Roglič zadržal rdečo majico, Valverde po padcu zapušča Vuelto

Roglič zadržal rdečo majico, Valverde po padcu zapušča Vuelto
20.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: La Vuelta

Primož Roglič se je izkazal tudi v prvi gorski etapi letošnje dirke po Španiji in zadržal rdečo majico vodilnega, čeprav mu je Felix Grosschartner prišel zelo blizu. Etapo je dobil Michael Storer, odstopila sta Alejandro Valverde in Hugh Carthy.

Sedma etapa dirke po Španiji je bila prva prava gorska preizkušnja letošnje dirke, že po nekaj kilometrih je kolesarje čakal prvi od šestih kategoriziranih vzponov in že tam se je začela bitka za mesto v ubežni skupini.

Pričakovano se je odlepila zelo močna skupina kolesarjev, v kateri je bil tudi Jan Polanc, ki je bil na začetku etape v virtualni rdeči majici vodilnega, ob sebi je imel za pomoč tudi Matea Trentina. A žal Polanca v zadnjih 40 kilometrih, ko se je dirkalo zares, ni bilo povsem ob najhitrejših kolesarjih, zato se danes ni uspel boriti za etapno zmago.V glavnini je Primož Roglič slabih 40 kilometrov pred ciljem preživljal nekaj napetih trenutkov. Movistar je pripravil teren za napad Alejandra Valverdeja, z njim je šel Richard Carapaz in privozila sta si manjšo prednost, nato pa je Valverdeja v enem od ovinkov na položnem delu vzpona odneslo in skozi luknjo v ograji je padel po bregu navzdol.

Solze in odstop Valverdeja

Na srečo ni padel daleč, ob pomoči Joseja Rojasa je prišel nazaj na cesto, a se je držal za ramo, bil je ves okrvavljen. Nekaj časa je potreboval, da se je usedel nazaj na kolo, poizkusil je nadaljevati, a ni imelo smisla in v solzah ter v objemu športnega direktorja je zaključil letošnjo Vuelto. Kdo ve, morda je bila to zadnja Valverdejeva dirka po Španiji …

Padec veterana je prinesel streznitev v glavnini, kjer so se strasti umirile in do zadnjega vzpona Primož Roglič ni imel več težav z napadi neposrednih tekmecev. Zanimiv je bil boj v ospredju, na zadnjem vzponu na Balcon de Alicante, ki je bil v drugem delu na nekaterih odsekih zelo strm, tudi do 15 odstotkov se je cesta postavila pokonci.

Zelo resno je napadel Carlos Verona štiri kilometre pred ciljem, a je bil Michael Storer, eden od favoritov za današnjo zmago, pazljiv na Verono in ko je s protinapadom priletel mimo, kolesar Movistara do cilja ni več našel odgovora, Storer pa se je razveselil lepe in zelo zaslužene etapne zmage.

Tudi v glavnini se je na Balcon de Alicante dirkalo zares, spet je bil tempo hud, Primož Roglič pa je končal ob boku vseh glavnih konkurentov za končno zmago in zadržal rdečo majico. Ob njem so bili še Adam Yates, Enric Mas, Egan Bernal, Miguel Angel Lopez in presenetljivo tudi Louis Meintjes, Aleksander Vlasov je bil blizu, druga skupina s favoriti, v kateri je bil denimo Mikel Landa, pa je izgubila pol minute.

V skupnem seštevku se je z današnjo akcijo v pobegu Felix Grosschartner Primožu Rogliču približal na le osem sekund, a je Rogla uspel zadržati rdečo majico. Dobro je svoje izhodišče popravil tudi Polanc, ki je v etapi zaostal 2:29, v skupnem seštevku pa je zdaj peti z le 38 sekundami zaostanka za Rogličem.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ