Roglič kljub slabšemu dnevu pridobil 15 sekund

Roglič kljub slabšemu dnevu pridobil 15 sekund
04.09.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Sierra Nevada. Izjemno zahteven vzpon in cilj na 2501 metru nadmorske višine. Primož Roglič je pridobil še nekaj časa, a Remco Evenepoel ostaja v znesljivem vodstvu.

Za kolesarji je po vsej verjetnosti najtežja etapa letošnje dirke po Španiji. Premagati so morali več kot štiri tisoč metrov nadmorske višine. Za konec so se povzpeli še na dobrih 19 kilometrov dolg vzpon.





Potem, ko je včeraj nosilec rdeče majice Remco Evenepoel nekoliko popustil in je Primož Roglič uspel nadoknaditi nekaj sekund, smo tudi tokrat pričakovali napade kandidatov za vrh. Etapa je bila dolga vsega 150 kilometrov in takoj po startu je prišlo do številnih napadov. V ospredju se je izoblikovala skupina kar 28 kolesarjev, v njej pa so bili tudi kolesarji Jumba Visma, Quick Stepa …

Številni zvezdniki, kot so Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran, Jai Hindley, Richard Carapaz, Hugh Carthy, Jay Vine, Gino Mader, Mads Pedersen … Arensman je bil tudi v ospredju kot najboljši v skupnem seštevku, saj je za Evenepoelom zaostajal za 9:14. V glavnini je ritem narekoval predvsem Remi Cavagna. Ko so ubežniki prišlo do vznožja zaključnega klanca, so imeli 4:30 prednosti pred glavnino z najboljšimi.

Takoj je sledil najstrmejši del. Evenepoel je hitro ostal sam, medtem ko je Chris Harper spet opravil veliko dela pri narekovanju ritma za Primoža Rogliča. Sledilo je Rogličevo pospeševanje in hitro so ostali le redki. Evenepoel, O’Connor, Mas in Lopez. Tudi Hart, Rodriguez, Almeida in Ayuso so zaostali, a so nadaljevali v svojem ritmu. Roglič pa se vendarle ni mogel otresti Evenepoela.

V ospredju je najbolje kazalo Marcu Solerju, ki si je privozil že 50 sekund prednosti pred ostalimi, potem pa tudi sam popustil in iz druge skupine ga je ujel, takoj pa tudi prehitel Thymen Arensman. Ta je sam nadaljeval proti cilju in zanesljivi in zasluženi zmagi. V skupini z rdečo majico pa je bilo še zelo zanimivo. Napadel je Lopez, kmalu za njim še Enric Mas, ki je Kolumbijca hitro ujel. Roglič se je vseskozi vozil v O’Connorjevem zavetrju.

Ni popuščal, a tudi napasti Evenepoela, ki je narekoval enakomeren ritem ni mogel. Zato je čakal na sam zaključek, ko je bilo videti, da je tudi Evenepoel krepko utrujen. Tam je napadel in uspel pridobiti še 15 sekund proti Evenepoulu. "Iskreno se nisem najbolje počutil, a na koncu sem prestal to zahtevno etapo. Proti vrhu vzpona sem se počutil bolje. Vseeno mi je uspelo nekaj malega časa vzeti, bolje je namreč pridobiti 15 sekund kot jih izgubiti," je priznal Roglič.

Arensman je etapo dobil, Mas je bil drugi, Lopez tretji. Sledili so Vine, Roglič, O’Connor, Ayuso, Hindley, Meintjes in na desetem mestu Evenepoel. Jan Polanc je bil 19. Pred kolesarji je tretji in obenem zadnji dan počitka. Roglič za Evenepoelom zaostaja za 1:34, Enric Mas pa za 2:01. V boju za četrto mesto je Ayuso po izjemnem povratku proti vrhu vzpona prehitel Rodrigueza. Jan Polanc je zdaj 13. Zaostanek pa 15:08.

Skupni vrstni red:
1. Remco Evenepoel (Bel, Quick Step Alpha Vinyl) 56:40:49
2. Primož Roglič (Slo, Jumbo Visma) 1:34
3. Enric Mas (Špa, Movistar) 2:01
4. Juan Ayuso (Špa, UAE Team Emirates) 4:49
5. Carlos Rodriguez (Špa, Ineos Grenadiers) 5:16
6. Miguel Angel Lopez (Kol, Astana) 5:24
7. Joao Almeida (Por, UAE Team Emirates) 7:00
8. Thymen Arensman (Niz, DSM) 7:05
9. Ben O’Connor (Avs, AG2R Citroen) 8:57
10. Jai Hindley (Avs, Bora Hansgrohe) 11:36
11. Louis Meintjes (JAR, Intermarche Wanty Gobert) 11:41
12. Rigoberto Uran (Kol, EF Education EasyPost) 14:46
13. Jan Polanc (Slo, UAE Team Emirates) 15:08

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ