Roglič rutinirano, kaos v sprintu

Roglič rutinirano, kaos v sprintu
13.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Etapno zmago na dirki po Italiji je najprej slavil Elia Viviani, potem so zmago prisodili Fernandu Gaviriji, ki pa priznava, da Viviani ni naredil nič narobe!

Na dirki po Italiji je za kolesarji že tretja etapa. Ta je bila nadvse dolga, saj so morali kolesarji prevoziti kar 220 kilometrov. Začela se je v kraju Vinci in je bila tudi posvečena Leonardu Da Vinciju. Sledila je dolga pot do cilja v Orbetellu. Obetal se je šov sprinterjev, pa čeprav je bila trasa sprva nekoliko razgibana. Seveda pa najpomembnejša stvar:

Etapo je v rožnati majici spet začel Primož Roglič. Z ekipo Jumbo Visma je včeraj prepričljivo branil vodstvo v skupnem seštevku, v drugem delu etape pa so pobudo pričakovano prevzele sprinterske ekipe. Tudi tokrat so upali na podoben scenarij, le da so mnodi opozarjali na morebiten veter s strani. Zato so bili kandidati za končno zmago še kako pozorni. Do selekcije pa ni prišlo, tako, da je bila to resnično dolga etapa.

Potem pa izjemno napet zaključek. Pet kilometrov pred ciljem je zaradi padca v ozadju ostal Tao Geoghegan Hart, pa tudi Richard Carpaz. Slednji je zaostal za 46 sekund, Hart pa za minuto in pol. Sledil je kaotičen sprint. Sprinterji so imeli glavno besedo. Dobrih petsto metrov pred ciljem so morali kolesarji prevoziti še “šikano”, tako da kolesarji pred sprintom niso imeli več velike hitrosti.

Fabio Sabatini, sicer član Deceuninckovega sprinterskega vlaka je takoj po ovinku pospešil. Elia Viviani je čakal na priložnost, medtem ko se je Pascal Ackermann prezgodaj znašel na vetru. Viviani je potem pospešil in pri tem zavil na leto ter tako skoraj zbil Moschettija. Zatem se je že veselil zmage. Drugi pa je bil Gaviria, ki je že čestital Italijanu. Komisarji pa so si še enkrat ogledali posnetek in Vivianiju zaradi nevarnega manevra odvzeli zmago.

"Žal mi je, da se je to zgodilo, saj je Viviani vedno zelo korekten v sprintih in tudi danes ni naredil nič narobe. Zame je on zmagovalec," je priznal Gaviria, ki je še dodal: "Če bi pogledali posnetek, bi videli, da tega ni naredil nalašč. Ni se ozrl. Poskušal je zgolj opraviti svoj sprint. Čudna odločitev. Rad zmagujem pošteno, na cesti in danes me je Elia premagal. Je odličen kolesar in žal mi je zanj."

Drugi je bil Demare, tretji Ackermann. Polanc je bil 23., Koren 26. V skupnem seštevku povsem na vrhu seveda brez sprememb. Vodi Primož Roglič in obeta se mu nov dan v rožnati majici. Zgodovinski trenutki za Slovenijo se nadaljujejo! “V bbegu je bil samo en kolesar, tako da je bila to zelo dolga etapa. Tako sem lahko nekoliko bolj užival v rožnati majici. Vetra me ni bilo strah, saj naša ekipa prihaja z Nizozemske. Vemo, kako se vozi v vetru,” je dejal Roglič.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ