Roglič z najboljšimi, Chaves do zmage

Roglič z najboljšimi, Chaves do zmage
31.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

19. etapo na dirki po Italiji je dobil Esteban Chaves. Med favoriti je prišlo v zaključku do napadov, vendar pa ni prišlo do sprememb v skupnem seštevku. Roglič ostaja tretji, Carapaz vodi.

Na dirki po Italiji so kolesarji premagali že 19. etapo. Govorimo o novi zahtevni preizkušnji. Ni bila ekstremno zahtevna, a vendar smo na zaključnem klancu videli boj favoritov za končno zmago. Start je gostil Treviso in tam je tri slovenske kolesarje prišlo pozdraviti ogromno številni navijačev. Na startu je bila tudi svetovna prvakinja Ilka Štuhec, ki je prišla na povabilo Bahraina Meride, obenem pa se je srečala tudi s Primožem Rogličem.

Potem pa so se kolesarji podali na 151 kilometrov dolgo pot proti cilju, ki ga je gostil San Martino di Castrozza. Etapa, ki so jo organizatorji označili s tremi zvezdicami. Že prvih 60 kilometrov je bilo razgibanih, potem pa so se kolesarji povzpeli na 701 meter visok San Boldo. Sledil je razgiban teren z dvema letečima ciljema, potem pa vzpon četrte kategorije na Lamon. Potem pa samo še spust in postopno vzpenjanje proti vznožju zaključnega vzpona.

Ta je dolg 13,6 km, povprečni naklon pa je 5,6-odstoten. Po pričakovanjih je prišlo do pobega velike skupine kolesarjev, ki si je hitro nabrala varno prednost pred glavnino. Med 12 ubežniki so bili kolesarji, kot so Chaves, Marcato, Santoromita, Serry … V glavnini so bili s potekom očitno zadovoljni in kmalu je postalo jasno, da se bodo ubežniki udarili za etapno zmago. Ob vznožju ciljnega vzpona je razlika znašala že skoraj deset minut.

V glavnini pa so ritem narekovali predvsem kolesarji Movistarja, ki so branili rožnato majico Richarda Carapaza. V ospredju je najprej napadel Le Gac, vendar pa je Canola prvi odgovoril in si sicer privozil kar 18 sekund prednosti, vendar pa v tem ritmu ni mogel nadaljevati. Chaves je vse skupaj pozorno opazoval in v enakomernem ritmu nadaljeval proti vrhu. Ko sta Bidard in Serry dobrih devet kilometrov pred ciljem napadla, se jima je hitro pridružil tudi Chaves.

Kolumbijec je bil po drugem mestu v Anterselvi motiviran in vsekakor odločen, da vendarle dobi etapo. Kasneje sta se jim pridružila še Antunes in lokalni adut Vendrame. Chaves je napadel kar štirikrat, vendar pa sta mu Bidard in Serry lahko sledila. Odločilen napad pa je Kolumbijec izpeljal slabe tri kilometre pred ciljem. Nadaljeval v samostojni vožnji, medtem ko je imel težave s kolesom Vendrame.

Chaves se je veselil velike zmage, ki označuje njegovo vrnitev po težki sezoni. “Neverjetno. Sploh nimam besed. Veliko trdega dela je za tem. Za tem stoji družina, ekipa, prijatelji. Vsi vedo, kako trdo sem delal, in da nikoli nisem obupal,” je dejal Chaves. Deset sekund za njim je ciljno črto prečkal Vendrame. Sledili so še Antunes, Carboni, Serry …

Dobrih pet minut za zmagovalcem pa so se na zadnjem vzponu udarili še favoriti za končno zmago. Miguel Angel Lopez je imel spet največ moči. Ker si je hitro privozil manjšo prednost, se je v lov za njim – seveda v ritmu – podal Mikel Landa, ki je tako pomagal Richardu Carapazu. Sledila pa sta lahko tudi Primož Roglič in Vincenzo Nibali. Lopez si je na koncu privozil 45 sekund prednosti, medtem ko je Roglič dvakrat tudi močno napadel.

Na koncu tudi v samem sprintu, ki ga je tudi dobil. A do sprememb in razlik med najboljšimi ni prišlo. V tej skupini so prišli še Majka, Mollema, Carthy in Pozzovivo. Jan Polanc je za to skupino zaostal za minuto in sedem sekund in ostaja 11. v skupnem seštevku. Prepričljivo vodi Carapaz, ki ima 1:54 prednosti pred Nibalijem in 2:!6 pred Rogličem. Sledijo Landa, Mollema, Lopez, Majka, Yates, Sivakov, Formolo in Polanc.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ