Remco Evenepoel uradno: V mavričnem na Giro

Remco Evenepoel uradno: V mavričnem na Giro
30.11.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dolgo se je ugibalo, pa čeprav so mnogi opozarjali, da mu trasa dirke po Italiji 2023 zelo ustreza. Zdaj pa je uradno. Remco Evenepoel je potrdil, da bo naslednje leto nastopil na italijanskem Giru.

"Nastopil bom na Giru. Tega se že zelo veselim. To bo posebna stvar, saj bom nosil mavrično majico."

Na naslednji dirki po Italiji se bodo morali kolesarji soočiti s kar tremi posameznimi vožnjami na čas v skupni dolžini dobrih 70 kilometrov. To je vsekakor odličen podatek za Remca Evenepoela, ki spada med najboljše kronometriste na svetu in ponavadi prav v takih preizkušnjah naredi največje razlike do tekmecev.

Prav zaradi količine voženj na čas v primerjavi z dirko po Franciji so mnogi že predtem poudarjali, da se bo Remco Evenepoel za sezono 2023 po vsej verjetnosti odločil za Giro in ne za Tour, kjer bo na voljo vsega ena krajša vožnja na čas. Kolesar moštva, ki se bo prihodnje leto imenovala Soudal QuickStep se je zdaj oglasil in sporočil, da bo prav dirka po Italiji osrednji cilj naslednje sezone.

Že pred časom pa je tudi dejal, da bo v sezoni 2023 odpeljal eno tritedensko dirko. Če bo to res, potem je jasno, da tudi zmage na španski Vuelti ne bo branil. "Nastopil bom na Giru. Tega se že zelo veselim. To bo posebna stvar, saj bom nosil mavrično majico," je v video sporočilu, ki ga je posnel ob ogledu trase v Amalfiju dejal Remco Evenepoel. Z njim je športni direktor Davide Bramati:

"Tu sem opravil nekaj ogledov, obenem se imam lepo z Bamatijem. Upam, da se kmalu vidimo v Italiji. Upam, da me boste mene in celotno ekipi prišli spremljati, saj tudi sami računamo na to, da bomo dobri." To bo Evenepoelov drugi nastop na dirki po Italiji. Lani se je prav na Giru vrnil po hudi poškodbi in dolgotrajni rehabilitaciji, tako da je dirko tudi predčasno končal. Naslednje leto si želi poseči med najboljše.

Priložnost za dokazovanje bo imel že v prvi etapi, saj bo najprej na sporedu 18 kilometrov dolga posamična vožnja na čas v Ortoni. Naslednja taka preizkušnja bo že v deveti etapi. Ravninskih 30 kilometrov bodo morali kolesarji prevoziti na poti do Cesene. Zadnji kronometer bo na sporedu predzadnji dan dirkanja. Gre za gorski kronometer v bližini Slovenije. Cilj bo na Svetih Višarjah. Kdo bodo njegovi največji tekemeci še ni znano.

Tadej Pogačar je že jasno povedal, da se vrača na Tour. Po vsej verjetnosti bo tam želel zmago braniti tudi Jonas Vingegaard. Kateri dirki bo prednost dal Primož Roglič še ni jasno. Vse bolj se govori, da naj bi o nastopu na Giru razmišljal Geraint Thomas. Boljši hribolazci bodo po vsej verjetnosti tokrat raje izbrali dirko po Franciji. Zadnji kolesar, ki se je kot aktualni svetovni prvak resno potegoval za najvišja mesta na dirki po Italiji je bil leta 2010 Cadel Evans. Na koncu je bil peti.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ