Roglič: To pomeni, da so moči bolj izenačene

Roglič: To pomeni, da so moči bolj izenačene
15.05.2023 AVTOR: DZ, foto: Giro d'Italia

"Star sem. Zato malo počasnejši na startu, potem pa nekoliko boljši na cilju," se je po vožnji na čas, ki jo je končal na šestem mestu pošalil Primož Roglič.

"Ste zadovoljni z dosežkom?" Tako se je glasilo vprašanje Primožu Rogliču po odpeljani posamični vožnji na čas. In dogovor je bil jasen: "Da." Dovolj povedanega. Zagotovo. Primož Roglič je na prvem kronometru za Remcom Evenepoelom zaostajal v povprečju po 2,19 sekunde na kilometer.

In v prvem delu tega kronometra se je zdelo, da ga bo Belgijec s tega vidika premagal še za več, saj je imel po vsega 13 kilometrih že 31 sekund prednosti. A Roglič je v nadaljevanju v primerjavi z drugimi pospešil. Proga je bila v drugem delu tehničko zahtevnejša in v naslednjih 16 kilometrih je Roglič Evenepoelu odvzel 16 sekund, na koncu pa je za njim zaostal za 17 sekund.

"Na jutranjem ogledu ni bilo vetra, potem pa nam je Affini, ki se je izmed naših prvi podal na progo sporočil, da je med 16. in 27. kilometrov nasprotni veter. To je bil odsek, kjer je Roglič največ pridobil. Primož je zato začel rezervirano in je potem pospeševal," je dejal športni direktor Marc Reef, ki je Rogliča spremljal iz avtomobila. Priznal pa je, da Rogliča o prvem zaostanku za Evenepoelom ni obvestil:

"Lahko se samo osredotočiš nase in na to, da sam opraviš najbolje, kar le lahko. Tako smo se soočili že s prvim kronometrom." Roglič je tako na kilometer proti Evenepoelu v povprečju izgubljal 0,48 sekunde. "Prvi kronometer je bil dolg vsega 19 kilometrov, hitrosti pa so bile zares velike. Tja smo prišli z višinskih priprav, kjer smo trenirali predvsem na vzponih, tako da je Primožu morda manjkala hitrost. Zdaj ima po osmih dneh dirkanja nekaj več hitrosti v nogah. Pa tudi osem dni dirkanja je že za njim. Če pogledate Primoža, potem vidite, da raste. Da se z dirko izboljšuje in tega smo veseli."

Očitno je podobnega mnenja tudi Roglič: "Zanimivo, kajne? To pomeni, da so moči bolj izenačene. Remco je nekoliko spredaj, potem pa smo mi trije. Zato bo zanimiv naslednji teden in potem še naslednji." Seveda se je vse spremenilo zvečer, ko je Remco Evenepoel sporočil, da sicer kot vodilni v skupnem seštevku zaradi pozitivnega vzorca na Covid-19 zapušča Giro. Zdaj bo vodstvo prevzel Geraint Thomas, ki bo branil vsega dve sekundi prednosti pred Rogličem.

Sledi pa Thomasov klubski kolega Tao Geoghegan Hart. Blizu so še Joao Almeida, Andreas Leknesund, Aleksander Vlasov, Damiano Caruso, Lennard Kamna, Pavel Sivakov … Zato se je Roglič ob omembi časovnih razlik spomnil leta 2019: "Imel sem morda pet minut prednosti že pred Richardom Carapazom, na koncu pa sem bil jaz pet minut za njim. Že to, da sem še vedno tukaj je velik dosežek."

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ