Roglič trpel na Angliruju in izgubil majico, a ostal v dobrem položaju

Roglič trpel na Angliruju in izgubil majico, a ostal v dobrem položaju
01.11.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Na peklenski strmini Angliruja je bil Primož Roglič na koncu z močmi, a je tudi po zaslugi odličnega Seppa Kussa omilil izgube in proti Richardu Carapazu izgubil le 10 sekund. Etapa Carthyju.

Vzponi Alto del Padrun, Alto de San Emiliano, Alto de la Mozqueta, Alto del Cordal in za zaključek še Angliru ter skupno več kot 4800 višinskih metrov so kolesarje pričakali v nedeljski kraljevski etapi dirke po Španiji.

Etapa je bila dolga le slabih 110 kilometrov, kolesarji Jumbo Visme pa so poskrbeli, da si večja ubežna skupina ni nikoli privozila občutnejše prednosti. Pri narekovanju tempa so jim pomagali še v Movistaru in občasno tudi v Ineosu, ki pa je bil nekoliko oslabljen, ker se je pri padcu poškodoval Andrey Amador.

Z ostrim ritmom so ubežnike ujeli do začetka vzpona na Angliru in na peklenskih strminah se je začel boj za rdečo majico in etapno zmago, ki so jo imeli pri Jumbo Vismi glede na način dirkanja v današnji etapi zagotovo v mislih.

Na prvi polovici vzpona je vlak Jumba deloval suvereno, izkazal se je Jonas Vingegaard, ki je dolgo narekoval ritem, na najbolj strmem delu ob pospeških Enrica Masa pa se je dirkanje začelo zares. Po le nekaj 100 metrih je Roglič zdrsnil na rep skupine s favoriti in nekaj časa je izgledalo, da se ne bo izvil iz krize.

Tekmeci so začutili priložnost, Masu so v ospredju sledili Hugh Carthy, Richard Carapaz in tudi Aleksandr Vlasov, ki je v vse boljši formi, Sepp Kuss pa je ostajal ob boku Rogliča in poskrbel, da je nosilec rdeče majice na vseh malo lažjih delih vzpona manjšal razliko za vodilnim na cesti.

V zadnjem kilometru peklenskega vzpona je imel največ moči Carthy, ki ej sam prečkal ciljno črto za zelo zasluženo zmago na vrhu najtežjega vzpona Asturije in enega najtežjih na svetu, Richard Carapaz pa je ciljno črto prečkal 16 sekund za njim.

Spet po zaslugi fantastičnega Kussa odštevanje do prihoda Rogliča v cilj ni trajalo dolgo, le 10 sekund, zato so si v taboru Jumba Visme lahko pošteno oddahnili. Carapaz je prevzel rdečo majico, a ima pred drugim dnevom premora le 10 sekund naskoka pred Rogličem, ki bo v torek na 33 kilometrov dolgi vožnji na čas v vlogi izrazitega favorita, da rdečo majico spet obleče in si privozi občutnejšo prednost.

Pričakovali smo, da se bo danes Vuelta odločala in čeprav je izgubil nekaj časa, je Primož Roglič naredil vse, kar je moral, da je ostal v najboljšem položaju za drugo zaporedno zmago na dirki po Španiji. Če bo v torek s kronometrom opravil po pričakovanjih, mu bo zmago v sicer razgibanem, a precej lažjem zadnjem tednu težko še kdo vzel.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ