Remco z etapno zmago potrdil, da je gospodar Vuelte

Remco z etapno zmago potrdil, da je gospodar Vuelte
08.09.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Po 14 letih se je Vuelta vrnila na Alto del Piornal, vzpon, na katerem se je 18. etapa končala z odlično predstavo Remca Evenepoela, ki jo je začinil še z etapno zmago. Skupno slavje je vse bližje.

Današnja etapa bi bila nova priložnost za Primoža Rogliča, če bi bil še na dirki, da napade rdečo majico Remca Evenepoela, tako pa je Belgijec zaradi odstopa Rogliča ostal brez glavnega konkurenta za skupno zmago na dirki po Španiji.

A ga zato ni čakal nič manj zahteven dan, v ekipi UAE Emirates so se odločili za pogumno taktiko in Joao Almeida je Evenepoela napadel že 80 kilometrov pred ciljem. Vmes je imel že minuto in pol naskoka, zaradi napada Portugalca je bil tempo v etapi zelo visok, na koncu pa je glavnina na zadnjem vzponu Almeido ujela in iz njegovega poizkusa se ni izcimilo nič otipljivega.

Zadnji vzpon na Alto del Piornal je bil dolg 13,3 kilometra s 5,6 odstotnim povprečnim naklonom, naklonine pa so bile precej neenakomerne, zato smo pričakovano videli veliko sprememb ritma. Pričakovano pa smo videli tudi boj ubežnikov z glavnino za etapno zmago in dolgo je kazalo, da bomo etapnega zmagovalca dobili iz ubežne skupine.

Najdlje je v ospredju vztrajal veteran Robert Gesink, ki je po odstopu Rogliča dobil proste roke in dobro mu je kazalo v lovu za veliko zmago. A je imel smolo, da je šlo v glavnini na nož, napade iz ožjega kroga favoritov je začel Ben O'Connor, potem je dvakrat skočil kar sam Remco, pa v zadnjih kilometrih še nekajkrat Enric Mas, a se nikomur ni uspelo odlepiti, tako da je bila misija branjenja rdeče majice za Remca Evenepoela uspešno zaključena.

Ob vstopu v zadnji kilometer sta z Masom združila moči, še enkrat navila tempo in do zadnjih 200 metrov nadoknadila 30 sekund zaostanka za Gesinkom, ki je tako le nemočno spremljal, kako mu je etapna zmaga spolzela iz rok. V šprintu je bil prepričljivo najboljši Evenepoel, ki se je v rdeči majici razveselil še druge etapne zmage na tej španski pentlji.

»To je nov dosežek v moji karieri, zaradi ekipe UAE Emirates smo bili celo etapo pod pritiskom, a sem se naučil, da je najbolj pomembno, da v takšnih trenutkih ostaneš miren. Res smo odlično odpeljali etapo, počutil sem se dobro, v zaključku pa sva z Masom dobro sodelovala, saj si je želel etapno zmago. Vedel sem, da se cesta v zadnjih 200 metrih poravna in da bom imel dobre možnosti za etapno zmago v šprintu, res je lepo zmagovati v rdeči majici vodilnega,« je bil v cilju razumljivo dobro razpoložen Evenepoel.

Za nameček je pridobil še štiri dodatne sekunde prednosti v skupnem seštevku pred Masom, pred zadnjimi tremi etapami ima Evenepoel pred Špancem 2:07 naskoka. Zdi se, da se tudi Mas zaveda, da je pred njim skoraj nemogoča naloga, a vsaj poizkusil zagotovo še bo.

Nekoliko slabši dan je imel danes Carlos Rodriguez, ki je grdo padel že na začetku etape. V isti padec je bil udeležen tudi Jay Vine, nosilec pikčaste majice, ki je moral odstopiti, Rodriguez pa je močno okrvavljen nadaljeval z dirko, a je na zadnjem vzponu plačal davek. V skupnem seštevku je zdrsnil na peto mesto, prehitel ga je Miguel Angel Lopez, tretji pa ostaja Juan Ayuso. Jan Polanc je danes zasedel 22. mesto, zaostal je dobri dve minuti in pol, v skupnem seštevku pa ostaja na 12. mestu.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ