Roglič ob pomočnika v napadalni etapi za ubežnike

Roglič ob pomočnika v napadalni etapi za ubežnike
17.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Italiji smo v sedmi etapi videli izjemno dirkanje. Etapo je dobil Pello Bilbao, v skupnem seštevku pa kljub vsemu brez sprememb. Vodi Valerio Conti. Roglič izgubil pomočnika.

Na dirki po Italiji je za kolesarji razgibana in nepredvidljiva sedma etapa. Vasto je gostil start, cilj pa L’Aquila, mesto, ki ga je pred leti prizadel potres. Na startu je prvi dan v rožnati majici poziral Valerio Conti. Pred njim in kolesarji moštva UAE Team Emirates z Janom Polancem pa je bil naporen dan. Etapa je bila dolga 185 kilometrov. Traso smo vam že predstavili, tu je še glavno dogajanje.

Pričakovali smo, da bo kmalu prišlo do pobega, in da bodo ubežniki še drugi dan zapored dobili priložnost za etapni uspeh. Res je takoj prišlo do napadov. Poskušali so Viviani, Majka, Campenaerts … A po prvih 40 kilometrih se ubežna skupina še vedno ni sestavila. Sledil je leteči cilj in sprint je prepričljivo dobil Pascal Ackermann, ki je nedvomno najboljši sprinter na letošnjem Giru. V prvi uri so kolesarji prevozili kar 50 kilometrov. Sledila sta dva odstopa.

Fernando Gaviria, ki je po diskvalifikaciji Elie Vivianija dobil eno etapo je zaradi bolečin v kolenu odnehal. Potem, ko je praktično celoten prvi del etape vozil v ozadju in med avtomobili pa se je predal tudi Laurens De Plus. "Zelo sem razočaran. Trdo sem delal vse leto za to dirko. Telo pa mi ni več dovolilo, da bi nadaljeval. Boli. Začelo se je po uvodnem kronometru. V zadnjih dneh sem res trpel. Upal sem, da lahko preživim do prostega dneva, vendar mi na žalost ni bilo usojeno," je dejal De Plus.

Govorimo o enem izmed Rogličevih pomočnikov, na katerega so pri Jumbu Vismi računali predvsem v najtežjih etapah, ki šele prihajajo. Ritem so še vedno narekovali predvsem kolesarji UAE Team Emirates. Tudi Jan Polanc je moral biti aktiven. Po 80 kilometrih se napadi še vedno niso umirili, povprečna hitrost pa je še vedno znašala skoraj 50 km/h. Šele po polovici etape se je vendarle izoblikovala ubežna skupina.

Akcijo je začel Davide Formolo. Sledili so Bilbao, Rojas, Cattaneo Antonio Pedrero, Andrey Zeits, Gallopin, Jay McCarthy, Ruben Plaza, Thomas De Gendt, Lucas Hamilton in Sebastian Henao. Najnevarnejši v skupnem seštevku je bil Rojas, ki je za Contijem pred etapo zaostajal za vsega 2:12. Ubežniki so sodelovali vse do 130 kilometra oziroma do vzpona Le Scolte di Popoli. Rojas je že kolesaril v virtualni rožnati majici.

Potem pa je Contijevim pomčnikom v vse manjši glavnini na pomoč priskočil še Trek Segafredo. Med ubežniki je tudi prišlo do selekcije in sedem kilometrov pred ciljem se je za zmago borilo samo še pet kolesarjev: Hamilton, Cattaneo, Formolo, Gallopin in Bilbao. Na zadnjem spustu jih je spet ujel tudi Rojas. Sledil je zaključni vzpon. Tik pred zadnjim kilometrom je napadel Pello Bilbao.

Kolesar Astane je bil prepričljivo najboljši. Veselil se je prestižne zmage in po cilju dodal, da so v ekipi kljub vsemu zvesti kapetanu Miguelu Angelu Lopezu. Drugi je bil Tony Gallopin, potem pa Formolo, Hamilton, Cattaneo in Rojas. Glavnina z vsemi najboljšimi – tudi z Rogličem in Polancem . je zaostala za 1:07. Conti je ubranil rožnato majico. Rojas se je prebil na drugo mesto. Roglič je zdaj 12., Polanc 28., Bole 123.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ