dlje ostal zraven.

Primož Roglič tokrat ni mogel računati na pomoč ekipe, še preden so prišli na najtežje dele vzpona, so vsi njegovi pomočniki izgubili stik z glavnino. Sepp Kuss je odpadel že zelo zgodaj, izkazala se nista niti Steven Kruijswijk in Koen Bouwman, a se to na koncu na srečo ni poznalo pri rezultatu. Rogla je namreč brez težav sledil ritmu Bahraina in Ineosa, ostajal je v zavetrju konkurentov in v času Yatesa, Enrica Masa, Miguela Angela Lopeza, Egana Bernala, Mikela Lande in še nekaterih kolesarjev prečkal ciljno črto.

Smeh je dober obet za nadaljevanje

»Vesel sem, da sem preživel to etapo, v zadnjem obdobju sem imel nekaj neprijetnih izkušenj, tokrat pa sem se počutil dobro in čeprav je bil vzpon zahteven, nisem imel težav, tako da sem lahko optimističen pred nadaljevanjem. Z ekipo se nismo posebej trudili, da bi obdržali rdečo majico, kot ste videli, morajo fantje cel dan garati na čelu glavnine, zato je dobro za nas, da smo na tak način oddali majico. Danes sem lahko vesel,« se je smejalo Primožu Roglič in kadar je Rogla nasmejan, si od njega lahko obetamo velikih stvari.

Taaramae je z zmago oblekel rdečo majico (Roglič je skupno zdaj 3.), ki jo bodo s kolegi pri Intermarcheju zagotovo želeli obdržati čim dlje, vsaj do šeste etape, ki se bo spet zaključila s krajšim vzponom. Jutri bodo na Vuelti znova na delu šprinterji.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ