Punta Veleno: Vzpon, prezahteven tudi za Giro

Punta Veleno: Vzpon, prezahteven tudi za Giro
03.12.2011 AVTOR:
Punta Veleno je za kolesarje sicer še nepoznan vzpon, saj ga na dirki po Italiji do zdaj nikoli niso uvrstili v traso. Leta 1972 so ga organizatorji zavrnili. Kot razlog so navedli, da je prezahteven. Zdaj pa bodo ta vzpo vozili na dirki po Trentinu.
Na sporedu bo v tretji etapi, cilj te etape pa bo prav na vrhu vzpona Punta Veleno. Gre za dobrih deset kilometrov dolg vzpon, njegov povprečni naklon pa presega 11 odstotkov. »To etapo si bodo mnogi zapomnili, ob ceste pa bo pritegnila številne gledalce. To ni običajen vzpon in tisti, ki so se z njim soočili, to dobro vedo,« je dejal odgovorni mož za kraljevsko etapo na dirki po Trentinu Stefano Ballardini.

Prvih petsto metrov vzpona je že zelo zahtevnih, saj je povprečen naklon več kot deset odstoten. Sledi kilometer in pol dolg lažji odsek, potem pa pravi pekel. Po prvih dveh kilometrih se cesta odločno povzpne. Naklon je vseskozi več kot deset odstoten. Od tretjega do petega kilometra naklon niti za trenutek ni manjši od 15 odstotkov, po prevoženih šestih kilometrih pa na vrsto pride najstrmejši odsek. Dolg je okrog petsto metrov, naklon pa znaša 21,6 odstotka.

Naslednji kilometer in pol je ravno tako strm, naklon znaša še vedno krepko več kot deset odstotkov. Šele zaključek, po prevoženih skoraj devetih kilometrih, je nekoliko lažji. V zadnjem kilometru in pol je cesta tako precej prijaznejša do kolesarjev, saj je naklon manjši od štirih odstotkov.

Kolesarji vzpona do zdaj sicer še niso obiskali, vsaj na uradnih kolesarskih dirkah ne, vendar je dobil ime Punta Veleno prav po zaslugi dirke po Italiji. Leta 1972 si je direktor Gira Vincenzo Torriani ogledal vzpon, ki naj bi ga takrat vključil v traso dirke po Italiji. Vendar je bil Torriani takoj po obisku vzpona odločen, da kolesarjev tja ne bo poslal: »Tega ne moremo storiti. Vzpon je preveč strupen.«

In tako naj bi se rodilo ime Punta Veleno. Veleno pomeni strupen, kar v o vzponu pove vse. Če profesionalni kolesarji na uradnih dirkah tega vzpona še niso spoznali, pa to ne velja za rekreativne kolesarje. Vsako leto je namreč organizirana rekreativna dirka na vrh tega vzpona. Dirka po Trentinu bo na sporedu od 17. Do 20. Aprila. Mogoče pa bodo v prihodnosti tudi organizatorji dirke po Italiji razmislili o tem, da bi vzpon Punta Veleno vključili v traso in bo tudi ta vzpon postal tako strahospoštovanja vreden kot so Mortirolo, Zoncolan, Angliru ...

Foto: sirotti
Na fotografiji: Jani Brajkovič je na dirki po Trentinu leta 2009 osvojil drugo mesto, potem mu je vodstvo šele v zadnji zahtevnejši etapi prevzel Ivan Basso, ki se je na koncu veselil zmage.
Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ