Roglič skočil na drugo mesto, a Thomasa ni strl

Roglič skočil na drugo mesto, a Thomasa ni strl
25.05.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Na Giru smo dočakali dan za akcijo v Dolomitih, Primož Roglič je na predzadnjem vzponu napadel, a se rožnati Geraint Thomas ni dal. Etapa je pripadla Filippu Zani.

Kolesarji so v lepem sončnem vremenu zavili v Dolomite, današnja etapa je bila nekakšna predjed, a je bila že ta zelo težka. Po vzponu prve kategorije, kjer je Ineos narekoval ritem in razredčil skupino, se je začelo zares na predzadnjem vzponu na Coi.

Ta je bil zelo strm, naklon je šel tudi proti 20 odstotkom, po močnem ritmu Seppa Kussa pa se je za napad odločil Roglič. Tokrat mu Joao Almeida ni mogel slediti, Geraint Thomas pa ni imel težav. Roglič je še enkrat poizkusil z menjavo ritma, a je bilo hitro vidno, da je Thomas zelo razpoložen, tako da se je tudi s pomočjo Kussa odločil, da bo danes strl Almeido.

Portugalec je sicer hitro zaostal, nato pa je po zaslugi Jaya Vina na spustu in dva kilometra dolgem ciljnem vzponu na Palafavero vseskozi ohranjal svoj zaostanek v bližini 10 sekund. Šele v zadnjem kilometru, kjer je šel Roglič res na polno, je razlika nekoliko narasla, na koncu je Almeida izgubil 20 sekund in zdaj za Rogličem zaostaja za deset sekund.

Pinot je osmoljenec letošnjega Gira


V boju za etapno zmago je bil spet najbolj dejaven Thibaut Pinot, spet pa je v ciljnem šprintu ostal brez slavja, premagal ga je italijanski državni prvak Filippo Zana. Pinot bo za tolažbo oblekel vsaj modro majico najboljšega hribolazca.

Roglič je zdaj drugi v skupnem seštevku, a razmerje moči na vzponu v primerjavi s Thomasom ni izgledalo obetavno. Jutri bo imel še precej več možnosti, ko kolesarje čaka kraljevska etapa s ciljnim vzponom na Tre Cime di Lavaredo. Če bo v dobri formi, bo teren za to, da majico vzame Thomasu, jutri še boljši.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ